Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι φαρμακευτικές κατά του πλαφόν στα γενόσημα
Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι φαρμακευτικές κατά του πλαφόν στα γενόσημα

Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι φαρμακευτικές κατά του πλαφόν στα γενόσημα

  • July 7, 2014
  • 0 Likes
  • 13 Views
  • 0 Comments

altΟ Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική η απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ που καθορίζει το ανώτατο πλαφόν συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, με την από 29.4.2014 απόφαση του, έθεσε συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι από την καθιέρωση του πλαφόν απειλείται η υγεία μεγάλης ομάδας πληθυσμού, η οποία πρέπει να λαμβάνει συνεχώς και αδιαλείπτως φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους.

alt

Ακόμη, αναφέρει ότι στην επίμαχη απόφαση δεν υπάρχουν τα επιστημονικά-ιατρικά κριτήρια για τον καθορισμό των ορίων συνταγογράφησης των γενοσήμων φαρμάκων με συνέπεια ο καθορισμός του πλαφόν να είναι αυθαίρετος και αντίθετός στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, αλλά και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Επίσης, υποστηρίζει ότι η επίμαχη απόφαση παραβιάζει το άρθρο 21 του Συντάγματος, καθώς θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, την στιγμή μάλιστα, που η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι δυνατή με άλλες μεθόδους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline