Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Κήλη

Κήλη

  • September 3, 2015
  • 0 Likes
  • 41 Views
  • 0 Comments
Ορισμός

Με τον όρο κήλη περιγράφεται κάθε πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου, ή συνηθέστερα, μέρος αυτού εκτός της συνήθους ανατομικής θέσεώς του, μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου.
Η προβολή γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, που στην αρχή εύκολα ανατάσσεται. Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται μιλάμε για περιεσφιγμένη κήλη και απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, λόγω της επικείμενης ισχαιμίας και νέκρωσης του εντέρου.
Σε μια ανάλογη περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση το πολύ μέσα σε έξι ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί αφαίρεση τμήματος του εντέρου (που θα έχει νεκρωθεί) ή να υποστεί περιτονίτιδα με αποτέλεσμα να απειληθεί σοβαρά η ζωή του.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Κήλη – βουβωνική, βουβωνοκήλη, ρήξη, στραγγαλισμός, περίσφιξη

Αίτια

. Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές κατά τη γέννηση).
. Η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης τουκολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή).
. Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, βαριά χειρωνακτική εργασία).
. Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές (λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχωμάτων κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή).

Συμπτώματα

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει δυσφορία ή πόνος. Η δυσφορία μπορεί να επιδεινωθεί όταν στέκεστε όρθιος, κοπιάζετε ή σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
Αν και η κήλη μπορεί να προκαλέσει ήπια δυσφορία, δύναται να γίνει μεγαλύτερη και να στραγγαλιστεί. Αυτό σημαίνει ότι ο ιστός παραμένει μέσα στην οπή και η αιμάτωση διακόπτεται. Εάν συμβεί αυτό, απαιτείται επείγον χειρουργείο.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της κήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική, μια και είναι θέμα αποκατάστασης του κοιλιακού τοιχώματος, με παράλληλη την ασφαλή επανατοποθέτηση του ενδοκοιλιακού σπλάχνου στην θέση του.
Οι χειρουργικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως είναι πολλές. Σε αυτές ανήκουν οι τεχνικές «τάσεως» που αποσκοπούν στην πρωτογενή σύγκλειση του μυϊκού ελλείμματος με ειδικές ραφές (αποκαλούμενες «πλαστικές» όπως Bassini, Souldice, Darn, Turner κλπ).
Τα αποτελέσματα τους είναι ικανοποιητικά αλλά λόγω της τάσεως που παρουσιάζεται μετεγχειρητικά στα μυϊκά στρώματα, ενοχοποιήθηκαν για πολλές υποτροπές (επανεμφανίσεις) της κήλης στο σημείο της επέμβασης.
Την τελευταία 20ετία, παρουσιάστηκαν οι «tension free» τεχνικές (χωρίς τάση), με την εφαρμογή πλέγματος στο σημείο της κήλης, το οποίο καθηλώνεται με ραφές ή clips, με αποτέλεσμα την θεαματική μείωση των υποτροπών παγκοσμίως.

Πρόγνωση

Η έκβαση είναι συνήθως καλή με την αντιμετώπιση. Η υποτροπή είναι σπάνια (1% – 3%)

Πιθανές Επιπλοκές

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η επιδιόρθωση βουβωνοκήλης μπορεί να βλάψει δομές που σχετίζονται με την λειτουργία των όρχεων.
Ένας άλλος κίνδυνος του χειρουργείο για κήλη είναι η νευρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα στη βουβωνική περιοχή.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του χειρουργείο για κήλη, είναι μια άλλη κήλη, που μπορεί να συμβεί αρκετά χρόνια αργότερα.

Καλέστε το γιατρό αμέσως εάν:

•    Έχετε μια επώδυνη κήλη και το περιεχόμενό της δεν μπορεί να αναταχθεί πίσω στην κοιλιά με ήπια πίεση
•    Αναπτύσσετε ναυτία, έμετο ή πυρετό παράλληλα με μια επώδυνη κήλη
•    Έχετε μια κήλη που γίνεται ερυθρή, ιώδης, σκουρόχρωμη ή αποχρωματισμένη
•    Έχετε πόνο στη βουβωνική χώρα, οίδημα ή μια προεξοχή
•    Έχετε ένα εξόγκωμα ή οίδημα στη βουβωνική περιοχή ή στον ομφαλό ή ένα που σχετίζεται με προηγούμενη χειρουργική τομή.

Πρόληψη

•    Χρησιμοποιείστε κατάλληλες τεχνικές ανύψωσης.
•    Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαρος.
•    Ανακουφίστε ή αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα καταναλώνοντας αρκετές ίνες, πίνοντας πολλά υγρά, πηγαίνοντας στην τουαλέτα όταν νιώθετε την ανάγκη και κάνοντας τακτικά γυμναστική.
•    Οι άντρες θα πρέπει να δουν ένα γιατρό εάν κοπιάζουν κατά την ούρηση. Αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα μεγεθυμένου προστάτη.

  • Μοιραστείτε: