Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ο ιός HPV συσχετίζεται με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα
Ο ιός HPV συσχετίζεται με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα

Ο ιός HPV συσχετίζεται με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα

  • May 6, 2010
  • 0 Likes
  • 68 Views
  • 0 Comments

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) δεν ενοχοποιείται μόνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά συσχετίζεται επίσης με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα καθώς και με το 68% της στοματικής κοιλότητας.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Διαβαλκανικό Συνέδριο Στοματολογίας το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων έχει ταυτοποιηθεί από τον Π.Ο.Υ ως καρκινικός παράγοντας και ενοχοποιείται για την καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων της γεννητικής χώρας. Σήμερα διερευνάται η πιθανή συσχέτιση του ιού και με καρκίνους άλλων περιοχών του σώματος όπως η στοματική κοιλότητα, η περιοχή του τραχήλου της κεφαλής, ο φάρυγγας και ο λάρυγγας.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ποσοστό 25% των καρκίνων του τραχήλου της κεφαλής συσχετίζονται με τον ιό HPV συνολικά. Επίσης φαίνεται ότι ο τύπος HPV 16 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ο πιο συχνός ογκογενετικός τύπος μια και εμπλέκεται σε ένα ποσοστό 80-90% των περιστατικών καρκίνων του στοματοφάρυγγα και σε ένα ποσοστό 68% καρκίνων της στοματικής κοιλότητας. Επιπρόσθετα οι ογκογόνοι τύποι HPV 16 και 18 εμπλέκονται και στην ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών της στοματικής κοιλότητας.

Οι όγκοι της περιοχής που είναι θετικοί στον τύπο HPV-16 συμπεριφέρονται διαφορετικά από τους όγκους που δεν συσχετίζονται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Εμφανίζονται κυρίως σε μη καπνιστές και σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν αλκοόλ ηλικίας κάτω των 60 ετών και φαίνεται να έχουν καλύτερη πρόγνωση. Η σεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων αυτών σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της περιοχής αυτής και το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες επιστημονικές ανησυχίες για την πιθανότητα πρωτογενούς πρόληψης ανδρών και γυναικών μέσω του HPV εμβολιασμού.

Στο 100% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Οι κλινικές μελέτες των HPV εμβολίων παρουσιάζουν μία εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα που προσεγγίζει το 100% για όλα τα νοσήματα του γεννητικού συστήματος που στοχεύονται με τον εμβολιασμό. Ωστόσο σήμερα δεν υπάρχουν μόνο στοιχεία από τις κλινικές μελέτες αλλά υπάρχουν πολύ σημαντικά στοιχεία και από την εφαρμογή του εμβολιασμού στην κλινική πράξη όπου φαίνεται η επίδραση που ασκείται στα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Έτσι φαίνεται ότι σε έναν μόλις χρόνο από την μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού στην Αυστραλία παρουσιάσθηκε σημαντική μείωση, ποσοστού περίπου 50% των γεννητικών κονδυλωμάτων. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι σύντομα μπορούμε να περιμένουμε μείωση στην εμφάνιση και προκαρκινικών βλαβών του τραχήλου και μεταγενέστερα μπορούμε να περιμένουμε μείωση και του ίδιου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός έναντι του HPV εφαρμόζεται σε 116 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχουν διατεθεί 58 εκατομμύρια δόσεις. Μάλιστα χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν καθιερώσει τον συστηματικό και οργανωμένο εμβολιασμό με αποτέλεσμα να έχει εμβολιαστεί μία πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline