Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Γεννιέται το αδερφάκι σου…
Γεννιέται το αδερφάκι σου…

Γεννιέται το αδερφάκι σου…

  • October 11, 2012
  • 0 Likes
  • 23 Views
  • 0 Comments

Η Ιωάννα Νικολάτου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας Παίδων – Εφήβων – Ενηλίκων, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως πρέπει να εξηγήσουν οι γονείς στο πρωτότοκο παιδί τους, το γεγονός του ερχομού ενός νέου μωρού στην οικογένεια.

Αγαπητέ γονέα η απόφαση που πήρες να μεγαλώσεις την οικογένειά σου κατά ένα ακόμα μέλος είναι αξιέπαινη! Μάλλον, όμως, δεν έχει την ίδια άποψη το πρωτότοκο παιδί σας και εκφράζει τις αντιρρήσεις του.

Ο ερχομός ενός νέου μωρού στην οικογένεια είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις στο μέχρι πρότινος μοναχοπαίδι σας. Το μωρό αποτελεί «απειλή» για το μικρό σας, καθώς αισθάνεται ότι χάνει τα προνόμια -υλικά και συναισθηματικά- που απολάμβανε πριν. Προκειμένου, λοιπόν, να αποφύγετε ανεπιθύμητα περιστατικά ζήλιας, θα πρέπει να δράσετε πολύ πριν έρθει το μωρό σας.

●   Εξοικείωση με τη γέννηση
Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο των τριών ετών, τότε είστε σε θέση να του μιλήσετε πολύ πριν τον τοκετό. Αγοράστε παιδικά εικονογραφημένα βιβλιαράκια, με θέμα τη γέννηση ενός παιδιού ώστε να αρχίζει να συνηθίζει τη διαδικασία και εξηγήστε ότι το μωράκι θα έρθει όπως είχε έρθει και το ίδιο πριν από λίγα χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ακόμα κι αν ένα παιδί αναζητά ένα αδερφάκι δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι δε θα είναι στην ίδια ηλικία με το ίδιο.

●   Διαβεβαίωση αγάπης
Θα πρέπει να το διαβεβαιώσετε ότι θα το αγαπάτε όπως και πριν, αλλά και ότι το ίδιο θα αγαπήσει το νέο μέλος της οικογένειας όπως αγαπά και τους γονείς του.
Αν το παιδάκι σας είναι μικρότερο των τριών ετών τότε δεν έχει νόημα να αρχίσετε αυτή τη συζήτηση παρά μόνο όταν αυτό θα αντιληφθεί τη φουσκωμένη κοιλιά της μαμάς και θα αρχίσει να ρωτάει από μόνο του.

●   Επόμενο στάδιο: δωροδοκία
Ένας καλός τρόπος για να κάνετε τον ερχομό του μωρού πιο ευπρόσδεκτο στο παιδάκι σας είναι να το προσφέρετε δώρα, τα οποία θα είναι σταλμένα από το μελλοντικό του αδερφάκι. Με αυτό τον τρόπο θα το κάνετε να περιμένει με ανυπομονησία και χαρά την καινούργια άφιξη.

●   Σταδιακές αλλαγές
Διαφυλάξτε την ήρεμη προϋπάρχουσα κατάσταση και εντάξτε τις απαιτούμενες αλλαγές σταδιακά. Αποφεύγετε έτσι την ένταση και το άγχος που μπορούν να δημιουργηθούν στο πρωτότοκό σας, δεδομένου ότι όλα τα παιδιά απεχθάνονται τις απότομες αλλαγές στη ζωή τους και προτιμούν τη ρουτίνα τους. Για παράδειγμα, αφήστε το παιδί σας να διακοσμήσει το καινούργιο δωμάτιο του μωρού (ή στο ίδιο δωμάτιο αν δεν υπάρχει χώρος για ένα επιπλέον). Αυτόματα το κάνετε να νιώθει χρήσιμο και να έχει λόγο για τις αλλαγές που θα συμβούν.

●   «Είναι μικρούλι μωρέ»
Μπορείτε να μεταβάλλετε την εικόνα του μωρού -ανταγωνιστή σε μωρό- αδύναμο που χρειάζεται τη βοήθεια όλων σας για να επιβιώσει. Αναβαθμίστε το πρωτότοκο παιδί σας σε ένα παιδί που το εμπιστεύεστε να προσέχει και να φροντίζει το μικρότερο αδερφάκι του. Πάρτε το μαζί όταν ετοιμάζετε το γάλα του μωρού, ή την ώρα που το ντύνετε και ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει (κάνοντας κάτι πολύ απλό το οποίο όμως θα φαντάζει στα μάτια του παιδιού πολύ σημαντικό και θα το γεμίσει περηφάνια).

Ιωάννα Νικολάτου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Κέντρο Ψυχοθεραπείας Παίδων – Εφήβων – Ενηλίκων

www.kentropsychotherapias.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: