Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ίδρυμα Ωνάση: Παρέδωσε στον πρωθυπουργό τη μελέτη του Εθνικού Σχεδίου για Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων
Ίδρυμα Ωνάση: Παρέδωσε στον πρωθυπουργό τη μελέτη του Εθνικού Σχεδίου για Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων

Ίδρυμα Ωνάση: Παρέδωσε στον πρωθυπουργό τη μελέτη του Εθνικού Σχεδίου για Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων

  • July 7, 2021
  • 0 Likes
  • 57 Views
  • 0 Comments

Τη μελέτη για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων, παρέδωσε σήμερα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και παραλαμβάνοντας τη μελέτη, τόνισε ότι «αυτή η τομή, οι προτάσεις τις οποίες εισηγείστε, θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ηπατικών, καρδιολογικών και πνευμονολογικών νοσημάτων οι οποίοι ζουν καθημερινά με την αγωνία και την προσδοκία να βρεθεί ένα μόσχευμα».

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα αλλάξει και την ποιότητα ζωής δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, νεφροπαθών, οι οποίοι σήμερα υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση», ενώ υπογράμμισε ότι «ενισχύεται και η πρόληψη αλλά και η αντίληψη υπέρ της δωρεάς οργάνων ώστε η ενημέρωση αυτή να μειώσει τη δυσπιστία και να τονώσει την ευαισθησία των πολιτών».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «πρόκειται λοιπόν για μία επείγουσα ανάγκη της κοινωνίας, ώστε αυτή η τόσο επώδυνη αναμονή των ασθενών να μετατραπεί σε ελπιδοφόρα προσμονή» και ευχαρίστησε το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά και τους καθηγητές Ηλία Μόσιαλο και Βασίλη Παπαλόη, οι οποίοι ηγήθηκαν της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη.

«Πραγματικά δούλεψαν πολύ σκληρά για να έχουμε ως Πολιτεία στη διάθεσή μας αυτό το σπουδαίο πόνημα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η μελέτη αυτή έχει τη σφραγίδα της εγκυρότητας και της διεθνούς εμπειρίας, και εισηγείται μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η αναμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η μελέτη αυτή «απαντά -όπως την έχω διατρέξει- σε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετα θέματα βιοηθικής, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τη δωρεάν των οργάνων ύστερα από μία απώλεια».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Υγείας, θα επεξεργαστεί τη μελέτη, ώστε πολύ σύντομα το Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς και Μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων στην Ελλάδα, να πάρει τον δρόμο του προς τη Βουλή για κύρωση, ώστε να αρχίζει να εφαρμόζεται.

«Εξάλλου, το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο που θα ανοίξει τις πύλες του, ελπίζουμε το 2024, θα βρεθεί στον πυρήνα αυτής της μεγάλης προσπάθειας με πολλές άλλες μονάδες να το πλαισιώνουν, κάτι που αποδεικνύει και πάλι πόσο χρήσιμη για το κοινό καλό είναι η συστράτευση των δημοσίων δυνάμεων, των ιδιωτικών δυνάμεων, των μεγάλων μας Ιδρυμάτων», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, τόνισε: «Αξιότιμε κ.πρωθυπουργέ το Ίδρυμα Ωνάση σάς παραδίδει σήμερα τη μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια άρτια μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από μία διακεκριμένη ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων με επικεφαλής τους κ. Μόσιαλο και κ. Παπαλόη, για να αποτελέσει τον οδικό χάρτη στις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια”. Όπως είπε ο κ.Παπαδημητρίου “στόχος δεν είναι άλλος από το να δώσουμε όλα τα απαιτούμενα εργαλεία και εφόδια σε γιατρούς και νοσηλευτές ώστε να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, που σήμερα έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση. Για αυτό και έχουμε αναλάβει αυτή την Εθνική Πρωτοβουλία, επίκεντρο της οποίας αποτελεί το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, που ευελπιστούμε να παραδώσουμε στην Πολιτεία το 2024».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, ο καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο Imperial College London και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Βασίλειος Παπαλόης, ο καθηγητής της πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του LSE Health Ηλίας Μόσιαλος, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και πρόεδρος του ΔΣ του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννης Μπολέτης, η εκτελεστική διευθύντρια Ιδρύματος Ωνάση Έφη Τσιότσιου και ο υπεύθυνος Τομέα Υγείας του Ιδρύματος Ωνάση Αλέξανδρος Μωρέλλας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Μοιραστείτε: