Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Νέα μέθοδος διάγνωσης ανδρικής υπογονιμότητας
Νέα μέθοδος διάγνωσης ανδρικής υπογονιμότητας

Νέα μέθοδος διάγνωσης ανδρικής υπογονιμότητας

  • December 14, 2009
  • 0 Likes
  • 37 Views
  • 0 Comments

Ο Δρ. Βασίλειος Αθανασίου, Μαιευτήρας – Χειρούργος, Γυναικολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής του «Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών», εξηγεί στο Υγείαonline.gr, την νέα μέθοδο διάγνωσης της ανδρικής υπογονιμότητας.

Μέχρι πρόσφατα η άποψη που επικρατούσε στον τομέα της τεχνητής γονιμοποίησης υποστήριζε πως εάν ένα ζευγάρι δεν μπορούσε να συλλάβει ή με ιστορικό διαδοχικών αποβολών μετά από την εφαρμογή εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) και ενώ ο σύντροφος είχε φυσιολογικές παραμέτρους σπέρματος, τότε η ποιότητα των ωαρίων της γυναίκας ήταν αυτό που πιθανών ευθυνόταν για την αποτυχία των μεθόδων.

Μετά από την παρακολούθηση τέτοιων ζευγαριών, τα οποία κατέφυγαν σε λύσεις όπως την αποδοχή ωαρίων δότριας χωρίς να καταφέρνουν και πάλι να αποκτήσουν παιδί, ο επιστημονικός κόσμος στράφηκε στη μελέτη του σπέρματος πέραν της απλής καταμέτρησης των παραμέτρων του όσον αφορά τον αριθμό, την κινητικότητα και την μορφολογία. Οι έρευνες αυτές απέδειξαν ότι καθοριστικό ρόλο στα ζευγάρια αυτά έχει η απόπτωση του σπέρματος του άνδρα καθώς ο κατακερματισμός του DNA του σπέρματος δεν έχει σχέση με τις υπόλοιπες παραμέτρους που συνήθως μετρούνται σε ένα εργαστήριο (π.χ. αριθμός, κινητικότητα και μορφολογία σπερματοζωαρίων).

Τι είναι η απόπτωση ή κατακερματισμός του DNA του σπέρματος;

Η απόπτωση είναι μία φυσιολογική διαδικασία κυτταρικού θανάτου. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα υπογόνιμα άτομα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό αποπτωτικών σπερματοζωαρίων από τον γόνιμο πληθυσμό. Όταν ο αποπτωτικός δείκτης είναι πάνω από 40% υπάρχει: α) μειωμένη πιθανότητα εγκυμοσύνης μέσω σπερματέγχυσης (IUI), β) αυξημένη πιθανότητα αυτόματης αποβολής και γ) σε περίπτωση τεχνητής γονιμοποίησης (IVF) ή χρήσης μικρογονιμοποίησης (ICSI), αποτυχία γονιμοποίησης, πρόωρο σταμάτημα της εμβρυϊκής ανάπτυξης και ολική αποτυχία εγκυμοσύνης.

Ποιοι παράγοντες ενδέχεται να οδηγήσουν σε υψηλό ποσοστό απόπτωσης / κατακερματισμού του DNA του σπέρματος:

Οι παράγοντες αυτοί είναι ποικίλοι και συνήθως περιλαμβάνουν: έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες: ζεστά μπάνια, χρήση laptop στην κοιλιακή χώρα, εργασία σε ζεστό περιβάλλον, χρήση ναρκωτικών ουσιών, χρόνια χρήση στεροειδών, χημειοθεραπεία, ραδιοθεραπεία, κάπνισμα, έκθεση σε τοξικό περιβάλλον, παχυσαρκία, μόλυνση του αναπαραγωγικού συστήματος,  κακή διατροφή, φλεγμονές, παρουσία αυξημένου αριθμού λευκοκυττάρων στο σώμα, ορμονικές διαταραχές, κιρσοκήλη, κ.α.

Συνεπώς, σήμερα υπάρχει οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό της υπογονιμότητας;

Το βασικότερο χαρακτηριστικό εκάστοτε επιτυχημένης εφαρμογής εξωσωματικής γονιμοποίησης αποτελεί η σωστή διάγνωση του αίτιου που δυσκολεύει τη σύλληψη.
Στα ζευγάρια που κατατάσσονται στην κατηγορία αιτίας κατακερματισμού / απόπτωσης του σπέρματος, αφού πλέον γίνεται η σωστή διάγνωση, εφαρμόζεται η τεχνική FISH, η τεχνική της μικρογονιμοποίησης ή / και ο κλασσικός κύκλος εξωσωματικής (IVF) με ιδιαίτερα αυξημένα πλέον ποσοστά επιτυχούς έκβασης.

Δρ. Αθανασίου Βασίλειος
Γυναικολόγος – Μαιευτήρ, Χειρουργός
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών

www.reproduction.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline