Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Lavipharm: Για αναγκαία και υποσχόμενη αύξηση κεφαλαίου μιλά η διοίκηση

Lavipharm: Για αναγκαία και υποσχόμενη αύξηση κεφαλαίου μιλά η διοίκηση

Στην αναγκαιότητα της δρομολογούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και στις θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές που διανοίγονται για το μέλλον της Lavipharm αναφέρθηκε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας στα πλαίσια της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της εισηγμένης Μηνάς Τάνες σημείωσε πως η εταιρεία βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία και πως η ψηφισθείσα χθες ΑΜΚ αποτελεί καμπή στην ιστορία της εταιρείας, προκειμένου αυτή να γράψει ένα νέο κεφάλαιο.

Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. Τηλέμαχος Λαβίδας -αν και παραδέχτηκε ότι το μέγεθος της αύξησης κεφαλαίου είναι μεγάλο σε σχέση με αυτό της Lavipharm– αναφέρθηκε σε τρεις κυρίως λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη κεφαλαιακή ένεση της εταιρείας είναι επιβεβλημένης σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

  • Πρώτον, με το σύνολο του καθαρού δανεισμού να κυμαίνεται γύρω στα 35 εκατ. ευρώ και το EBITDA πέριξ των 6 εκατ., το σύνολο των ετήσιων κερδών κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση του δανεισμού, χωρίς να περισσεύουν πόροι για επενδύσεις και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον έντονων αβεβαιοτήτων (π.χ. κόστος α’ υλών και κυρίως πορεία επιτοκίων).
  • Δεύτερον, η ύπαρξη αρνητικών ιδίων κεφαλαίων αφ’ ενός αποκλείει την εταιρεία από την εκμετάλλευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφ’ ετέρου δεν θα μπορεί να μειώνει το ύψος του claw back μέσα από την υλοποίηση επενδύσεων. «Όπως είμαστε σήμερα, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη μέχρις ότου να επαναφέρουμε τον όμιλο σε θετική καθαρή θέση και το ζήτημα είναι το πόσο πολύ μπορούμε να αντέξουμε χωρίς να επενδύουμε, όταν οι ανταγωνιστές μας προχωρούν;» αναρωτήθηκε ο κ. Λαβίδας και 
  • τρίτον, το αίτημα των μετόχων για είσπραξη μερισμάτων από την πορεία της εταιρείας, ως ανταμοιβή για την επένδυσή τους σε αυτή.

Υπερδιπλασιασμός πωλήσεων το 2026

Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης Βασίλης Μπαλούμης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους τρεις τομείς από τους οποίους προσδοκά να αναπτυχθεί η Lavipharm κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, στο βαθμό που θα καλυφθεί η δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, εκτιμώντας ότι με βάση το business plan οι πωλήσεις από τα 45,9 εκατ. του 2021 θα αυξηθούν στα 72 εκατ. το 2024 και στα 94 εκατ. το 2026, ενώ το EBITDA από τα 6,2 εκατ. του 2021 θα εκτιναχθεί στα 10,5 εκατ. το 2024 και στα 18,5 εκατ. το 2026 (το 2022 ξεκίνησε αρνητικά, καθώς απολέστηκε η αντιπροσώπευση ενός φαρμάκου από το χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης με κύκλο εργασιών γύρω στα 2 με 2,5 εκατ. ευρώ).

Οι τρεις άξονες στους οποίους η εταιρεία θα εστιάσει την ανάπτυξή της είναι: α) Το διαδερμικό προϊόν της κλονιδίνης που η εταιρεία θα αγοράσει έναντι 34 εκατ. ευρώ από τους βασικούς της μετόχους β) Τα νέα προϊόντα της Lavipharm και γ) Η ανάπτυξη της συνεργασίας με την εταιρεία Zentiva (διάθεση γενοσήμων φαρμάκων σε Ελλάδα και Κύπρο).   

Τα «ντεσού» της αύξησης κεφαλαίου

  • Το ύψος της έκδοσης θα ανέλθει έως και 58 εκατ. ευρώ, με την έκδοση έως 193.533.333 νέων μετοχών, όταν οι σημερινές μετοχές της εισηγμένης είναι μόλις 17.027.010 (11,4 νέες σε κάθε 1 παλαιά, άρα μεγάλη διάχυση ποσοστού για όσους δεν συμμετάσχουν στην έκδοση).
  • Οι βασικοί μέτοχοι ουσιαστικά θα συμμετάσχουν συνεισφέροντας στην εταιρεία το προαναφερθέν patch της κλονιδίνης. Επιπλέον, είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν επιπλέον ένα εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψουν ισόποσο τυχόν αδιάθετο τμήμα της έκδοσης. Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Μπαλούμη η αποτίμηση του φαρμάκου έγινε μόνο για την παρουσία του στην ιταλική αγορά, ενώ έχει το δικαίωμα κυκλοφορίας και σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου πλην ΗΠΑ. Αντίθετα, οι μέτοχοι μειοψηφίας καλούνται να καταβάλλουν μετρητά προκειμένου να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.
  • Με τα λεφτά των βασικών μετόχων να κατευθύνονται για την εξαγορά του προαναφερόμενου φαρμάκου, τα χρήματα της μειοψηφίας προορίζονται για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε νέα μηχανήματα (8,7 εκατ.), σε ανάπτυξη νέων προϊόντων (11,8 εκατ.), σε κτιριακές επεκτάσεις (3,7 εκατ.), σε εργαστήρια R&D (1,4 εκατ.) και λοιπές κατευθύνσεις (2,9 εκατ. ευρώ).
  • Η διοίκηση της Lavipharm έχει ήδη αρχίσει να έρχεται σε κάποιες πρώτες επαφές με τρίτους επενδυτές με στόχο αυτοί να συμμετάσχουν στην έκδοση.
  • Από πλευράς χρόνου, θα προηγηθεί η δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων και γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το σχετικό ενημερωτικό δελτίο. Πιθανότητα έναρξης της ΑΜΚ μάλλον μέσα στον Οκτώβριο, όταν και θα οριστεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.
  • Η διοίκηση της Lavipharm έχει ήδη εξετάσει το ενδεχόμενο το ποιες από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις της θα προτάξει και ποιες θα αναβάλλει σε περίπτωση που δεν καλυφθεί πλήρως η επικείμενη έκδοση.
  • Μόνο και μόνο με την συμμετοχή των βασικών μετόχων στην ΑΜΚ, τα ίδια κεφάλαια περνούν σε θετικό πρόσημο και θα αποτελεί θέμα χρόνου η έξοδος της μετοχής από την κατηγορία της επιτήρησης.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts