Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Κουλροφοβία: Γιατί φοβόμαστε τους κλόουν;
Κουλροφοβία: Γιατί φοβόμαστε τους κλόουν;

Κουλροφοβία: Γιατί φοβόμαστε τους κλόουν;

  • September 11, 2017
  • 0 Likes
  • 14 Views
  • 0 Comments

Λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει στο σινεμά το The It, το reboot της κλασσικής ταινίας του 1990, που βασίστηκε στο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, η φοβία προς τους κλόουν βρίσκεται και πάλι στην επιφάνεια.
        
Για την ακρίβεια, ο φόβος ξεκίνησε πέρσι τέτοια εποχή, όταν εμφανίστηκαν κρούσματα ανθρώπων που ντύνονταν κλόουν και τρόμαζαν ανθρώπους στην Αγγλία και τη Βοστόνη. Προσφάτως, λάδι στη φωτιά έριξε και η σειρά Mr. Mercedes, βασισμένη επίσης στο βιβλίο του Κινγκ, και με άμεση σχέση με – καλά μάντεψες 0- κλόουν.
        
Η Κουλροφοβία είναι η εξελληνισμένη μορφή του coulrophobia, του επίσημου όρου στην διεθνή ψυχολογία. Η φοβία των κλόουν είναι κάτι που αποτελεί ένα οξύμωρο σχήμα στην ανθρώπινη ψυχολογία. Κι αυτό γιατί ενώ για τους μεγάλους είναι τρομακτικοί στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι οι μεγάλοι που συνέδεσαν τα παιδιά τους με κλόουν. Στα παιδικά πάρτι καλούμε κλόουν. Στα McDonald’s, όπου πήγαμε όλοι μικροί, το trademark είναι κλόουν.
        
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύεται στο Cnn.com από τον Frank T. McAndrew, επιχειρείται μια προσπάθεια να εξηγηθεί αυτή η φοβία. Πρακτικά, δεν δίδεται κάποια ψυχολογική αιτία που να εξηγεί απόλυτα το γιατί, αλλά απ’ ότι φαίνεται, η βάση της φοβίας βρίσκεται πρωτίστως στην αληθινή ζωή και δευτερευόντως σε ζητήματα φύλου. Ο John Wayne Gacy, ένας σίριαλ κίλερ στις ΗΠΑ την δεκαετία του ’70 ήταν που καθιέρωσε πραγματικά τον φόβο.
        
Πάνω του βασίστηκε και ο Στίβεν Κινγκ. Σκότωσε 33 γυναίκες και παιδιά, τους οποίους παγίδευσε στο υπόγειο του σπιτιού του και για να επιτελέσει το έργο του ντυνόταν κλόουν.
        
Σε επίπεδο εικόνων κινηματογραφικών και μη, η εικόνα του πήρε την πορεία της στην μυθολογία. Εκτός από την εικόνα του κλόουν, ο Gacy δημιούργησε και μια φυσιογνωμική στους σίριαλ κίλερ και τους παρανοϊκούς εγκληματίες. Το να είσαι άντρας έγινε συνώνυμο του φόβου. Αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό που μετέτρεψε τον κλόουν σε τρόμο. Μια γυναίκα κλόουν δεν την φοβάσαι εύκολα.
        
Έναν άντρα, μασκαρεμένο, που κρύβεται κάτω από την στολή όμως…Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο αρθρογράφος και αναμφίβολα η έρευνα που έκανε σε πάνω από 1.000 άτομα περιλαμβάνει και βιολογικά χαρακτηριστικά των δύο φύλων, όπως η φροντίδα και η προστασία που συνάδει με τη γυναικεία φιγούρα.
        
Πηγή: Edition.CNN.com
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            
            
            
          

  • Μοιραστείτε: