Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ημερίδα με θέμα: ‘Βελτίωση Αναστήματος. Δυνατότητες – Συνέπειες’
Ημερίδα με θέμα: ‘Βελτίωση Αναστήματος. Δυνατότητες – Συνέπειες’

Ημερίδα με θέμα: ‘Βελτίωση Αναστήματος. Δυνατότητες – Συνέπειες’

  • November 28, 2014
  • 0 Likes
  • 57 Views
  • 0 Comments

altΗ αρχή της διατατικής ιστογένεσης, η οποία μπορεί να οριστεί ως η δυνατότητα του ανθρώπινου οργανισμού να παράγει νέο υγιές οστούν στο κενό που δημιουργείται μετά από οστεοτομία και σταδιακή απομάκρυνση των τμημάτων ενός μακρού οστού, είναι μία ανακάλυψη που έφερε εδώ και χρόνια επανάσταση στο χώρο της Ορθοπαιδικής, ανατρέποντας καθιερωμένους μέχρι τότε βιολογικούς κανόνες.

Μέθοδοι στηριζόμενες σε αυτή τη αρχή είναι η επιμήκυνση των οστών και η οστεομεταφορά, ενώ παράλληλα είναι δυνατή και η διόρθωση τυχόν συνυπαρχουσών παραμορφώσεων. Με την οστική επιμήκυνση είναι δυνατή η διόρθωση ανισοσκελιών, ακόμη και πολλών εκατοστών, ενώ με την αύξηση του μήκους και των δύο σκελών είναι δυνατή η βελτίωση του αναστήματος.

Με την οστεομεταφορά είναι δυνατή η κάλυψη ευμεγέθων οστικών ελλειμμάτων, είτε μετά από σοβαρούς ανοικτούς τραυματισμούς, είτε μετά από αφαίρεση παθολογικού τμήματος οστού για την θεραπεία περιπτώσεων οστεομυελίτιδος, σηπτικών ψευδαρθρώσεων, οστικών νεκρώσεων και νεοπλασμάτων των οστών.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι οι μέθοδοι που στηρίζονται στην αρχή της διατατικής ιστογένεσης έδωσαν λύση σε προβλήματα ορθοπαιδικά δυσεπίλυτα ή άλυτα που, όχι σπάνια οδηγούσαν σε ακρωτηριασμούς.

Οι μέθοδοι αυτές, αν και εξαιρετικά αποτελεσματικές, δεν είναι άμοιρες προβλημάτων. Χαρακτηρίζονται από υψηλό δείκτη εμφάνισης επιπλοκών και ιδιαίτερα μακρό χρόνο θεραπείας. Έτσι απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρία και ανάλωση δυνάμεων και χρόνου για την εφαρμογή των μεθόδων αυτών.

Λόγω των δυσκολιών και της μεγάλης έκτασης του αντικειμένου, η εφαρμογή της παγκοσμίως δεν είναι δυνατή από τον μέσο μη εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό στην καθ’ ημέρα πράξη.  

Στη χώρα μας οι μέθοδοι της διατατικής ιστογένεσης άρχισαν να εφαρμόζονται στο τέλος της δεκαετίας του 80΄, από ελάχιστους Ορθοπαιδικούς που τότε τόλμησαν. Ακόμη και σήμερα, οργανωμένα τμήματα διατατικής ιστογένεσης στον Ελλαδικό χώρο μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, ένα δε από τα τμήματα αυτά, με τη μεγαλύτερη ίσως διαδρομή την τελευταία 20ετία, είναι το τμήμα διατατικής που ξεκίνησε το 1993 στην Α΄ Ορθοπαιδική κλινική Α.Π.Θ. και συνεχίζει να δραστηριοποιείται από το Σεπτέμβριο του 2013 στη Β΄ Ορθοπαιδική κλινική Α.Π.Θ. στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς».

alt

•   Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων Α.Π.Θ. – ΚΕ.Δ.Ε.Α (3ης Σεπτεμβρίου, κόκκινο κτίριο) Θεσσαλονίκη
•   Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014, ώρα 10π.μ.

Η Β΄ Ορθοπαιδική κλινική για λόγους επιστημονικούς, όπως και ανοίγματος προς την κοινωνία που οφείλει ως Πανεπιστημιακή κλινική, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Βελτίωση αναστήματος. Δυνατότητες – Συνέπειες», την 29η Νοεμβρίου 2014, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων Α.Π.Θ. (ΚΕ.Δ.Ε.Α.).

Οι εργασίες της ημερίδος αυτής θα περιοριστούν, όπως γίνεται κατανοητό σε μία από τις πολλές εφαρμογές της διατατικής ιστογένεσης, ώστε να είναι δυνατή η σε βάθους συζήτηση των προβλημάτων της συγκεκριμένης εφαρμογής, όπως και προτάσεις για λύσεις.

Οι εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένους στο αντικείμενο ορθοπαιδικούς, από παιδιάτρους – αναπτυξιολόγους, από ψυχιάτρους και δικαστικούς.

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline