Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Κοινωνικά Φαρμακεία για τους οικονομικά αδύναμους ασφαλισμένους
Κοινωνικά Φαρμακεία για τους οικονομικά αδύναμους ασφαλισμένους

Κοινωνικά Φαρμακεία για τους οικονομικά αδύναμους ασφαλισμένους

  • July 2, 2013
  • 0 Likes
  • 36 Views
  • 0 Comments

altΟ Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε επανειλημμένα το αδιέξοδο των οριζόντιων περικοπών και της αύξησης στη συμμετοχή των ασφαλισμένων αναφορικά με το φάρμακο και τις παρακλινικές εξετάσεις.

Ιδιαίτερα, από το Δεκέμβριο του 2012, πρωτοστατούντος του Πανυγειονομικού Μετώπου Παρόχων και Χρηστών Υγείας, ζήτησε επίσημα, από τον Υπουργό Οικονομικών να σχεδιαστεί μία κοινή πλατφόρμα αναζήτησης των στοιχείων του ασφαλισμένου μέσα από το σύστημα φορολογικής ενημερότητας του TAXIS και το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στο φάρμακο και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος και να επανασυσταθεί ο ΕΟΠΥΥ μέσα σ ένα οργανωμένο πλαίσιο και να επανασχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες ανά περιφέρεια και πυκνότητα πληθυσμού.

Όπως πολλάκις είχε τονίσει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Πατούλης, «η επιλογή των οικονομικά εξαθλιωμένων πρέπει να γίνει βάσει του αληθούς εισοδήματος τους και όχι της ακίνητης περιουσίας του, διότι δεν είναι δυνατό πολίτες με πολύ χαμηλό εισόδημα, της τάξης των 8.000 και 10.000 ευρώ το χρόνο να έχουν την ίδια συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη με εκείνους που έχουν εισοδήματα 150.000 και 200.000 ευρώ το χρόνο. Γιατί τότε η μόνη λύση που τους απομένει είναι να μην πάρουν το φάρμακό τους – να μην κάνουν τις εξετάσεις τους».

Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πολλές φορές από τότε, προτείνοντας τη δημιουργία ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ, που θα εκδοθεί μετά από διασταύρωση των στοιχείων από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών και θα δώσει τη δυνατότητα της δωρεάν πρόσβασης φαρμάκων και εξετάσεων σε οικονομικά εξαθλιωμένους ασφαλισμένους.

Σήμερα, χαιρόμαστε και συγχαίρουμε τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ που με το σημερινό της δελτίο τύπου, κάνει πράξη την πρόταση του ΙΣΑ για δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε οικονομικά αδύναμους ασφαλισμένους.

alt

Ελπίζουμε η απόφαση να επεκταθεί μελλοντικά σε ένα οργανωμένο πλαίσιο υποστήριξης και των ανασφάλιστων ασθενών που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Δηλώνουμε ότι ώσπου να βγει η χώρα μας από τις δυσκολίες που περνά και να μπορεί ισότιμα να παρέχει την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, άπορους, οικονομικά εξαθλιωμένους και όλες τις ευπαθείς ομάδες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που ίδρυσε με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θα είναι ΠΑΡΩΝ, αρωγός και υποστηρικτής της ζωής στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Πηγή: Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline