Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Οι λιγότερο συχνές αιτίες αυξημένων ηπατικών τεστ
Οι λιγότερο συχνές αιτίες αυξημένων ηπατικών τεστ

Οι λιγότερο συχνές αιτίες αυξημένων ηπατικών τεστ

  • April 16, 2014
  • 0 Likes
  • 38 Views
  • 0 Comments

altΠοιες είναι οι μερικές από τις λιγότερο συχνές αιτίες αυξημένων τιμών των ηπατικών τεστ, κατά τον έλεγχο της λειτουργίας του ήπατος;

Οι λιγότερο συχνές αιτίες αυξημένων ηπατικών ενζύμων, είναι η αιμοχρωμάτωση, η νόσος του Wilson, η νόσος του Crohn, η ανεπάρκεια της αλφα-1-αντιτρυψίνης, η ελκώδης κολίτιδα και η αυτοάνοση ηπατίτιδα.

•    Αιμοχρωμάτωση: Είναι μία κληρονομική διαταραχή, κατά την οποία υπάρχει υπερβολική απορρόφηση του σιδήρου της τροφής, γεγονός που οδηγεί σε συσσώρευση του σιδήρου στο ήπαρ, με αποτέλεσμα την δημιουργία φλεγμονής και  σχηματισμού ουλής στο ήπαρ. Εάν η αιμοχρωμάτωση δεν εντοπισθεί και δεν τεθεί υπό θεραπεία εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση και νεφρική ανεπάρκεια.

•    Νόσος του Wilson: Πρόκειται για κληρονομική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολική συσσώρευση χαλκού σε διάφορους ιστούς, περιλαμβανομένου του ήπατος και του εγκεφάλου. Η περίσσεια χαλκού στο ήπαρ, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή του ήπατος, ενώ του χαλκού στον εγκέφαλο, σε ψυχιατρικές και κινητικές διαταραχές.

•    Ανεπάρκεια της άλφα-1-αντιτρυψίνης: Κληρονομική διαταραχή, κατά την οποία, η έλλειψη μιας γλυκο-πρωτεΐνης (σύμπλεγμα υδατάνθρακα-πρωτεΐνης), η οποία ονομάζεται άλφα-1-αντιτρυψίνη, οδηγεί σε χρόνια νόσο των πνευμόνων (εμφύσημα), καθώς και σε χρόνια ηπατική νόσο.

•    Αυτοάνοση ηπατίτιδα: Είναι το αποτέλεσμα βλάβης του νεφρού, που προκαλείται από τα αντισώματα του οργανισμού και την επίθεση του αμυντικού συστήματος εναντίον του ήπατος.

•    Κοιλιακή νόσος (sprue): Είναι μία νόσος του λεπτού εντέρου, κατά την οποία, ένα άτομο εμφανίζει αλλεργία προς την γλουτένη και παρουσιάζει κοιλιακό φούσκωμα, αέρια, διάρροια και σε προχωρημένες καταστάσεις, απίσχνανση. Οι ασθενείς με κοιλιακή νόσο, μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα ALT και  AST.

•    Νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα: Χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή των εντέρων. Στα άτομα αυτά, μπορεί επίσης να συμβεί φλεγμονή του ήπατος καθώς και των χοληφόρων αγγείων (πρωτοπαθής σκληροποιητική χολαγγειίτιδα), με παθολογικά ηπατικά τεστ.

alt

•    Διάφορες ιογενείς λοιμώξεις, διαφορετικές από τούς ιούς της ηπατίτιδας (Α,Β,C), μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των ηπατικών ενζύμων, αφού μπορούν να προκαλέσουν γενικευμένη σωματική λοίμωξη και φλεγμονή του ήπατος.

•    Μη ιογενείς φλεγμονές στο ήπαρ είναι σπάνιες, μπορούν όμως να προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν τα αμοιβαδικά και βακτηριακά αποστήματα, τα οποία εμφανίζονται σαν εστιακές λοιμώξεις. Τα ηπατικά ένζυμα, μπορεί να αυξηθούν παρουσία αυτών των λοιμώξεων.

•    Σπανίως, αυξημένα ηπατικά ένζυμα, μπορεί να είναι σημείο καρκίνου του ήπατος. Κάθε καρκίνος που ξεκινά από τα κύτταρα του ήπατος, ονομάζεται ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα ή ηπάτωμα. Καρκίνοι που εξαπλώνονται προς το ήπαρ από άλλα όργανα (όπως το παχύ έντερο, το πάγκρεας, το στομάχι κ.λ.π. ονομάζονται μεταστατικοί καρκίνοι προς το ήπαρ.

•    Τα αιμαγγειώματα του ήπατος, (μάζες ανωμάλων και άτυπων αιμοφόρων αγγείων, εντός του ήπατος),αποτελούν τους συχνότερους όγκους του ήπατος. Τα ηπατικά αιμαγγειώματα, είναι καλοήθη και γενικά, δεν προκαλούν αύξηση των τιμών των ηπατικών τεστ.

•    Σύνδρομο Budd-Chiari: Σπάνιο σύνδρομο, κατά το οποίο εμφανίζεται κάποια απόφραξη στη ροή του αίματος προς το ήπαρ, λόγω σχηματισμού θρόμβου. Σαν αποτέλεσμα, μπορεί να επέλθει σοβαρή βλάβη στο ήπαρ, λόγω της μειωμένης ροής αίματος και αύξηση των ηπατικών ενζύμων.

•    Στα παιδιά, μπορούν να εμφανισθούν διάφορες κληρονομικές καταστάσεις, που χαρακτηρίζονται από διαταραχές του γλυκογόνου. Εμποδίζουν την ικανότητα του ήπατος να εναποθηκεύει και να μεταβολίζει το γλυκογόνο, το οποίο είναι ένα σάκχαρο, απαραίτητο για την διατροφή και την παραγωγή ενεργείας. Αυτές οι διαταραχές γλυκογόνου, προκαλούν ανωμαλίες των ηπατικών ενζύμων, ποικίλου βαθμού.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline