Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Πως θα διατηρηθεί ζωντανός ο γάμος μας;
Πως θα διατηρηθεί ζωντανός ο γάμος μας;

Πως θα διατηρηθεί ζωντανός ο γάμος μας;

  • June 10, 2014
  • 0 Likes
  • 24 Views
  • 0 Comments

altΗ Αγγελική Κουβαρά, Ψυχολόγος Μ.SC, Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Κέντρο Συμβουλευτικής, Ψυχοθεραπείας και Λογοθεραπείας “Ψυχή & Λόγος”, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι τα θεμελιώδη στοιχεία σε ένα γάμο για μια ικανοποιητική σχέση.

Στην εποχή μας το 25% των γάμων καταλήγει σε διαζύγιο. Οι λόγοι για τους οποίους είναι αυξημένα τα ποσοστά διαζυγίων σε σχέση με παλαιότερα είναι πάρα πολλοί. Παρόλα αυτά, σήμερα οι γάμοι είναι καλύτεροι παρά ποτέ στην ιστορία.

Στόχος μας, όμως, δεν είναι να τονίζουμε συνέχεια την παθολογία και την δυσλειτουργία μας. Σημαντικό είναι να μιλήσουμε για τα 3 θεμελιώδη στοιχεία μιας σχέσης που συντελούν στο να πάει καλά.

Ποια είναι τα θεμελιώδη στοιχεία σε ένα γάμο για μια ικανοποιητική σχέση;

Δεν μπορεί να υπάρχει γάμος που να μην είναι “διεθνικός”. Εξάλλου ο γάμος είναι μία σχέση ανάμεσα σε δύο ελεύθερα πρόσωπα. Οι σύζυγοι είναι πρόσωπα διαφορετικά και επομένως η αγάπη δεν μπορεί να είναι εγωιστική. Αλλοίμονο εάν δεν δούμε την  διαφορετικότητα του συντρόφου μας ως εμπουλισμό. Άλλωστε το διαφορετικό μέσα στη σχέση περιλαμβάνει και  την συμπληρωματικότητα. Παράλληλα, όμως, προκαλεί και δυσκολία δεδομένου ότι χρειάζεται να κάνουμε την υπέρβαση του εαυτού προκειμένου να κατανοήσουμε τον άλλο. Στην ψυχοθεραπεία μιλάμε για τρεις θεμελιώδεις πλευρές του γάμου: τη δέσμευση, την οικειότητα και Την σεξουαλικότητα.

alt

Η έννοια της δέσμευσης στο γάμο

Η δέσμευση είναι η κοινή απόφαση επένδυσης στη σχέση μακροχρόνια. Είναι εκείνο το στοιχείο που οδηγεί στην αφοσίωση, στη σιγουριά και στη βεβαιότητα ότι η ευημερία του ενός συντρόφου συνεπάγεται την ευημερία και την ανάδειξη του άλλου. Αφετηρία αποτελεί η δέσμευση προς τον εαυτό μας. Δέσμευση σημαίνει «αποφασίζω να κλείσω πίσω μου την πόρτα και να παλεύω τις όποιες δυσκολίες», σημαίνει προσπάθεια από κοινού για μια λειτουργική σχέση ώστε να αναδειχτεί η μοναδικότητα του κάθε προσώπου.

Η οικειότητα μέσα στο γάμο

Η οικειότητα υπάρχει όταν νιώθουμε το σύντροφο μας ως τον καλύτερο μας φίλο. Στους παλαιούς γάμους δεν υπήρχε οικειότητα ανάμεσα στα ζευγάρια γιατί για τα σοβαρά θέματα δεν εμπιστευόντουσαν τους συντρόφους τους για να τα συζητήσουν αλλά τους γονείς, τα αδέρφια ή τους φίλους τους. Η οικειότητα στο ζευγάρι περιλαμβάνει το μοίρασμα επιθυμιών, συναισθημάτων, αναμνήσεων, ακόμα και προβλημάτων.

Σεξουαλικότητα και γάμος

Η σεξουαλικότητα αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο που στηρίζει το ζευγάρι μέσα στο γάμο στο πέρασμα των χρόνων. Που έρχεται να επουλώσει τις πληγές της καθημερινότητας και που έστω για κάποια λεπτά το ζευγάρι μπαίνει σε έναν άλλο χώρο.

Αγγελική Κουβαρά
Ψυχολόγος Μ.SC, Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Κέντρο Συμβουλευτικής, Ψυχοθεραπείας &
Λογοθεραπείας “Ψυχή & Λόγος”
www.psixikailogos.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline