Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ηπατίτιδες D, E και G: Τι πρέπει να ξέρουμε;
Ηπατίτιδες D, E και G: Τι πρέπει να ξέρουμε;

Ηπατίτιδες D, E και G: Τι πρέπει να ξέρουμε;

  • March 13, 2014
  • 0 Likes
  • 36 Views
  • 0 Comments

altΕκτός από τις πιο γνωστές ιογενείς ηπατίτιδες (ηπατίτιδα Α, Β και C), υπάρχουν και άλλες τρείς, από τις οποίες η πιο σημαντική επί του παρόντος, είναι η ηπατίτιδα D. Οφείλεται κι αυτή σε ιό, τον ιό της ηπατίτιδας D (HDV). Πρόκειται περί ενός μικρού ιού, που το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ότι, για να επιβιώσει απαιτείται ταυτόχρονη λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV).

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι ο HDV χρειάζεται μία πρωτεΐνη την οποία κατασκευάζει ο HBV (πρόκειται για το περίβλημα του ιού, που ονομάζεται επίσης αντιγόνο επιφανείας), για να μπορεί να μολύνει τα ηπατικά κύτταρα. Οι τρόποι που μεταδίδεται ο HDV, είναι ουσιαστικά οι ίδιοι με τους τρόπους που μεταδίδεται ο HBV (μολυσμένο αίμα, σύριγγες, σεξουαλική επαφή).

Ο ιός της ηπατίτιδας Ε (HEV), προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με τον HAV, εμφανίζεται κυρίως στην Ασία όπου μεταδίδεται μέσω μολυσμένου ύδατος.

Ο ιός της ηπατίτιδας G (HGV), ανακαλύφθηκε πρόσφατα και μοιάζει με τον HCV. O ιός και τα αποτελέσματά του, είναι ακόμα υπό έρευνα, όμως μερικοί ερευνητές, δεν τον αναγνωρίζουν σαν μία αιτία ηπατίτιδας.

Οι ασθενείς που ήδη πάσχουν από χρόνια λοίμωξη με HBV, μπορεί να είχαν μολυνθεί από τον HDV, την ίδια στιγμή που μολύνθηκαν από τον HBV, ή εναλλακτικά, στην αρχή μιας χρόνιας λοίμωξης από τον HBV. Οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα που οφείλεται σε  HBV και HDV, παρουσιάζουν σύντομα κίρρωση. Επιπλέον, ο συνδυασμός της λοίμωξης HBV και HDV, είναι πολύ δύσκολο να θεραπευθεί.

Ποιες είναι οι ομάδες κινδύνου για ιογενή ηπατίτιδα;

Τα άτομα που εμφανίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ιογενή ηπατίτιδα, είναι:    

•    Υγειονομικό προσωπικό, εν γένει

•    Εργάτες ύδρευσης και αποχέτευσης

•    Άτομα με πολλούς ερωτικούς συντρόφους

•    Χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών

•    Ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον HIV (ιός ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου)

•    Αιμορροφιλικοί ασθενείς, που υποβάλλονται σε θεραπεία με παράγοντες πήξεως

alt

Η μετάγγιση αίματος, που αποτελούσε παλαιότερα ένα συνηθισμένο τρόπο για την εξάπλωση της ιογενούς ηπατίτιδας, αποτελεί τώρα μια σπάνια περίπτωση. Οι ιογενείς ηπατίτιδες, πιστεύεται γενικά, ότι είναι μέχρι δέκα φορές συχνότερες ανάμεσα σε άτομα χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού και μορφωτικού επιπέδου.

Περίπου το ένα τρίτο από όλες τις περιπτώσεις ιογενούς ηπατίτιδας, προέρχεται από άγνωστη ή μη εντοπιζόμενη αιτία. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο, δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να ανήκει σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου για να μολυνθεί με κάποιον ιό ηπατίτιδας. Σε χώρες με κακές συνθήκες υγιεινής, η μόλυνση του ύδατος και των τροφών με τον HAV, αυξάνει τον κίνδυνο. Μερικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, μπορεί να μολυνθούν από τον HAV, συνεπώς τα μικρά παιδιά στα κέντρα αυτά, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεως από HAV.

alt

Τι είναι η οξεία κεραυνοβόλος ηπατίτιδα;

Σπανίως, τα άτομα που παρουσιάζουν μια οξεία λοίμωξη από HAV ή HBV, παρουσιάζουν πολύ σοβαρή φλεγμονή του ήπατος, οπότε εμφανίζεται ηπατική ανεπάρκεια. Οι ασθενείς αυτοί, είναι σε εξαιρετικά βαρεία κατάσταση, με όλα τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας και επιπλέον, διανοητική σύγχυση ή κωματώδη κατάσταση(λόγω της αδυναμίας του ήπατος να αφαιρέσει από το αίμα τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού), καθώς και εκχυμώσεις ή και αιμορραγία (λόγω έλλειψης παραγόντων πήξεως). Ποσοστό μέχρι 80% από τους ασθενείς με οξεία κεραυνοβόλο ηπατίτιδα, μπορεί να αποβιώσει εντός ολίγων ημερών ή εβδομάδων.

Συνεπώς, είναι ευτύχημα το ότι η οξεία κεραυνοβόλος ηπατίτιδα είναι σπάνια. Υπολογίζεται ότι, λιγότερο από 0,5% των ενηλίκων με οξεία λοίμωξη από ΗΒV, θα εμφανίσει οξεία κεραυνοβόλο ηπατίτιδα. Το ποσοστό αυτό, είναι ελαφρώς υψηλότερο για την λοίμωξη από HCV.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline