Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Πως να αντιμετωπίσω την ημικρανία;
Πως να αντιμετωπίσω την ημικρανία;

Πως να αντιμετωπίσω την ημικρανία;

  • April 8, 2014
  • 0 Likes
  • 38 Views
  • 0 Comments

altΟ Dr. Μιχαήλ Βικελής MD, MSc, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι τα συμπτώματα της ημικρανίας και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Η ημικρανία απασχολεί περίπου έναν στους δέκα Έλληνες, συχνότερα  ανθρώπους νεαρής και μέσης ηλικίας και κυρίως γυναίκες. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι οι κρίσεις δυνατού πονοκεφάλου που οδηγούν σε μειωμένη απόδοση ή και σε αδυναμία εκπλήρωσης των καθημερινών δραστηριοτήτων στην εργασία ή στην οικογένεια.

Αν και πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι ημικρανία σημαίνει «πονοκέφαλος στο μισό κεφάλι», αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Στους περισσότερους ανθρώπους ο πόνος στην ημικρανία εντοπίζεται όντως στο μισό του κεφαλιού: συχνά στην περιοχή πίσω από το ένα μάτι και τον κρόταφο, αλλά ίσως και σε άλλα σημεία, όπως στην κορυφή του κεφαλιού, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή και στον αυχένα. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σπάνιο ο πόνος στην ημικρανία να υφίσταται σε ολόκληρο το κεφάλι. Στους περισσότερους ανθρώπους με ημικρανία, ο πόνος μπορεί να αλλάζει εντόπιση από κρίση σε κρίση. Δηλαδή, μπορεί τη μία φορά να εντοπίζεται στο δεξιό μισό του κεφαλιού και την επόμενη φορά στο αριστερό, κάτι που είναι ένα αρκετά τυπικό χαρακτηριστικό της ημικρανίας και την διαφοροποιεί από άλλα είδη κεφαλαλγίας.

Ο πόνος στην ημικρανία είναι συνήθως πόνος ιδιαίτερα δυνατός, που μπορεί να μοιάζει «ρυθμικός», σαν να ακολουθεί τους σφυγμούς ή και πιεστικός. Συνοδεύεται από μία σειρά άλλων συμπτωμάτων, όπως το ότι ο πάσχων από ημικρανία δεν μπορεί να ανεχθεί το φως, τους έντονους ήχους, τις μυρωδιές και επίσης ότι μπορεί να έχει τάση για εμετό ή και να κάνει εμετούς. Η κάθε κρίση ημικρανίας μπορεί να διαρκεί από λίγες ώρες ως και 2-3 ή και περισσότερες ημέρες, μέχρι να υφεθεί. Μετά από κάποιο διάστημα ωστόσο η κρίση επανέρχεται (αυτό σε κάποιους ανθρώπους συμβαίνει μετά από αρκετούς μήνες, ενώ σε κάποιους μετά από λίγες ημέρες). Οι περισσότεροι άνθρωποι με ημικρανία έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν από μία ως τρεις φορές το μήνα.

Ως αποτέλεσμα του πόνου αλλά και των συνοδευτικών συμπτωμάτων, ο άνθρωπος που έχει ημικρανία δεν μπορεί να έχει φυσιολογική δραστηριότητα την ώρα της κρίσης, ενώ μπορεί να εμφανιστεί ανάγκη για κατάκλιση σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Πέρα από αυτό όμως, οι πάσχοντες από ημικρανία συχνά ζουν με την αγωνία του πότε θα έρθει η επόμενη κρίση, και η ποιότητα της ζωής τους επηρεάζεται ακόμη και τις ημέρες του μήνα που δεν πονούν. Την κατάσταση επιβαρύνει το γεγονός πως συχνά ο οικογενειακός, κοινωνικός ή ο επαγγελματικός περίγυρος δεν δείχνει να κατανοεί πως η ημικρανία μπορεί να είναι τόσο επώδυνη και αντιμετωπίζει τους ημικρανικούς με προκατάληψη και δυσπιστία.

Η διάγνωση της ημικρανίας είναι κλινική, γίνεται δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις από τον νευρολόγο με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κάποιες εξετάσεις, αιματολογικές ή και απεικονιστικές, όπως η αξονική τομογραφία εγκεφάλου ή αυχένα.

alt

Η φαρμακευτική θεραπεία στην ημικρανία περιλαμβάνει τη θεραπεία των κρίσεων και -ενδεχομένως- ειδική προφυλακτική αγωγή. Η θεραπεία των κρίσεων περιλαμβάνει αναλγητικά/αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη που στα 400mg, μπορεί να είναι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και προτείνεται, μεταξύ άλλων, ως θεραπεία πρώτης επιλογής στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας. Τα ειδικά αντι-ημικρανικά αναλγητικά που ονομάζονται τριπτάνες παρέχουν επίσης μια καλή επιλογή για πολλούς ασθενείς, αλλά πρέπει να χορηγούνται με συνταγή ιατρού, ενώ μπορούν και συνδυάζονται με τα αντιφλεγμονώδη. Τα αναλγητικά κάθε είδους είναι σωστό να λαμβάνονται στην αρχή της κρίσης, πριν δηλαδή ο πόνος δυναμώσει αρκετά, οπότε είναι και ενδεχομένως δυσκολότερη η αντιμετώπιση του. Η ειδική προφυλακτική αγωγή γίνεται με φάρμακα όπως η τοπιραμάτη και η προπρανολόλη. Διαρκεί από έξι μήνες ως ένα χρόνο και μπορεί να επαναλαμβάνεται, αν χρειαστεί.

Ακόμη και στην εποχή μας, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι με ημικρανία δεν ζητούν την συμβουλή γιατρού, τουλάχιστον όχι έγκαιρα. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι ο γιατρός δεν μπορεί να τους βοηθήσει, κάτι όμως που είναι λάθος, καθώς οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες σήμερα για την ημικρανία είναι αποτελεσματικές στους περισσότερους ανθρώπους, ακόμα και αν για χρόνια ταλαιπωρούνταν χωρίς ικανοποιητική λύση στο πρόβλημά τους.

Δείτε περισσότερα για τις κεφαλαλγίες και τους πονοκεφάλους στο www.headaches.gr, την ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα για κάθε είδος κεφαλαλγίας.

Βικελής Κ. Μιχαήλ MD, MSc,
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine
Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας

e-mail: mvikelis@headaches.gr
web-sites: www.headaches.gr, www.iatreiokefalalgias.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: