Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η άνοια;
Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η άνοια;

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η άνοια;

  • April 24, 2014
  • 0 Likes
  • 55 Views
  • 0 Comments

altΟι περισσότερες σπάνιες κληρονομικές μορφές άνοιας, εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 50-60 ετών, με ποικιλία συμπτωμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται, επί πλέον της άνοιας, μειωμένα αντανακλαστικά, παραισθήσεις, παράλυση και στις περισσότερες εμφανίζεται κώμα προ του θανάτου.

Μερικά από τα ονόματα αυτών των ασθενειών, είναι η νόσος των Gerstmann-Straussler-Scheinker, η οικογενής Βρετανική άνοια, η οικογενής Δανέζικη άνοια και η θανατηφόρος οικογενής άνοια.

•    Δευτεροπαθείς άνοιες: Οι άνοιες αυτές, εμφανίζονται σε άτομα που πάσχουν από διαταραχές της κίνησης, όπως η νόσος του Πάρκινσον ή η σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι άνοιες αυτές, μπορεί να έχουν κοινά συμπτώματα με τις άλλες μορφές άνοιας που ανεφέρθησαν πριν, αλλά οι ερευνητές είναι αβέβαιοι εάν αυτό οφείλεται στην υποκείμενη νόσο ή σε άλλα αίτια
      
•    Παιδικές μορφές άνοιας: Αν και οι διάφορες λοιμώξεις, τραυματισμοί και δηλητηριώδεις ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια, τόσο τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες, υπάρχουν μερικές μορφές άνοιας, οι οποίες εμφανίζονται μόνο στα παιδιά και οι οποίες μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα, πέραν της άνοιας, σπασμούς, μείωση ή απώλεια κινητικότητας, τύφλωση, εκφύλιση του νευρικού συστήματος και θάνατο. Μερικές αποτελούν κληρονομικές διαταραχές, όπως είναι η νόσος Niemann-Pick, η νόσος του Batten, η νόσος Lafora και διάφορες ανωμαλίες των μιτοχονδρίων.

•    Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν άνοια: Αντιδράσεις σε διάφορα φάρμακα, ενδοκρινικά και μεταβολικά προβλήματα, λοιμώξεις, διατροφικά προβλήματα, υποσκληρίδια αιματώματα, δηλητηριάσεις, όγκοι του εγκεφάλου, ανοξία (έλλειψη οξυγόνου), καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα.

Ποιες καταστάσεις δεν αποτελούν άνοια;

Αν και αυτές οι καταστάσεις μπορεί να ομοιάζουν από μερικές απόψεις, με την άνοια, οφείλονται όμως σε διαφορετικές αιτίες, συνήθως μπορεί να θεραπευθούν και έχουν καλύτερη έκβαση. Τέτοια παραδείγματα είναι η κατάθλιψη, το παραλήρημα, η ήπια διανοητική ανεπάρκεια και η μείωση των διανοητικών λειτουργιών, που σχετίζεται με την μεγάλη ηλικία.

Ποια είναι τα αίτια της άνοιας;

Όλες οι αιτίες της άνοιας, προέρχονται από την σοβαρή βλάβη και τον θάνατο νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Η κληρονομικότητα και πιθανώς η δημιουργία διαφόρων τύπων εγκλείστων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, αποτελούν πιθανώς τις κυριότερες αιτίες, μολονότι μερικοί ερευνητές δηλώνουν ότι, μερικά έγκλειστα, αποτελούν μόνον παρενέργειες της υποκείμενης διαταραχής.

alt

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας;

Περιλαμβάνονται, η προχωρημένη ηλικία, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η αρτηριοσκλήρυνση, η αυξημένη τιμή χοληστερόλης, τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης πλάσματος, η ήπια διανοητική ανεπάρκεια, καθώς και το σύνδρομο Down.

Πως γίνεται η διάγνωση της άνοιας;

H διάγνωση της άνοιας γίνεται με την χρήση πολλών μεθόδων, όπως είναι το ιστορικό του ασθενούς, διάφορα νευρο-ψυχολογικά τεστ, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ψυχιατρικές αξιολογήσεις, καθώς και διάφορα προ-συμπτωματικά τεστ, για μερικούς ασθενείς με κληρονομικότητα.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η άνοια;

Οι περισσότερες θεραπείες, δεν μπορούν, ούτε να αναστρέψουν, ούτε να διακόψουν την ασθένεια. Όμως, υπάρχουν διάφορες θεραπείες και φάρμακα, που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ασθένειας. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται ο αυστηρός έλεγχος της γλυκόζης στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, η ενθάρρυνση για συμμετοχή σε πνευματικές δραστηριότητες, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και ομοκυστεΐνης, σωματικές ασκήσεις, εκπαίδευση, έλεγχος της φλεγμονής των ιστών του σώματος με τη χρήση μη στεροεϊδών αναλγητικών φαρμάκων και με την χρήση άλλων φαρμάκων.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline