Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Γαλλία: 8 παιδιά στο νοσοκομείο από μολυσμένα μπιφτέκια
Γαλλία: 8 παιδιά στο νοσοκομείο από μολυσμένα μπιφτέκια

Γαλλία: 8 παιδιά στο νοσοκομείο από μολυσμένα μπιφτέκια

  • June 19, 2011
  • 0 Likes
  • 92 Views
  • 0 Comments

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από τις αρμόδιες γαλλικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων για την εμφάνιση 8 κρουσμάτων HUS (αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο), τα οποία καταγράφηκαν στη βόρειο Γαλλία (περιοχή Nord). Πρόκειται για παιδιά ηλικίας 20 μηνών έως 8 ετών, τα οποία εμφάνισαν συμπτώματα αιμορραγικής διάρροιας τη χρονική περίοδο μεταξύ 6 και 11 Ιουνίου και κατά συνέπεια νοσηλεύτηκαν.

Σημειώνεται ότι κανένα από τα παιδιά δεν είχε ιστορικό επίσκεψης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών τα κρούσματα φαίνεται να οφείλονται στην κατανάλωση μπιφτεκιών από βοδινό κρέας, τα οποία αγοράστηκαν από 3 καταστήματα “LIDL” στην περιοχή της βορείου Γαλλίας. Τα αρχικά αποτελέσματα σε μικροβιολογικές δοκιμές για τα τρία ανθρώπινα περιστατικά έδειξαν ανίχνευση τοξικολογικών παραγόντων – γονίδια stx2 και eae – από STEC (τοξίνη Shiga που παράγεται από το E. coli).

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Υγείας Ξαβιέ Μπερτράν, η κατάσταση της υγείας ενός από τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από στέλεχος του βακτηριδίου E.coli και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της βόρειας Γαλλίας έχει επιδεινωθεί.

Οι υγιεινομικοί υπεύθυνοι πάντως δεν συνδέουν αυτό το στέλεχος με τον τύπο του βακτηρίου E.coli που έχει προκαλέσει το θάνατο 39 ανθρώπων στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία, και ο οποίος φαίνεται να προέρχεται από φύτρες φασολιού.

Από τους μέχρι σήμερα ελέγχους που διεξήγαν οι γαλλικές αρχές εικάζεται χωρίς να έχει όμως επιβεβαιωθεί ότι τα κρούσματα οφείλονται στην κατανάλωση κατεψυγμένου κιμά από βοδινό κρέας, με ημερομηνία λήξης 12 Μαΐου 2012, το οποίο διακινήθηκε από καταστήματα “LIDL” στη συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας. H παραγωγή του προϊόντος έχει πραγματοποιηθεί από τη γαλλική επιχείρηση “SEB”.

Η ύποπτη παρτίδα, η οποία συνδέεται με τα δύο περιστατικά, παρασκευάστηκε στις 11 Μαΐου 2011 και αποτελείται από 13 μίγματα, προερχόμενα από γερμανούς (στην πλειοψηφία), καθώς και δύο ιταλούς προμηθευτές. Όσον αφορά στα μίγματα τα οποία συνδέονται με τα ανθρώπινα περιστατικά για αυτά χρησιμοποιήθηκε πρώτη ύλη προερχόμενη από 3 προμηθευτές στη Γερμανία.

Ο παραγωγός -επιχείρηση “SEB”- προχώρησε σε προληπτική ανάκληση δύο επιπλέον παρτίδων, τα οποία παρασκευάστηκαν μία ημέρα πριν (10 Μαΐου) και μία ημέρα μετά (12 Μαΐου), των οποίων η πρώτη ύλη είναι από Γερμανούς, Γάλλους, Βέλγους και Πολωνούς προμηθευτές.

Συνολικά δηλαδή έχει γίνει ανάκληση 3 παρτίδων του προϊόντος, το οποίο φέρει την εμπορική επωνυμία «Steak Country» και τα στοιχεία είναι τα εξής:

•    Ονομασία Προϊόντος: 10 STEAKS HACHES SURGELES 100% PUR BOEUF
•    Εμπορική Επωνυμία: STEAK COUNTRY
•    Συσκευασία: 10x100g
•    Αριθμοί Παρτίδων: 10 Μαΐου 2011, 11 Μαΐου 2011 και 12 Μαΐου 2011
•    Ημερομηνία ανάλωσης: 10 Μαΐου 2012, 11 Μαΐου 2012 και 12 Μαΐου 2012
•    Κτηνιατρικός αριθμός έγκρισης: FR 52 448 02 CE
•    Ημερομηνίες διακίνησης: μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2011
•    Περιοχή διακίνησης: καταστήματα LIDL στη βόρεια Γαλλία

Από τα στοιχεία των γαλλικών αρχών δεν προκύπτει η όποια διακίνηση του εν λόγω προϊόντος εκτός Γαλλίας. Επίσης δεν υπάρχει σύνδεση με την επιδημία EHEC στη βόρειο Γερμανία.

Πηγή: Ε.Φ.Ε.Τ.

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline