Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από το AIDS
Ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από το AIDS

Ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από το AIDS

  • December 1, 2014
  • 0 Likes
  • 156 Views
  • 0 Comments

altΤο AIDS αποτελεί παγκοσμίως μία από πιο επικίνδυνες και θανατηφόρες επιδημίες. Το πρώτο περιστατικό AIDS αναφέρθηκε τη Παρασκευή 5 Ιουνίου του 1981, στο Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ που αργότερα ονομάστηκε Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας ή AIDS.

Σήμερα, 40.000.000 άνθρωποι ζουν μ’ αυτό το νόσημα, 25.000.000 έχουν πεθάνει και 15.000.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά λόγω του ιού. Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Παρά την παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου, η επιδημία HIV/AIDS συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα της Αφρικής. Σημαντική μείωση παρατηρείται στους θανάτους από AIDS, λόγω των νέων θεραπειών, που εφαρμόζονται.

Τι είναι και πώς δρα ο ιός ΗIV;

Ο HIV, ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, επιτίθεται και προοδευτικά καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο HIV καταστρέφει μια κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που λέγονται CU4 λεμφοκύτταρα. Όταν ο αριθμός των CD4 λεμφοκυττάρων μειωθεί σημαντικά, ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες που μπορεί έτσι να αποβούν επικίνδυνες για τη ζωή. Έτσι εκδηλώνεται το AIDS.

Που βρίσκεται ο ιός ΗIV;

Ο HIV, ο ιός που προκαλεί το AIDS, βρίσκεται σε όλα τα βιολογικά υγρά του σώματος.

Ωστόσο, δυνητικά ικανά να μολύνουν είναι:

•    Το αίμα
•    Το σπέρμα και τα κολπικά υγρά
•    Το μητρικό γάλα

Ο ιός επιζεί έξω από τον ανθρώπινο οργανισμό για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Τι σημαίνει «οροθετικό άτομο»;

Οροθετικό είναι το άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό (HIV) και μπορεί να μην έχει συμπτώματα. Μπορεί όμως πάντα να μεταδώσει τη μόλυνση.

Τρόποι προφύλαξης

alt•    Σωστή χρήση προφυλακτικού, κάθε φορά, σε όλη τη διάρκεια και σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, με κάθε ερωτικό σύντροφο.
•    Αποφυγή χρήσης από κοινού αιχμηρών αντικειμένων (π.χ. σύριγγες, βελόνες, ξυραφάκια κ.λπ.)
•    Συμβουλευτική καθοδήγηση και έλεγχος για την HIV λοίμωξη στη γυναίκα που είναι ή σκοπεύει να μείνει έγκυος.
•    Στις μητέρες με HIV λοίμωξη συνιστάται ως μέθοδος τοκετού η καισαρική τομή και η αποφυγή θηλασμού. 

Πώς δεν μεταδίδεται ο ιός ΗIV;

•    Από τον αέρα
•    Από τη θάλασσα
•    Από την πισίνα
•    Από τα έντομα
•    Από την τουαλέτα
•    Από την κοινή χρήση μαγειρικών σκευών
•    Από το σάλιο
•    Από τη σωματική επαφή
•    Από φιλιά κοινωνικά ή και βαθιά ερωτικά
•    Από τον αμοιβαίο αυνανισμό
•    Από τα ζώα

Πώς μεταδίδεται ο ιός HIV;

Τρόποι μετάδοσης

•    Με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, με οροθετικό άτομο.
•    Με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή παραγώγων αίματος.
•    Από μητέρα που έχει μολυνθεί στο παιδί της, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού.
•    Με τη χρήση από κοινού αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες κ.λπ.)

1.  Μετάδοση με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις

Ο HIV περιέχεται στο σπέρμα, στα προσπερματικά υγρά (δηλαδή τα υγρά που βγαίνουν πριν από την εκσπερμάτιση) και στα κολπικά υγρά. Από τις σεξουαλικές πρακτικές, οι πιο επικίνδυνες είναι η παθητική κολπική και πρωκτική επαφή. Οι βλεννογόνοι του κόλπου και του πρωκτού είναι πολύ ευαίσθητοι, τραυματίζονται εύκολα και οι μικρές αμυχές που δημιουργούνται επιτρέπουν την είσοδο του ιού. Η ύπαρξη άλλων σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων μπορεί να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη μετάδοση.

Το στοματικό σεξ, παρότι δεν αποτελεί σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου, δεν είναι τελείως ακίνδυνο. Αποτελεί εξάλλου εύκολο τρόπο μετάδοσης άλλων σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, όπως η σύφιλη ή η βλεννόρροια, που η ύπαρξη τους μπορεί να διευκολύνει τη μετάδοση και του HIV. Το στοματικό σεξ γίνεται πιο επικίνδυνο εάν υπάρχουν πληγές ή ουλίτιδα και εκσπερμάτιση στο στόμα. Η σωστή χρήση προφυλακτικού ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μετάδοσης του HIV με τη σεξουαλική επαφή.

2. Με την από κοινού χρήση αιχμηρών αντικειμένων

Όταν χρησιμοποιείται σύριγγα, βελόνα ή και ξυραφάκι που έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από οροθετικό άτομο, η πιθανότητα μόλυνσης από τον HIV, είναι μεγάλη. Για τα τατουάζ και το body piercing, να χρησιμοποιούνται πάντα καινούργια, αποστειρωμένα εργαλεία.

3. Μετάδοση από μητέρα με HIV λοίμωξη στο βρέφος (κάθετη μετάδοση)

Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού. Στις οροθετικές μητέρες χορηγείται θεραπεία, ώστε να προληφθεί η μετάδοση, ενώ για τον ίδιο λόγο επιλέγεται η καισαρική τομή ως τρόπος τοκετού και αποθαρρύνεται ο θηλασμός.

4. Μετάδοση με το αίμα

Για να μολυνθούμε με τον HIV πρέπει να έλθουμε σε επαφή με μολυσμένο αίμα. Κάτι τέτοιο είναι δυνατό να γίνει με αμυχές ή πληγές του δέρματος και των βλεννογόνων. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα μόλυνσης με τη μετάγγιση αίματος ή παραγώγων αίματος. Από το 1985 το αίμα -και τα παράγωγα του που μεταγγίζονται- ελέγχεται τόσο για τον HIV, όσο και για άλλα παθογόνα που μπορούν να μεταδοθούν με τη μετάγγιση. Η πιθανότητα μόλυνσης με τη μετάγγιση έχει πρακτικά ελαχιστοποιηθεί.

Ασφαλές sex ή ρίσκο;

Το σεξ είναι από τις πιο σημαντικές απολαύσεις στη ζωή μας. Ωστόσο, είναι σημαντική η γνώση των κινδύνων της κάθε σεξουαλικής επαφής. Μια μόνη επαφή χωρίς προφυλάξεις, μπορεί να είναι αρκετή για να αλλάξει την πορεία μιας ολόκληρης ζωής.

Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, ούτε προειδοποιεί. Η καλή, γεμάτη υγεία εμφάνιση, δεν αποκλείει την ύπαρξη HIV λοίμωξης, που και το ίδιο το άτομο μπορεί να αγνοεί. Ασφαλές σεξ σημαίνει περισσότερο σεξ! Αν η χρήση του προφυλακτικού προβληματίζει, ακόμη περισσότερο προβληματίζει ένα σοβαρό, χρόνιο νόσημα ή και οποιοδήποτε άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, που μπορεί επίσης να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως είναι η ηπατίτιδα, ο έρπις, τα χλαμύδια και άλλα.

alt

Πώς μπορεί να μάθει κανείς αν έχει μολυνθεί από τον ΗIV;

Ο μόνος σίγουρος τρόπος να μάθει κανείς αν έχει μολυνθεί από τον ιό είναι να κάνει το ειδικό τεστ. Αυτή η ειδική εξέταση αίματος ελέγχει την ύπαρξη αντισωμάτων για τον ιό, που μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για να αναπτυχθούν. Συνεπώς, πρέπει να περιμένει κανείς τρεις μήνες από τη στιγμή που πιστεύει πως έχει εκτεθεί σε κίνδυνο μόλυνσης για να κάνει αυτή την εξέταση. Το τεστ γίνεται δωρεάν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Τα αποτελέσματα της εξέτασης, είναι εμπιστευτικά. Ανακοινώνονται μόνο στο άτομο που εξετάστηκε.

Τι γίνεται αν το τεστ βγει θετικό;

Υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα για την περαιτέρω παρακολούθηση του οροθετικού ατόμου. Παρά το γεγονός ότι η HIV λοίμωξη παραμένει μια πολύ σοβαρή ασθένεια, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί ζουν πολύ περισσότερο και πολύ καλύτερα χάρη στα νέα φάρμακα. Η HIV λοίμωξη παραμένει μια ασθένεια που δε θεραπεύεται και η φαρμακευτική της αντιμετώπιση απαιτεί την πλήρη συμμόρφωση του ασθενούς. Ωστόσο, η φαρμακευτική αγωγή έχει μετατρέψει μια δυνητικά θανατηφόρα αρρώστια σε μακροχρόνιο νόσημα.

Και αν το προφυλακτικό σπάσει;

Κάποιες φορές και για διάφορους λόγους, μπορεί να υπάρχει η υπόνοια έκθεσης στον HIV. Αν το προφυλακτικό σπάσει, είναι καλύτερα να επικοινωνήσετε με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στο τηλ. 210 5212054. Έχετε τη δυνατότητα μέσα στις πρώτες 72 ώρες (όσο το δυνατόν πιο σύντομα) να απευθυνθείτε στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων. Αφού συζητηθεί το είδος της επαφής και το πόσο επικίνδυνη ήταν, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει τη λήψη αντιρετροϊκής αγωγής (θεραπείας για το AIDS) προκειμένου να προληφθεί η μόλυνση. Η χορήγηση αυτής της αγωγής είναι πολύπλοκη και μπορεί να έχει παρενέργειες.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη χρήση προφυλακτικού, ενώ η λήψη της δεν εξασφαλίζει 100% την αποφυγή της μετάδοσης. Στο διάστημα χορήγησης της προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής και μέχρι τη λήψη του αποτελέσματος του τεστ για AIDS, σε κάθε σεξουαλική επαφή είναι απαραίτητη η χρήση του προφυλακτικού. Στους επόμενους τρεις μήνες, μετά την πιθανή ημερομηνία μόλυνσης και παρά τη χρήση προφυλακτικής αγωγής, χρειάζεται να επαναλάβετε το τεστ για το AIDS.

Που μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες;

Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.),
3ης Σεπτεμβρίου 54 και Πολυτεχνείου 9, Αθήνα τηλ.210 5212000

Υπηρεσίες ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ:

•    Γραφείο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης
3ης Σεπτεμβρίου 54, Αθήνα, τηλ.210 5212041

•    Γραφείο Μετακινούμενων Πληθυσμών
3ης Σεπτεμβρίου 54, τηλ.210 8899238-239

•    Συμβουλευτικός Σταθμός για θέματα AIDS
Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», τηλ.210 7239945

•    Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), Θεσσαλονίκη, τηλ.2310 229139

Εθνικά Κέντρα Αναφοράς AIDS:

•    Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδος, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Λεωφ. Αλεξάνδρας 196 Αθήνα, τηλ.210 6447941

•    Κέντρο Αναφοράς AIDS και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, Π.Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Υψηλάντου 45-47 Αθήνα, τηλ.210 7200001

•    Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και AIDS, Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματολογικών Νοσημάτων «Ανδρέας Συγγρός», Ι. Δραγούμη 5 Ιλίσια, τηλ. 210 7243579

•    Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας – Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Μικράς Ασίας 75 Γουδί, τηλ.210 7462090

•    Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος, Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας – Ιατρική Σχολή – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΤΚ 54066 Θεσσαλονίκη, τηλ.2310 999081

•    Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας», Τσερτίδου 1 26335 Πάτρα, τηλ. 2610 227974-6 

•    Τμήμα Αιμοδοσίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Λεωφ. Πανεπιστημίου, 45500 Ιωάννινα, τηλ.26510 99460 

•    Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Κρήτης, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου Κρήτης «Βενιζέλειο – Πανάνειο», Λεωφ. Κνωσού 71021 Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 368482

•    Κέντρο Αναφοράς AIDS – ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης, Λεωφ. Μάκρης 29, 68100 Αλεξανδρούπολη, τηλ. 25510 204043

Μη κυβερνητικές Οργανώσεις:

•    ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ, Διοχάρους 9 Ιλίσια, τηλ.210 7257617, 210 7233848

•    ΑCT UP, Νικηταρά 8-10 Αθήνα, τηλ.210 3305500

•    ΣΥΝΘΕΣΗ – Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV/AIDS

Πλήρης ενημέρωση στο διαδίκτυο για το AIDS

•    HIVAIDS.gr τo Ελληνικό κλινικό site για το HIV/AIDS

Τηλεφωνικές Γραμμές:

•    Τηλεφωνική Γραμμή AIDS Αθήνας: 210 7222222 (9:00 πμ – 9:00 μμ)

•    Τηλεφωνική Γραμμή AIDS Θεσσαλονίκης: 2310 229139 – 2310 263363

•    Γραμμή ΛΑΪΣ: 210 3303306 (αφορά όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα) (10:00 πμ – 6:00 μμ)

•    Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας, όπου απαντούν καταρτισμένοι ειδικοί ψυχικής υγείας: 197.

To AIDS δεν μεταδίδεται με μια αγκαλιά

Τo AIDS μας αφορά όλους. Δεν κάνει διακρίσεις εθνικότητας, ηλικίας, φύλου, φυλής, επαγγέλματος, θρησκείας ή σεξουαλικής προτίμησης. Η διάκριση, η απόρριψη και ο αποκλεισμός των συνανθρώπων μας που πάσχουν από AIDS, αποδυναμώνουν τους κοινωνικούς δεσμούς οι οποίοι στηρίζουν την κοινωνία. Τα οροθετικά άτομα έχουν ανάγκη τη στήριξη μας, τη βοήθεια μας και την αλληλεγγύη μας. Άλλωστε, το AIDS δεν μεταδίδεται με μια αγκαλιά.

Μόνο η αγάπη μεταδίδεται!

Η άγνοια, η αδιαφορία, ο φόβος και η προκατάληψη είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τον ίδιο τον ιό. Το AIDS μας αφορά όλους γιατί δεν κάνει διακρίσεις εθνικότητας, ηλικίας και φύλου.

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ AIDS.

Πηγές άρθρου υγείας: Υγείαonline.gr, ACT UP Aids Coalition to Unleash Power, UNAIDS, Join(RED), ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, Κέντρο Ζωής, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline ©