Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μικροβιοκτόνο ζελέ μειώνει δραστικά τον κίνδυνο μόλυνσης από HIV
Μικροβιοκτόνο ζελέ μειώνει δραστικά τον κίνδυνο μόλυνσης από HIV

Μικροβιοκτόνο ζελέ μειώνει δραστικά τον κίνδυνο μόλυνσης από HIV

  • July 29, 2010
  • 0 Likes
  • 45 Views
  • 0 Comments

Ένα μικροβιοκτόνο ζελέ που περιέχει ένα αντιρετροϊκό (ARV) φάρμακο σε ποσοστό 1%, μειώνει έως και 54% τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV σε σχέση με ένα ζελέ που δεν περιέχει τίποτε, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Βιέννη.

Η δοκιμή του σκευάσματος, που ονομάστηκε CAPRISA 004 και άρχισε στις 27 Φεβρουαρίου του 2007, είχε ως στόχο να αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός ζελέ με 1% tenofovir, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως ως αντιρετροϊκό για την πρόληψη του ιού HIV στις γυναίκες.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες της Νότιας Αφρικής 18-40 ετών που δεν ήταν φορείς του ιού και σεξουαλικά ενεργές. Οι 445 από αυτές έλαβαν ένα ζελέ με ARV, και 444 ένα ζελέ χωρίς κανένα προϊόν.

Η επίδραση του HIV ήταν 54% χαμηλότερη μεταξύ των γυναικών που ακολούθησαν πιστά τη θεραπεία, 38% μεταξύ εκείνων που την ακολούθησαν σε περιορισμένη βάση, και 28% μεταξύ εκείνων την ακολούθησαν άσχημα. Σε μέσο όρο μια μείωση της επίδρασης του ιού κατά 39%. Δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της μελέτης, το ζελέ με το αντιρετροϊκό φάρμακο μπορεί να “καλύψει μια σημαντική τρύπα στην πρόληψη του HIV, ιδίως για τις γυναίκες που δεν μπορούν να επιτύχουν μια αμοιβαία μονογαμία ή τη χρήση προφυλακτικού”.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 60% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV στην Αφρική, όπου έχει καταγραφεί το 70% των μολύνσεων από τον HIV σε όλον τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline