Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τρία περιστατικά επιτυχούς λήψης και μεταμόσχευσης οργάνων
Τρία περιστατικά επιτυχούς λήψης και μεταμόσχευσης οργάνων

Τρία περιστατικά επιτυχούς λήψης και μεταμόσχευσης οργάνων

  • October 21, 2011
  • 0 Likes
  • 53 Views
  • 0 Comments

Πρώτο περιστατικό 10/10/2011 (Γ.Ν Ελευσίνας Θριάσιο). Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε Δωρεά Οργάνων από την Μ.Ε.Θ. (Μονάδα Εγκαυμάτων) του Θριάσιου του Γ.Ν. Ελευσίνας. Δότρια ήταν μια 70χρονη Νορβηγίδα που κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία.

Η διαδικασία ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας 10/10/11, κατόπιν της πιστοποίησης του εγκεφαλικού θανάτου και της συναίνεσης του συζύγου της δότριας. Το περιστατικό συντονίστηκε από την ιατρό, κα Φωτεινή Τσιδεμιάδου, σε συνεργασία με τον ιατρό, κ. Κουτσοδημητρόπουλο.

Λόγω της ηλικίας της δότριας, αλλά και των πολλών ημερών νοσηλείας της στη Μ.Ε.Θ., το ήπαρ κρίθηκε ακατάλληλο από το Ιπποκράτειο. Η προσφορά δεν συνεχίστηκε στο εξωτερικό λόγω της αιμοδυναμικής αστάθειας της δότριας και για τον ίδιο λόγο επισπεύσθηκε και η διαδικασία του χειρουργείου.

Το χειρουργείο, προγραμματίσθηκε για τις 18:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Προσήλθε η ομάδα λήψης του Ευαγγελισμού για τους νεφρούς, του Οφθαλμιατρείου Αθηνών για τους κερατοειδείς και του Γεννηματά για το δέρμα.

Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς ως εξής:

•    Ο ένας νεφρός σε γυναίκα 60 ετών στον Ευαγγελισμό, που υποβαλλόταν 5μιση χρόνια σε αιμοκάθαρση.

•    Ο δεύτερος νεφρός, σε άνδρα ετών στο Λαϊκό, που υποβαλλόταν 6μιση χρόνια σε αιμοκάθαρση.

•    Οι κερατοειδείς σε δύο ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο Γ. Γ. Γεννηματάς.

Δεύτερο περιστατικό 15/10/2011 (Π.Γ.Ν. Λάρισας). Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε Δωρεά Οργάνων από την Μ.Ε.Θ του Π.Γ.Ν. Λάρισας. Δότης ήταν ένας 22χρονος που κατέληξε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση ύστερα από τροχαίο ατύχημα.

Η διαδικασία ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 14/10/11.Το περιστατικό ξεκίνησε από τον τοπικό Συντονιστή και Διευθυντή της Μ.Ε.Θ., κ. Ε. Ζακυνθινό ο οποίος και πρότεινε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στους γονείς του άτυχου νέου και συντονίστηκε επίσης από τους ιατρούς κα Κωσταδήμα, κα Καραπέτσα, κ. Παπανικολάου και κ. Μακρή.

Λόγω της κλινικής κατάστασης του δότη (πνευμοθώρακα), οι πνεύμονες απορρίφθηκαν από την ΙGE (Italian Gate to Europe). Η καρδιά αρχικά έγινε αποδεκτή από το Ωνάσειο Κ.Κ., όμως τελικά απορρίφθηκε, γιατί το επόμενο πρωί και την ώρα που η ομάδα του ΩΚΚ αποχωρούσε από το Ωνάσειο, ο δότης παρουσίασε υποξυγοναιμία.

Το χειρουργείο, προγραμματίσθηκε για τις 14:00 το μεσημέρι του Σαββάτου. Προσήλθε η ομάδα λήψης του Ιπποκρατείου για το ήπαρ και τους νεφρούς.

Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς ως εξής:

•    Το ήπαρ σε άντρα 45 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

•    Ο ένας νεφρός στο Ιπποκράτειο, σε άντρα 52 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν 10 χρόνια σε αιμοκάθαρση.

•    Ο δεύτερος νεφρός, σε υπερευαισθητοποιημένο υποψήφιο λήπτη του Π.Γ.Ν. Πάτρας, 36 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν 9 χρόνια σε αιμοκάθαρση.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του ΕΚΑΒ Λάρισας και συγκεκριμένα της κας Γκιντέρσου, προϊστάμενης του ΕΚΑΒ για την άμεση μεταφορά του μοσχεύματος από τη Λάρισα στην Αθήνα.

Τρίτο περιστατικό 19/10/2011 (Γ.Ν. Λάρισας). Τη Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε Δωρεά Οργάνων από την Μ.Ε.Θ. του Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Δότρια ήταν μία 68χρονη γυναίκα, που κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία.

Η διαδικασία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης. Το περιστατικό συντονίστηκε από τον τοπικό Συντονιστή και Διευθυντή της Μ.Ε.Θ., κ. Απόστολο Κομνό ο οποίος και πρότεινε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στους συγγενείς της εκλιπούσας, σε συνεργασία με τον ιατρό, κ. Μπαμπαλή.

Λόγω της ηλικίας και της κλινικής κατάστασης της δότριας οι πνεύμονες και η καρδιά δεν ήταν αξιοποιήσιμα. Το ήπαρ για τους παραπάνω επίσης λόγους δεν έγινε αποδεκτό ούτε από το Ιπποκράτειο αλλά ούτε και από την ΙGE (Italian Gate to Europe).

Το χειρουργείο, προγραμματίσθηκε για τις 23.00 το βράδυ της ίδιας ημέρας. Προσήλθε η ομάδα λήψης του Ιπποκρατείου για τους νεφρούς και του ΑΧΕΠΑ για τον ένα κερατοειδή (ο δεύτερος είχε χειρουργηθεί για καταρράκτη).

Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς ως εξής:

•    Ο ένας νεφρός στον Ευαγγελισμό.

•    Ο δεύτερος νεφρός, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Σημαντική υπήρξε για μία ακόμη φορά η συμβολή του ΕΚΑΒ Λάρισας και συγκεκριμένα του κ. Καλογιάννη για την άμεση μεταφορά του μοσχεύματος από τη Λάρισα στην Αθήνα.

Πηγή: Υ.Υ.Κ.Α.

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline