Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Στη δικαιοσύνη προχωρά ο ΙΣΑ για την κατάργηση του πλαφόν συνταγογράφησης
Στη δικαιοσύνη προχωρά ο ΙΣΑ για την κατάργηση του πλαφόν συνταγογράφησης

Στη δικαιοσύνη προχωρά ο ΙΣΑ για την κατάργηση του πλαφόν συνταγογράφησης

  • May 6, 2014
  • 0 Likes
  • 11 Views
  • 0 Comments

altΕν όψει της τροπολογίας για το πλαφόν που θα καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Υγείας εξ αιτίας «του 1 εκατομμύριου περισσότερων συνταγών σε ένα μήνα, σε σχέση με τους προηγούμενους, μετά την αναστολή του πλαφόν», ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι καθώς φαίνεται, στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για το κράτος και η αύξησή της για τον ασφαλισμένο.

Έτσι, ο ασφαλισμένος θα αναγκάζεται να πληρώνει από την τσέπη του εξ ολοκλήρου τη δαπάνη των φαρμάκων του που «κόβει» ο ΕΟΠΥΥ, από τη στιγμή που ο γιατρός του έχει υπερβεί το μηνιαίο επιτρεπτό όριο και δεν δύναται να συνταγογραφήσει την απαραίτητα θεραπεία για το υπόλοιπο του μήνα.

Δηλαδή, με την τροπολογία που επίκειται να ψηφιστεί, έρχεται ξανά ένα μέτρο που βλάπτει κυρίως τον ασφαλισμένο, διότι ο γιατρός οφείλει να υποδείξει τη φαρμακευτική αγωγή και τις εξετάσεις που χρειάζεται ο ασφαλισμένος, και μετά το βάρος μετακυλύεται στον ίδιο τον ασθενή να βρει τρόπο να αγοράσει τα φάρμακα του και να πληρώσει τις εξετάσεις που του’ κοψε ο ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για ένα μέτρο πολύ άδικο, όταν ο ασφαλισμένος πληρώνει τη συμμετοχή του κάθε μήνα αδρά, και ο ΕΟΠΥΥ τον υποχρεώνει να ξαναπληρώνει και φάρμακα και εξετάσεις επιπλέον, επειδή δε βγαίνουν οι λογιστικοί του σχεδιασμοί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη και θα διεκδικήσει ξανά την κατάργηση της τροπολογίας, αν ψηφιστεί η επαναφορά του πλαφόν. Είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού και της εξυγίανσης της υγείας, αλλά με τρόπους που δεν θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους και δε θα διακινδυνεύσουν την υγεία τους. Οι ασθενείς δε θεραπεύονται με λασπολογίες περί «κάποιων κακών υπερσυνταγογράφων που πρέπει να τιμωρηθούν». Αυτά αποτελούν μόνο επικοινωνιακά τεχνάσματα καθολικής αμαύρωσης του ιατρικού σώματος, που μόνο στόχο έχουν, να δικαιολογήσει ο ΕΟΠΥΥ την οικονομική επιβάρυνση που μετακυλύει στην τσέπη των ασφαλισμένων του!

«Δεν υπάρχουν καθ ολοκληρία συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, υπολειτουργούν ήδη τα ΠΕΔΥ, τώρα έρχεται και το πλαφόν…. αυτός που θα την πληρώσει είναι ο ασθενής πολίτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

alt

Πιστεύουμε ότι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί:

1) Μέσα από τη συμμόρφωση όλων των γιατρών στη συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines), η οποία θα βασιστεί στα διεθνή Θεραπευτικά και Διαγνωστικά Πρωτόκολλα, όπως αυτά εφαρμόζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που εδώ και χρόνια έχουν να επιδείξουν και να αποδείξουν μια αποδοτική και ασφαλή φαρμακευτική πολιτική με το χαμηλότερο κόστος και το μεγαλύτερο όφελος για τον ασθενή.

Τα Θεραπευτικά και Διαγνωστικά Πρωτόκολλα πρέπει να συσταθούν και στην Ελλάδα άμεσα και να εκπαιδευτούν οι γιατροί μας στη χρήση τους. Μόνο κατά αυτό τον τρόπο, θα εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη και θα έχουμε έναν κοινό παρονομαστή ανά ασθένεια και ανα κατηγορία φαρμάκου που θα αποτελεί τον κατευθυντήριο άξονα καθορισμού της θεραπευτικής επιλογής σε εξατομικευμένο επίπεδο και θα διασφαλίζει τη διαδικασία αυτοελέγχου του κάθε γιατρού με επιστημονικά κριτήρια!!

2) Μέσα από την τιμωρία της ανεξέλεγκτης παρανομίας χορήγησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, ένα ελληνικό φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη, κατά το οποίο, ο ασθενής αυτοϊάται με το φάρμακο που ο ίδιος αποφασίζει να αγοράζει χωρίς ιατρική εξέταση και στη συνέχεια παρακαλεί το γιατρό του να το γράψει σε συνταγή για να μην το πληρώσει…

3) Μέσα από εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για ορθολογικότερη χρήση φαρμάκων, κυρίως αντιβιοτικών, αλλά και πολλών OTC (μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων) σκευασμάτων, των οποίων η κατανάλωση είναι ανεξέλεγκτη και επιτείνει την κουλτούρα υπερκατανάλωσης φαρμάκων του ελληνικού λαού

4) Εκτός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για την οποία ο ιατρικός κόσμος πολλά χρόνια αγωνιζόταν, πολύ σημαντικός παράγοντας στην εξοικονόμηση της υγειονομικής δαπάνης είναι η εφαρμογή ελεγκτικών μηχανισμών σε όλα τα διοικητικά επίπεδα των υπηρεσιών Υγείας.

Πηγή: Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline