Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι πρέπει να ξέρουμε για τον MERS – κοροναϊό;
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον MERS – κοροναϊό;

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον MERS – κοροναϊό;

  • April 22, 2014
  • 0 Likes
  • 14 Views
  • 0 Comments

altΟ MERS – κοροναϊός είναι ένας νέος κοροναϊός ο οποίος διαφέρει από τον ιό που προκάλεσε την πανδημία SARS το 2003 και από τους ενδημικούς κοροναϊούς (HCoV) OC43, 229E, HKU1 και NL63. Κατά τη διάρκεια της 66ης Παγκόσμιας Συνόδου Υγείας ο ιός ονομάστηκε επίσημα Middle East Respiratory Syndrome-Corona Virus (MERS-CoV).

Ο νέος κοροναϊός είναι ο πρώτος Betacoronavirus είδους C, που απομονώθηκε σε άνθρωπο. Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν αναφερθεί από το Σεπτέμβριο του 2012 έως τις 17 Απριλίου 2014 συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος εκ των οποίων τα 93 έχουν καταλήξει. Τα κρούσματα προέρχονται από τις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τυνησία και Μαλαισία. Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS- κοροναϊό στην Ευρώπη.

Ο ΠΟΥ δε συστήνει την εφαρμογή ειδικών μέτρων ελέγχου στις πύλες εισόδου των χωρών πλην της ενημέρωσης του κοινού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ζώο που να αποτελεί υποδόχο του ιού και δεν έχει επίσης διαπιστωθεί μετάδοση του ιού από ζώο σε άνθρωπο αν και οι ομοιότητες του με τους ιούς των νυχτερίδων τις καθιστούν πιθανές πηγές. Η προϋπάρχουσα εμπειρία του SARS θέτει την πιθανότητα μόλυνσης όχι από άμεση έκθεση σε νυχτερίδες αλλά μέσω περιβαλλοντικής επιμόλυνσης ή επαφής με ζώα που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι ξενιστές. Ο νέος κοροναϊός
διαθέτει την ικανότητα διείσδυσης στα βρογχικά επιθηλιακά κύτταρα του ανθρώπου και προσβολής ποικίλλων κυτταρικών σειρών. Επίσης, όπως και ο ιός SARS-CoV φαίνεται να είναι ευαίσθητος σε αγωγή με ιντερφερόνες (I και III).

Πως γίνεται η διαδικασία διαλογής των ασθενών;

Η διαδικασία της διαλογής έχει ως στόχο την έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων που εμπίπτουν στον ορισμό, την αξιολόγηση της βαρύτητας του περιστατικού και δίνει προτεραιότητα στην ιατρική εκτίμηση και την αντιμετώπιση του ασθενούς. Επίσης περιορίζει την έκθεση επισκεπτών, άλλων ασθενών και επαγγελματιών υγείας σε ασθενείς με συμπτωματολογία συμβατή με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος.
Σκόπιμο είναι ο χώρος της διαλογής να είναι πριν την είσοδο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με κατάλληλη σήμανση για την ενημέρωση των προσερχόμενων.

Η υποβολή ερωτήσεων πρέπει να γίνεται από εκπαιδευμένο προσωπικό σύμφωνα με τον ορισμό κρούσματος. Στη συνέχεια και αφού χορηγηθεί μάσκα στους ασθενείς μεταφέρονται στον προκαθορισμένο χώρο αναμονής και εξέτασης όπου πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες μάσκες, υποδομή για υγιεινή των χεριών και μέτρα αναπνευστικής υγιεινής.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης;

Σε κάθε ασθενή που παρουσιάζει συμπτωματολογία συμβατή με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος εφαρμόζονται οι βασικές προφυλάξεις σε συνδυασμό με τις προφυλάξεις σταγονιδίων.

Οι βασικές προφυλάξεις και οι προφυλάξεις σταγονιδίων εφαρμόζονται και στους ασθενείς με επιβεβαιωμένη ή ύποπτη λοίμωξη από νέο κοροναϊό.

Πριν από κάθε επαφή με ασθενή γίνεται εκτίμηση κινδύνου και αξιολογείται η πιθανότητα έκθεσης στο νέο κοροναϊό, ανάλογα με:

•    Τη διαδικασία-χειρισμούς
•    Τον ασθενή
•    Στο συγκεκριμένο περιβάλλον
•    Κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες

alt

Στη συνέχεια επιλέγονται τα κατάλληλα μέτρα και ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας. Τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης εφαρμόζονται κατά τη διαδικασία διαλογής των ασθενών με συμπτώματα οξείας εμπύρετης νόσου από το αναπνευστικό σύστημα.

Η προστασία του προσωπικού πρέπει να διασφαλίζεται με την ύπαρξη αναγκαίου εξοπλισμού (μάσκα, υγιεινή των χεριών κλπ). Οι ασθενείς με οξεία λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστο 1 μέτρου από άτομα χωρίς ατομικό εξοπλισμό προστασίας. Ο χώρος αναμονής και εξέτασης των ασθενών πρέπει να αερίζεται επαρκώς, να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται συστηματικά.

Η εφαρμογή των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής (κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φτερνίσματος, απλή χειρουργική μάσκα, χαρτομάντιλο κλπ) σε συνδυασμό με την υγιεινή των χεριών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Οι αερογενείς προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα (διασωλήνωση της τραχείας, μη επεμβατικός αερισμός, τραχειοτομή, χρήση AMBU).

Οι ασθενείς που εμπίπτουν στον ορισμό για πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα από νέο κοροναϊό συστήνεται να νοσηλεύονται σε συνθήκες μόνωσης ή συν-νοσηλείας.

Ποιες είναι οι βασικές προφυλάξεις πρόληψης από την διασπορά της λοίμωξης;

Βασικές προφυλάξεις:

•    Υγιεινή των χεριών
•    Ατομικός εξοπλισμός προστασίας (γάντια, ποδιές, γυαλιά, μάσκες) σε επαφή με βιολογικά υγρά/εκκρίσεις ή δέρμα με διακοπή της συνέχειάς του
•    Μέτρα πρόληψης τραυματισμού από αιχμηρά αντικείμενα
•    Ασφαλής διαχείριση απορριμμάτων
•    Καθαρισμός και απολύμανση εξοπλισμού
•    Καθαρισμός άψυχου περιβάλλοντος

Προφυλάξεις σταγονιδίων

•    Απλή χειρουργική μάσκα εάν απόσταση από τον ασθενή είναι μικρότερη από το 1 μέτρο.
•    Απομόνωση ή συν-νοσηλεία των ασθενών με λοίμωξη από το ίδιο παθογόνο
•    Συν-νοσηλεία των ασθενών με κοινό επιδημιολογικό και κλινικό κριτήριο σε απόσταση 1 μέτρο μεταξύ τους
•    Περιορισμός των μετακινήσεων των ασθενών
•    Χρήση απλής χειρουργικής μάσκας από τους ασθενείς στη διάρκεια μετακινήσεων

Αερογενείς προφυλάξεις

Κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορούν να προκαλέσουν αερόλυμα:

•    Ατομικός εξοπλισμός προστασίας (γάντια, ποδιές, γυαλιά, μάσκες Ν95)
•    Χρησιμοποίηση θαλάμου αρνητικής πίεσης εάν εφικτό

alt

Χορήγηση οξυγόνου σε ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος

Συστήνεται η χορήγηση οξυγόνου σε ασθενείς με συμπτωματολογία οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, υποξαιμίας ή καταπληξίας. Στους χώρους αντιμετώπισης και νοσηλείας αυτών των ασθενών πρέπει να υπάρχουν παλμικά οξύμετρα και συστήματα/συσκευές χορήγησης οξυγόνου.

Συλλογή κλινικών δειγμάτων για εργαστηριακό έλεγχο

Συστήνεται η συλλογή και καλλιέργεια:

α. Δειγμάτων αίματος και πτυέλων και έλεγχος για πνευμονία της κοινότητας μικροβιακής αιτιολογίας πριν τη χορήγηση αντιμικροβιακών

β. Δειγμάτων από το ανώτερο (ρινικό, ρινοφαρυγγικό επίχρισμα) και το κατώτερο αναπνευστικό (πτύελα, υλικό αναρρόφησης, BAL) και ιολογικός έλεγχος για γρίπη Α (Η1, Η3, Η5 σε χώρες που υπάρχει στέλεχος Η5Ν1), γρίπη Β, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ιός παραγρίπης, ρινοϊό, αδενοϊό, ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός και non-SARS κοροναϊό

γ. Δειγμάτων από επιπεφυκότα σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας

δ. Δειγμάτων ούρων, κοπράνων, ΕΝΥ (στην περίπτωση που διενεργήθηκε οσφυονωτιαία παρακέντηση)

Χορήγηση εμπειρικής αντιμικροβιακής αγωγής

Συστήνεται η πρώιμη έναρξη εμπειρικής αντιμικροβιακής αγωγής για παθογόνα της κοινότητας με βάση τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα. Στη συνέχεια η εμπειρική αγωγή μπορεί να τροποποιηθεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις καλλιέργειες βιολογικών δειγμάτων.

Χορήγηση υγρών σε ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος

Η χορήγηση υγρών σε ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος οι οποίοι δεν παρουσιάζουν εικόνα καταπληξίας πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Η επιθετική χορήγηση υγρών σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να επηρεάσει την οξυγόνωση και άρα να προκληθούν δυσχέρειες σε ότι αφορά τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση, ειδικά σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στους οποίους δεν υπάρχει δυνατότητα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής.

Συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών

Η παρατεταμένη συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος διότι μπορεί να προκαλέσει ευκαιριακές λοιμώξεις, μη αγγειακή νέκρωση, λοίμωξη από νοσοκομειακά παθογόνα και πιθανά παράταση της αναπαραγωγής του ιού. Η χορήγησή τους μπορεί να επιτραπεί όταν δίνονται για άλλο λόγο.

Στενή παρακολούθηση των ασθενών με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος

Χορήγηση υποστηρικτικής αγωγής στην περίπτωση που η κλινική εικόνα επιδεινώνεται και οι ασθενείς παρουσιάζουν βαριά αναπνευστική δυσχέρεια/αναπνευστική ανεπάρκεια ή ιστική υποάρδευση/καταπληξία.

Πηγή: Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline