Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο ξηρών ματιών;
Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο ξηρών ματιών;

Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο ξηρών ματιών;

  • August 1, 2014
  • 0 Likes
  • 21 Views
  • 0 Comments

altΥπάρχουν ορισμένα απλά σκευάσματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν πολύ για την μείωση των πολύ ενοχλητικών συμπτωμάτων του συνδρόμου ξηρών ματιών. Τέτοια σκευάσματα είναι διάφορα ειδικά επιθέματα που περιέχουν κυτταρίνη.

Η σύστασή τους είναι παρόμοια με αυτή των φακών επαφής. Η κυτταρίνη που περιέχεται στα ένθετα αυτά, δρα σαν σταθεροποιητικό μέσο και μπορεί να παρατείνει τον χρόνο που δρα το στρώμα των δακρύων. Τα ένθετα αυτά, θα πρέπει να εισάγονται με προσοχή, αλλιώς μπορεί να προκύψουν μικροεκδορές.

Άλλο φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής της επιφάνειας του οφθαλμού, είναι το διάφορα σκευάσματα με κυκλοσπορίνη 0,5%. Επίσης διάφορα κολλύρια που περιέχουν κορτικοειδή, μπορούν να χορηγηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με κυκλοσπορίνη, για την μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ξηρών ματιών.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ιδιαιτέρως, ότι όλα τα σκευάσματα που περιέχουν κορτικοειδή, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή, γιατί η ανεξέλεγκτη χρήση τους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες. Θα πρέπει να χορηγούνται πάντοτε κάτω από την επίβλεψη οφθαλμίατρου και σύμφωνα με τις οδηγίες οδηγίες του. Μπορούν επίσης να χορηγηθούν μη στεροειδή αναλγητικά, για την μείωση της φλεγμονής.

alt

Σε περίπτωση φλεγμονής των βλεφάρων ή των δακρυϊκών αδένων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα αντιβιοτικών, συνήθως υπό την μορφή οφθαλμικών αλοιφών ερυθρομυκίνης και βακιτρακίνης, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των βακτηριδίων που καταστρέφουν το στρώμα των δακρύων. Η χορήγηση αντιβιοτικών από του στόματος, όπως είναι διάφορα σκευάσματα τετρακυκλίνης και δοξυκυκλίνης, όχι μόνον βοηθούν στην ελάττωση του αριθμού των βακτηριδίων, αλλά βοηθούν επίσης και στην καλύτερη λειτουργία των δακρυϊκών αδένων, βοηθώντας στην καλύτερη παραγωγή των λιπιδίων.

Μπορεί η χειρουργική να βοηθήσει σε περιπτώσεις συνδρόμου ξηρών ματιών;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μικροεπεμβάσεων, που μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις συνδρόμου ξηρών ματιών. Έτσι, υπάρχει μία τεχνική, με την οποία παρεμποδίζεται προσωρινά η παροχέτευση των δακρύων, με αποτέλεσμα οι οφθαλμοί να παραμένουν υγροί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη κι αν ο ασθενής έχει λίγα δάκρυα. Σε πολύ σοβαρές μορφές συνδρόμου ξηρών ματιών, μπορεί να αποκλεισθεί μονίμως η παροχέτευση των δακρύων.

Εάν ένας ασθενής έχει δυσκολία στο να κλείνει τα μάτια του λόγω κάποιας αιτίας, όπως είναι η πάρεση του προσωπικού νεύρου, τότε τα μάτια του θα καταστούν ξηρά λόγω εξάτμισης των δακρύων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει συρραφή του έξω ενός τρίτου των βλεφάρων, ώστε να παρεμποδίζεται ολόκληρο το άνοιγμα του ματιού, αλλά και να βοηθείται η καλύτερη σύγκλεισή του.

Ποιες άλλες θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σύνδρομο ξηρών ματιών;

Υπάρχουν άτομα που κοιμούνται με τα μάτια τους ελαφρώς ανοικτά. Για τέτοιες περιπτώσεις, για να αποφεύγεται ή ξήρανση των οφθαλμών, υπάρχουν ειδικές μάσκες(παρόμοιες με τα γυαλιά των κολυμβητών),οι οποίες βοηθούν τα μάτια να μην αποξηραίνονται κατά τον ύπνο, μειώνοντας την εξάτμιση των δακρύων. Εάν είναι αναγκαίο. οι ειδικές αυτές μάσκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατά την διάρκεια της ημέρας.  

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline