Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ενυδατωθείτε για γερά αντανακλαστικά στο τιμόνι!
Ενυδατωθείτε για γερά αντανακλαστικά στο τιμόνι!

Ενυδατωθείτε για γερά αντανακλαστικά στο τιμόνι!

  • April 17, 2014
  • 0 Likes
  • 32 Views
  • 0 Comments

alt«Πιες νερό να έχεις το κεφάλι σου γερό» έλεγαν οι παλιοί και κάθε άλλο παρά άδικο είχαν, αφού, όπως δείχνουν όλες οι διαθέσιμες έρευνες, η σωστή ενυδάτωση αποτελεί πολύτιμο συνοδηγό, ειδικά σε πολύωρες αποστάσεις.

Η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης του οργανισμού, σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου της υγείας, βελτιώνει γνωσιακές συμπεριφορές και μειώνει τα συμπτώματα σοβαρών πονοκεφάλων, κόπωσης, αλλά και την απώλεια συγκέντρωσης. Ενόψει της πασχαλινής εξόδου, διαβάστε κάποιες χρήσιμες συστάσεις των ειδικών για… καλό και ξεκούραστο ταξίδι.

Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA) για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές κάνουν λόγο για περίπου 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες. Τα στερεά τρόφιμα συμμετέχουν στην πρόσληψη υγρών σε ένα ποσοστό 20%, ενώ το πόσιμο νερό και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα είναι αυτά που κυρίως συνεισφέρουν (κατά 80%) στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Όλα τα ροφήματα, καφεϊνούχα και μη, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά περιέχουν, ανάλογα με το είδος τους, από 85% έως και 99% νερό, γεγονός που τα καθιστά μία εναλλακτική πηγή νερού, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση, χωρίς να στερείτε κανείς την ποικιλία στη γεύση.

Έτσι, αν έχετε σκοπό να πάρετε το τιμόνι στα χέρια σας, φροντίστε ιδιαίτερα για τη σωστή σας ενυδάτωση πριν και μετά το ταξίδι. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute), η επαρκής κάλυψη των αναγκών σε υγρά μπορεί να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, όταν ασκεί δραστηριότητες, που απαιτούν υπευθυνότητα και απόλυτη συγκέντρωση, όπως η οδήγηση.

alt

Στον αντίποδα, ακόμη και μία ήπια αφυδάτωση της τάξης του 2% επηρεάζει αρνητικά την εγρήγορση, τα αντανακλαστικά και τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Αν δε η αφυδάτωση ανέρθει στο 4% τότε τα παραπάνω συμπτώματα γίνονται πολύ πιο έντονα.
 
Οδήγηση: Ποτέ χωρίς ενυδάτωση

Ειδικά σε ότι αφορά την οδήγηση, η αφυδάτωση μπορεί να αποβεί μοιραία, αφού, όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από ό, τι προσλαμβάνει, συχνά αυτό συνοδεύεται από διαταραχές σε ανόργανα άλατα του σώματος, κυρίως από διαταραχές στις συγκεντρώσεις νατρίου και καλίου.

Η απώλεια ακόμη και 1-2% του σωματικού βάρους -περίπου 500 ml έως 2 λίτρα- μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να βρίσκονται σε ένταση, να είναι λιγότερο σε θέση να συγκεντρωθούν και να νιώθουν πιο κουρασμένοι. Μπορεί, επίσης, να αυξήσουν το επίπεδο των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας.

Έτσι, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση και απώλεια συγκέντρωσης, που επηρεάζουν την πνευματική εγρήγορση. Μάλιστα, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καιρικές συνθήκες, αφού ειδικά η οδήγηση σε ένα ζεστό αυτοκίνητο μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση, με μεγάλες απώλειες νερού και μεταλλικά άλατα ή ηλεκτρολυτών. Ωστόσο, ακόμη και σε ένα κλιματιζόμενο αυτοκίνητο, οι απώλειες νερού μπορεί να είναι υψηλές.

Συχνή κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κούρασης στο δρόμο καταλήγουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενυδάτωσης.

Στη φετινή σας πασχαλινή έξοδο λοιπόν θυμηθείτε: η ενυδάτωση κάνει το ταξίδι πιο ευχάριστο και ασφαλές.

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline