Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ikigai: Το ιαπωνικό μότο για καλό επίπεδο ζωής στην τρίτη ηλικία
Ikigai: Το ιαπωνικό μότο για καλό επίπεδο ζωής στην τρίτη ηλικία

Ikigai: Το ιαπωνικό μότο για καλό επίπεδο ζωής στην τρίτη ηλικία

  • September 7, 2017
  • 0 Likes
  • 26 Views
  • 0 Comments

Σε μια παλιότερη συνέντευξη του ο Νικ Νόλτε είχε πει ότι κάθε πρωί που ξυπνάει πονάει σε οτιδήποτε είναι διπλό πάνω στο σώμα του.
         
Η εξήγηση αυτού δεν ερχόταν υπεραπλουστευτικά από την ηλικία του. Ερχόταν από το γεγονός ότι είχε σταματήσει να δουλεύει. Είχε αποδεχτεί την συνταξιοδότηση σαν μια απραγία. Σαν έναν λήθαργο. Και αυτό ακριβώς του έφερε τους πόνους. Η συνταξιοδότηση όμως δεν θα έπρεπε καν να είναι στόχος του ανθρώπου.
         
Φυσικά, για να μην πάρουν αέρα οι κυβερνήσεις και βάλουν όριο σύνταξης στα 80, δεν εννοούμε ότι πρέπει να δουλεύεις καθημερινά 8 ώρες. Αυτό που εννοούμε είναι το κατά την ιαπωνική φιλοσοφία Ikigai. Πρόκειται για ένα ρητό που χοντρικά σημαίνει «η ουσία της ύπαρξης». Στην ιαπωνική κουλτούρα η συνταξιοδότηση σημαίνει ότι αποφασίζεις να παρατήσεις τη ζωή.
         
Το να μην ακονίζεις μυαλό και σώμα είναι μέγιστο έγκλημα. Όχι μόνο γιατί σταματάς να είσαι ενεργός. Κυρίως γιατί μειώνεις τις ελπίδες σου για μακροζωία. Αν κάτσεις και σκεφτείς ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ακούμε να έχουν πάει πάνω από τα 100 προέρχονται από την Άπω Ανατολή, τότε μάλλον οι Ιάπωνες ξέρουν.
         
Οκ, το ξεχειλώνουν κι αυτοί με τις 12-13 ώρες δουλειάς την ημέρα, αλλά η ουσία βρίσκεται στην διατήρηση και τη συνέχεια. Οι Ιάπωνες που βγαίνουν στη σύνταξη, μειώνουν μεν τους ρυθμούς τους, αλλά όχι εντελώς.
         
Εξακολουθούν να κάνουν αυτό στο οποίο είναι καλοί. Εξακολουθούν να προσφέρουν την εξειδίκευση τους στην κοινωνία. Ακόμα και ως έννοια, η συνταξιοδότηση δεν υπάρχει πραγματικά. Η ιδέα πίσω απ’ αυτό είναι ότι, πέρα της συντήρησης του σώματος και του μυαλού, οι άνθρωποι στην τρίτη ηλικία εξακολουθούν να νιώθουν χρήσιμοι.
         
Η ψυχολογία τους διατηρείται. Γιατί το μεγαλύτερο χτύπημα στον άνθρωπο είναι να πειστεί ότι δεν έχει κάτι να προσφέρει.
         
Πηγή: TheGuardian.com
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            
            
            
          

  • Μοιραστείτε: