Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια;
Τι είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια;

Τι είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια;

  • February 28, 2014
  • 0 Likes
  • 24 Views
  • 0 Comments

altΗ υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, είναι η πάχυνση του καρδιακού μυός (μυοκαρδίου), που αφορά, τις περισσότερες φορές, το διάφραγμα που υπάρχει μεταξύ των δύο κοιλιών της καρδιάς (μεσοκοιλιακό διάφραγμα).

Αυτή η κατάσταση, οδηγεί σε σκλήρυνση των τοιχωμάτων της καρδιάς και σε ανώμαλη λειτουργία των βαλβίδων της καρδιάς, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της φυσιολογικής ροής του αίματος, από την καρδιά προς τον υπόλοιπο οργανισμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας;

Πολλά άτομα με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, ή έχουν ελάχιστα και ζουν μία φυσιολογική ζωή. Άλλα όμως άτομα, εμφανίζουν συμπτώματα, τα οποία εξελίσσονται και επιδεινώνονται, καθώς επιδεινώνεται η λειτουργία της καρδιάς.

alt

Τα συμπτώματα της υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, μπορούν να εμφανισθούν σε κάθε ηλικία και περιλαμβάνουν:

•    Πόνο στο στήθος ή αίσθημα πίεσης. Εμφανίζεται συνήθως μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα (γυμναστική, κλπ), αλλά μπορεί να εμφανισθεί και σε περιόδους ηρεμίας, ή μετά τα γεύματα

•    Δύσπνοια, ειδικά μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα

•    Αίσθημα γενικής κόπωσης, εξάντλησης

•    Συχνές λιποθυμικές κρίσεις

•    Αίσθημα παλμών στο στήθος, λόγω αρρυθμιών

•    Σε μικρό αριθμό ασθενών, μπορεί να επέλθει αιφνίδιος θάνατος

Ποια είναι τα αίτια της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας;

Συνήθως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια εμφανίζεται κατά οικογένειες (κληρονομική), μπορεί όμως να είναι και επίκτητη, σαν αποτέλεσμα του γήρατος ή της αρτηριακής υπέρτασης. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, είναι άγνωστης αιτιολογίας.

alt

Πως γίνεται η διάγνωση της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας;

Η διάγνωση της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, γίνεται με βάση το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, την λεπτομερή σωματική εξέταση και με πλήρη σειρά εργαστηριακών εξετάσεων (υπερηχογραφικό έλεγχο, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφικό έλεγχο, τεστ κοπώσεως ή και καθετηριασμό της καρδιάς).

Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας;

Η θεραπευτική αγωγή της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, εξαρτάται από το κατά πόσον υπάρχει στένωση  που εμποδίζει την κανονική έξοδο του αίματος από την καρδιά, από το πώς λειτουργεί η καρδιά, καθώς και από το αν υπάρχουν αρρυθμίες. Η θεραπευτική αγωγή στοχεύει στην πρόληψη των συμπτωμάτων και των επιπλοκών και περιλαμβάνει τον εντοπισμό των πιθανών κινδύνων, τακτική παρακολούθηση, αλλαγή του τρόπου ζωής και χορήγηση ειδικών φαρμάκων.

Οι ασθενείς που πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν μικροβιακή ενδοκαρδίτιδα. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός και ο οδοντίατρος το ιστορικό του ασθενούς, ώστε, σε περίπτωση κάποιας επέμβασης (οδοντιατρικής, πνευμονολογικής ή γαστρεντερολογικής), να χορηγήσει την κατάλληλη αντιβίωση, προληπτικά. Οι ασθενείς που πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή του στόματος.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline