Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Φαλάκρα και αυξημένος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου
Φαλάκρα και αυξημένος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου

Φαλάκρα και αυξημένος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου

  • June 18, 2013
  • 0 Likes
  • 96 Views
  • 0 Comments

altΗ ανδρική φαλάκρα έχει σχέση αυξημένο κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου της καρδιάς, μόνο όμως αν αφορά του επάνω μέρος της κεφαλής παρά το πρόσθιο. Αυτά τα δεδομένα αναφέρει μια μελέτη η οποία παρουσιάζεται στο πολύ έγκυρο ιατρικό περιοδικό BMJ Open.

Οι ερευνητές αναζήτησαν δεδομένα στις μεγάλες βάσεις ιατρικών δεδομένων Medline και Cochrane Library, από όπου προέκυψαν 850 μελέτες, οι οποίες είχαν δημοσιευθεί μεταξύ των ετών 1993 και 2008 και περιελάμβαναν περίπου 40.000 άνδρες.

Η ανάλυση από τα ευρήματα αυτά έδειξε ότι οι άνδρες που είχαν χάσει τα περισσότερα από τα μαλλιά τους, είχαν κατά το ένα τρίτο (32%) αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο παρά οι συνομήλικοί τους που είχαν διατηρήσει τα μαλλιά τους.

Όταν η ανάλυση περιορίστηκε σε άνδρες ηλικίας κάτω των 55-60, προέκυψε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Οι  φαλακροί είχαν 44% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο.
alt

Ανάλυση των άλλων τριών μελετών, που συνέκρινε την καρδιακή νόσο εκείνων που ήσαν φαλακροί, ή είχαν σε εξέλιξη φαλάκρα, προς εκείνους που δεν είχαν, έδειξε παρόμοια εικόνα. Έδειξε  ότι οι φαλακροί άνδρες, είχαν 70% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν καρδιακή νόσο, και μάλιστα, εκείνοι που ανήκαν σε μικρότερες ομάδες ηλικιών, είχαν 84% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αυτή την κατάσταση.

Η ανάλυση όλων των αποτελεσμάτων έδειξε, ότι ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο εξαρτιόταν από τη σοβαρότητα της φαλάκρας, μόνο όμως όταν αυτή αφορούσε την κορυφή της κεφαλής.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline