Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Αιμορροΐδες: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται;
Αιμορροΐδες: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται;

Αιμορροΐδες: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται;

  • February 5, 2010
  • 0 Likes
  • 90 Views
  • 0 Comments

Ο Αναστάσιος Γ. Ρούσσος, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Επεμβατικός Ενδοσκόπος, Διδάκτωρ, ΜSC Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι οι αιμορροΐδες, τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι οι αιμορροΐδες είναι διατεταμένες φλέβες. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι αιμορροΐδες είναι «μάζες αγγείων» οι οποίες αποτελούνται από μικρού μεγέθους αρτηρίες και φλέβες οι οποίες διαπλέκονται μεταξύ τους.

Που βρίσκονται οι αιμορροΐδες;

Αιμορροΐδες υπάρχουν τόσο στο κατώτερο τμήμα του παχέως εντέρου (εσωτερικές αιμορροΐδες) όσο και στον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες)

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες;

Ναι. Οι αιμορροΐδες είναι απαραίτητες γιατί, σε φυσιολογικές συνθήκες, συμβάλουν στον έλεγχο εξόδου των κοπράνων κατά την αφόδευση. Επομένως όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες. Όταν όμως οι αιμορροΐδες προκαλούν συμπτώματα τα οποία είναι δυσάρεστα για τον ασθενή τότε χρησιμοποιούμε τον όρο «αιμορροϊδοπάθεια»

Ποια είναι η αιτιολογία της αιμορροϊδοπάθειας;

Η αιτία της αιμορροϊδοπάθειας είναι άγνωστη.

Παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορροϊδοπάθειας είναι οι ακόλουθοι:

•  Χρόνια δυσκοιλιότητα
•  Παχυσαρκία
•  Συχνή άρση βάρους
•  Εγκυμοσύνη
•  Καθιστική ζωή
•  Παρατεταμένη ορθοστασία
•  Συχνή κατανάλωση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ασπιρίνη, ponstan, mesulid, voltaren κα)

Αντίθετα με την παλαιότερη αντίληψη, δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας της τροφής (κόκκινο κρασί, αλμυρά, φράουλες κτλ) ο οποίος να προκαλεί αιμορροιδοπάθεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας;

Το συχνότερο σύμπτωμα της αιμορροιδοπάθειας είναι η αιμορραγία. Συνήθως το αίμα το οποίο οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια είναι ζωηρό (ανοιχτό) κόκκινο, εμφανίζεται αμέσως μετά την κένωση στο χαρτί υγείας ή πέφτει στη λεκάνη σαν σταγόνα ερυθρού αίματος. Η μακροχρόνια απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία. Είναι απαραίτητο να τονισθεί ότι σε κάθε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει απώλεια αίματος στα κόπρανα ο ασθενής πρέπει να υποβάλλεται σε κολονοσκόπηση. Η κολονοσκόπηση είναι απαραίτητη γιατί η αιμορραγία μπορεί να μην οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια αλλά σε άλλο σοβαρότερο νόσημα του παχέως εντέρου.

Ένα άλλο σύμπτωμα των αιμορροιδων είναι η πρόπτωση. Όταν οι εσωτερικές αιμορροΐδες προκύπτουν γίνονται ψηλαφητές από τον ασθενή, δημιουργούν ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή του πρωκτού και συχνά προκαλούν εκροή βλέννης η οποία και εμφανίζεται στο εσώρουχο του ασθενούς

Ποιες είναι οι επιπλοκές της αιμορροϊδοπάθειας;   

Η συχνότερη επιπλοκή των εξωτερικών αιμορροίδων είναι η θρόμβωση. Οι αιμορροΐδες θρομβώνονται συνήθως μετά από απότομη άρση βάρους, μετά από οξύ επεισόδιο δυσκοιλιότητας και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε θρόμβωση αιμορροΐδας παρατηρείται οξύς, βασανιστικός για τον ασθενή, πόνος. Ο πόνος είναι τόσο έντονος ώστε ο ασθενής δεν μπορεί ούτε να καθίσει ούτε να αφοδεύσει.

Μία σπανιότερη επιπλοκή της αιμορροϊδοπάθειας είναι η διαπύηση (μικροβιακή φλεγμονή) της θρομβωμένης αιμορροΐδας με αποτέλεσμα τη δημιουργία αποστήματος και συριγγίου. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σοβαρή επιπλοκή καθώς ο ασθενής εμφανίζει υψηλό πυρετό με ρίγος και χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης

Πως αντιμετωπίζεται η αιμορροϊδοπάθεια;

Όλοι οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια πρέπει να ακολουθούν τις ακόλουθες οδηγίες στην καθημερινότητά τους.

•  Αποφεύγετε να φοράτε στενά παντελόνια, στενά εσώρουχα
•  Μην αναστέλλετε την ανάγκη για κένωση
•  Να καταναλώνετε άφθονα υγρά (τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό καθημερινά)
•  Αποφεύγετε τη συστηματική άρση βάρους
•  Προσπαθήστε να κάνετε συχνά ήπια σωματική άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολυμπι κα)
•  Αποφεύγετε την κατανάλωση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ασπιρίνη, voltaren, mesulid κα)
•  Αποφεύγετε το πλύσιμο με κρυο ή καυτό νερό στην περιοχή του πρωκτού (προτιμάτε το χλιαρό λουτρό)

Στην περίπτωση κατά την οποία τα συντηρητικά αυτά μέτρα δεν αποδώσουν και το πρόβλημα συνεχίζεται ή/και επιδεινώνεται η αιμορροιδοπάθεια πρέπει να αντιμετωπιστεί με ριζικότερες μεθόδους καθώς η χρήση φαρμακευτικής αγωγής είτε από το στόμα είτε σε μορφή αλοιφών ή υπόθετων συνήθως δεν έχει αποτελέσματα.

Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν πλήρως οι αιμορροΐδες χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι, σήμερα μπορούμε να εξαλείψουμε πλήρως την αιμορροιδοπάθεια χωρίς να υποβάλουμε τον ασθενή στην ταλαιπωρία, και στους πιθανούς κινδύνους, μιας χειρουργικής επέμβασης. Η μέθοδος την οποία εφαρμόζουμε ονομάζεται απολίνωση (ligation) αιμορροϊδικών όζων.

Η απολίνωση είναι μία ανώδυνη μέθοδος, διαρκεί λιγότερο από είκοσι λεπτά και διενεργείται με τοπική αναισθησία.

Οι παρενέργειες είναι σπανιότατες και περιλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα για 4-5 ημέρες η οποία αντιμετωπίζεται με ήπια καθαρτικά και ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή του πρωκτού για 2-3 ημέρες. Μετά την απολίνωση δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του. Την επόμενη ημέρα μετά την απολίνωση ο ασθενής μπορεί  να επιστρέψει χωρίς πρόβλημα στις καθημερινές δραστηριότητες του.

Αναστάσιος Γ. Ρούσσος
Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος
Επεμβατικός Ενδοσκόπος
Διδάκτωρ, ΜSC Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

www.gastrenterologos.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline