Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η Λατινική Αμερική απειλείται από επιδημία καρκίνου
Η Λατινική Αμερική απειλείται από επιδημία καρκίνου

Η Λατινική Αμερική απειλείται από επιδημία καρκίνου

  • April 30, 2013
  • 0 Likes
  • 90 Views
  • 0 Comments

altΗ Λατινική Αμερική θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια επιδημία καρκίνου εκτός αν οι κυβερνήσεις της αντιδράσουν γρήγορα και βελτιώσουν τα συστήματα υγείας των χωρών τους, αλλά και τη φροντίδα των φτωχών, επισημαίνουν επιστήμονες σε έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση The Lancet Oncology.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στη διάσκεψη της Ομάδας Συνεργασίας για την Ογκολογία στη Λατινική Αμερική στο Σάο Πάολο, 13 θάνατοι καταγράφονται για κάθε κρούσμα καρκίνου στην περιοχή αυτή έναντι 13 θανάτων σε 37 κρούσματα στις ΗΠΑ και 13 στα 30 στην Ευρώπη.

Ο βασικός λόγος αυτής της διαφοράς είναι η πολύ καθυστερημένη διάγνωση, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

“Οι επιστήμονες εκτιμούν πως μέχρι το 2030, 1,7 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου θα διαγνωστούν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και θα υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θάνατο από καρκίνο”, τονίζεται στην έρευνα. Σήμερα, οι ζημιές από την ασθένεια υπολογίζονται σε τέσσερα δισεκατομμύρια το χρόνο στην περιοχή, όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου κόστους των θεραπειών, αλλά από τις συνέπειες των πρόωρων θανάτων στην οικονομία.

“Πολλοί κάτοικοι της περιοχής, ειδικά στις φτωχές και αγροτικές κοινότητες έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση στις αντικαρκινικές υπηρεσίες, ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται εξαιτίας της ελάχιστης επένδυσης στον τομέα της υγείας, αλλά και των ανισοτήτων που υπάρχουν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής”, προστίθεται στην έρευνα. Ένας άλλος παράγοντας είναι πως περισσότεροι από τους μισούς Λατινοαμερικάνους δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματα υγείας.
alt

“Οι χώρες αυτές έχουν επενδύσει κυρίως στην πρόληψη και την θεραπείας μολυσματικών νόσων και οι δαπάνες για μη μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο καρκίνος δεν έχουν ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό”, τόνισε ο Πολ Γκος, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο καρκίνος είναι ασθένεια των ανθρώπων που γερνούν και υπολογίζουν πως το 2020 θα ζουν στην Λατινική Αμερική περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι μεγαλύτεροι των 60 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline