Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Λιγότερα παιδιά πεθαίνουν πλέον από τη λευχαιμία
Λιγότερα παιδιά πεθαίνουν πλέον από τη λευχαιμία

Λιγότερα παιδιά πεθαίνουν πλέον από τη λευχαιμία

  • March 18, 2012
  • 0 Likes
  • 112 Views
  • 0 Comments

Τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από έναν συγκεκριμένο τύπο λευχαιμίας ζουν πλέον περισσότερο, από ότι ίσχυε παλαιότερα και αυτό οφείλεται πιθανότατα σε νέους συνδυασμούς φαρμάκων, που αυτό σημαίνει στην πράξη, λιγότεροι υποτροπιάζοντες ασθενείς μετά από ένα πρώτο κύκλο θεραπείας.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 20.000 βρέφη, παιδιά και εφήβους, που το αίμα τους είχε προσβληθεί από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.  

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι πιθανότητες των ασθενών να επιβιώσουν τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωσή τους, αυξήθηκε από 84% στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σε πάνω από 90% από την δεκαετία αυτή και αργότερα.

Γνωρίζαμε ότι υπήρχε μια θετική τάση (στην επιβίωση), αλλά υπήρχαν ανησυχίες ότι ο ρυθμός βελτίωσης θα επιβραδύνονταν“, δήλωσε ο Δρ Στέφεν Χάνγκερ από το Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής του Κολοράντο, ο οποίος ασχολήθηκε με την μελέτη.

Ο Δρ Χάνγκερ δήλωσε ευτυχής από την σταθερή μείωση των θανάτων από την λευχαιμία, σε ομάδες παιδιών υψηλού και χαμηλού κινδύνου, τις μορφές της νόσου.

Πριν από 50 χρόνια, η ασθένεια της λευχαιμίας σκότωσε σχεδόν όλους τους πάσχοντες μέσα σε λίγα χρόνια.  Τα ποσοστά όμως επιβίωσης αυξήθηκαν σταθερά στις επόμενες δεκαετίες, γιατί οι γιατροί ανακάλυψαν περισσότερους τρόπους για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ο Δρ Χάνγκερ συμπλήρωσε ότι: “Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τα υψηλά ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, αλλά πρέπει να μείνουμε στο γεγονός ότι το 10%  έως το 15% των παιδιών και των εφήβων που έχουν προσβληθεί, θα πεθάνουν από την ασθένεια αυτή“.

Πηγές: Reuters Health, Journal of Clinical Oncology

Μετάφραση / Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα Υγείαonline