Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Πως θα καταπολεμήσετε την τριχόπτωση
Πως θα καταπολεμήσετε την τριχόπτωση

Πως θα καταπολεμήσετε την τριχόπτωση

  • July 22, 2014
  • 0 Likes
  • 58 Views
  • 0 Comments

altΟ Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πλαστικός Χειρουργός, Επιστημονικός διευθυντής του Advanced Hair Clinics, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να αποκτήσουμε πυκνά και γερά μαλλιά.

Έχω τριχόπτωση. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

Το καλύτερο είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, π.χ. δερματολόγο, από την αρχή. Μπορεί να μην είναι τίποτε σοβαρό και να οφείλεται στην κόπωση ή την κακή διατροφή. Το πρόβλημα διαπιστώνεται με κλινική εξέταση και φωτοτριχοριζόγραμμα με τη χρήση ειδικής μικροκάμερας. Σε ειδικές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να γίνουν συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις ή βιοψία δέρματος. Αν το πρόβλημα είναι προσωρινό ο γιατρός ίσως χορηγήσει κάποια συμπληρώματα και θα σας δώσει οδηγίες για να επανέλθει το τριχωτό στην προηγούμενη κατάσταση. Αν όμως η τριχόπτωση οφείλεται στην κληρονομικότητα και έχει οδηγήσει σε αλωπεκία οι συστάσεις αλλάζουν και την οριστική λύση δίνει η μεταμόσχευση μαλλιών με την σύγχρονη μέθοδο FUE.

alt

Γιατί έχω τριχόπτωση;

Η κληρονομικότητα είναι η πιο συχνή αιτία που οι άντρες εμφανίζουν τριχόπτωση και στην πορεία ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Από την άλλη, δεν ισχύει το ίδιο και στις γυναίκες, στις οποίες όπως φαίνεται μεγαλύτερο ρόλο παίζουν οι ορμονικές διαταραχές. Οι διαφορές δεν σταματούν εδώ. Στους άνδρες η τριχόπτωση αυτής της μορφής εκδηλώνεται περισσότερο σε περιοχές όπως οι κρόταφοι και η κορυφή, ενώ στις γυναίκες είναι διάχυτη και τη βλέπουμε κυρίως στην κορυφή της κεφαλής. Η συνολική απώλεια μαλλιών (γυροειδής αλωπεκία) είναι πιο σπάνια. Ένα τραύμα ή έγκαυμα συχνά οδηγούν σε τριχόπτωση, όπως και αυτοάνοσα νοσήματα π.χ. ο ερυθηματώδης λύκος. Στις αιτίες περιλαμβάνονται επίσης διαταραχές στο θυρεοειδή και φλεγμονές στο τριχωτό.

alt

Με ποιο τρόπο παρουσιάζεται η τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση εκδηλώνεται όταν μικραίνει η διάρκεια του σταδίου ανάπτυξης των τριχών (αναγενής φάση) και παράλληλα μεγαλώνει το στάδιο της πτώσης τους (τελογενής φάση). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση και λέπτυνση των τριχών. Γυναίκες μετά τον τοκετό εμφανίζουν συχνά μια τέτοια μορφή τριχόπτωσης, αλλά και ασθενείς που έχουν χρόνιες λοιμώξεις ή που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα.

Δρ. Αναστάσιος Βεκρής
Πλαστικός Χειρουργός
Επιστημονικός διευθυντής του Advanced Hair Clinics

www.advancedhairclinics.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline