Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μεταμόσχευση μαλλιών: Η μόνη λύση;
Μεταμόσχευση μαλλιών: Η μόνη λύση;

Μεταμόσχευση μαλλιών: Η μόνη λύση;

  • May 3, 2010
  • 0 Likes
  • 21 Views
  • 0 Comments

Ο Ιωάννης Δ. Παπαγγελόπουλος, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Δερματοχειρουργός, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τις σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών.  

Η εξέλιξη στη μεταμόσχευση μαλλιών ορίζεται από την νέα τεχνική διαχωρισμού τριχοθυλάκιων και την μεταφορά των πόρων όπως εκφύονται από την δότρια περιοχή διαφοροποιούμενη από τις έως σήμερα τεχνικές.

Η απώλεια των μαλλιών δημιουργεί, σε άνδρες και σε γυναίκες, μια ψυχική επιβάρυνση, καθώς εκλαμβάνεται ως σημάδι γήρανσης. Ο φυσιολογικός αριθμός τριχών που χάνει κανείς καθημερινά είναι 50-100 όπως όλοι γνωρίζουμε.

Η απώλεια τριχών πέραν του αριθμού αυτού θεωρείται παθολογική και συνηθίζεται να ορίζεται ως «τριχόπτωση».

Οι παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη του τριχωτού της κεφαλής κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου είναι η κληρονομικότητα, η βαφή, η υπερβολική θερμότητα κατά στο στέγνωμα των μαλλιών, η χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης, παθήσεις θυρεοειδούς, οι παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, η λήψη φαρμάκων, η κακή διατροφή, το στρες κλπ.

Η ανδρογενετική αλωπεκία κοινώς, φαλάκρα προσβάλλει κυρίως του άνδρες και δευτερευόντως τις γυναίκες. Συμβαίνει μόνο σε άτομα με γενετική προδιάθεση και έχει ορμονικό υπόστρωμα. Οφείλεται στην παραγωγή 5α-διυδροτεστοστερόνης από τεστοστερόνη, με τη μεσολάβηση του ενζύμου 5α-αναγωγάση. Η αύξηση της 5α-διυδροτεστοστερόνης στους τριχικούς θύλακες προκαλεί αναστολή του μεταβολισμού τους, με συνέπεια την τριχόπτωση.

Τι είναι μεταμόσχευση μαλλιών;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μεταφορά υγιών τριχικών θυλάκων από μια περιοχή  του τριχωτού της κεφαλής σε μια άλλη, η οποία εμφανίζει κάποιου βαθμού αραίωση. Η περιοχή απ’ όπου θα ληφθούν οι προς μεταμόσχευση θύλακες (δότρια περιοχή) είναι η περιοχή σταθερής τριχοφυΐας, η οποία αξιολογείται σε «καλή», «μέτρια ή κακή», ανάλογα με την έκταση, την πυκνότητα των τριχών που φέρει και την ελαστικότητα του δέρματος. Η σχέση μεταξύ δότριας και λήπτριας περιοχής είναι εκείνη που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα.

Με βάση όσα προαναφέρθηκαν, γίνεται αντιληπτό ότι δεν πληρούν όλοι οι υποψήφιοι τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη μεταμόσχευση μαλλιών. Στατιστικά, το ποσοστό αγγίζει το 20%, γεγονός που οφείλεται σε δυσανάλογα μεγάλη φαλακρή επιφάνεια, η οποία δεν δύναται να καλυφθεί από την υπάρχουσα δότρια περιοχή. .Σε αυτές τις  περιπτώσεις  ο γιατρός πρέπει να αποτρέψει τον ενδιαφερόμενο από το να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών. Συχνά είναι προτιμότερο να συμβιβαστεί κανείς με την εικόνα της φαλάκρας παρά να υποβληθεί σε μια επέμβαση που το αποτέλεσμά της δεν θα τον ικανοποιήσει. Όσοι υποβληθούν σε μεταμόσχευση θα έχουν νέα μαλλιά που δεν πέφτουν ποτέ και διατηρούν τις ιδιότητες που είχαν και στην αρχική τους θέση.

Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία διαρκεί 3-4 ώρες και είναι εντελώς ανώδυνη. Οι τρίχες που μπορούν να τοποθετηθούν σε μια συνεδρία είναι από 3.000 έως και 10.000 τρίχες, ανάλογα με την πυκνότητα της δότριας περιοχής και την έκταση της επιφάνειας που θέλουμε να καλύψουμε.

Από την επόμενη μέρα μπορεί κανείς να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις του γιατρού.

Σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών

Η επιλογή της καλύτερης τεχνικής εξατομικεύεται ανάλογα με τις δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες του εκάστοτε υποψήφιου-ιας, ενώ εναπόκειται στην κρίση και την εμπειρία του εξειδικευμένου γιατρού. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί η σημασία της πρόβλεψης περαιτέρω αραίωσης σε περιοχές που κατά την επέμβαση δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.

Μέθοδος Strip

Στη μέθοδο αυτή η λήψη των τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή γίνεται με τη μορφή λωρίδας δερματικού κρημνού, η οποία στη συνέχεια διαχωρίζεται σε τριχοθυλάκια με τη βοήθεια ειδικών μικροσκοπίων.

Οι βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος είναι οι εξής:

•  Σωστή εξαγωγή και διαχωρισμός τριχοθυλακίων από τη δότρια λωρίδα
•  Συρραφή της δότριας περιοχής
•  Διατήρηση των τριχοθυλακίων σε ειδικό διάλυμα, το οποίο εξασφαλίζει την επαρκή ενυδάτωσή τους
•  Δημιουργία εισδοχών στη λήπτρια περιοχή για σωστή κατεύθυνση, γωνία και διάταξη των τριχοθυλακίων
•  Καθορισμός εμπρόσθιας γραμμής οριοθέτησης (frontline) με μονά τριχοθυλάκια, για την επίτευξη φυσικού αποτελέσματος
•  Μεταφορα και τοποθέτηση τριχοθυλακίων με τον πορο τους  κατά τρόπο τετοιο   ώστε να αποφευχθεί η τυχόν καταστροφή τους αλλα και να εξασφαλιστει η φορα εξοδου της τριχας .
•  Οδηγίες για σωστή μετεγχειρητική φροντίδα


…………………
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΧΟΘΥΛΑΚΙΩΝ

Μέθοδος FUE (Follicular Unit Extraction)

Η ιδιαιτερότητα της μεθόδου αυτής έγκειται στο γεγονός ότι τα τριχοθυλάκια μπορούν να ληφθούν από διάφορα σημεία του σώματος και όχι απαραίτητα από το κεφάλι. Οι κύριες διαφορές μεταξύ τριχοθυλακίων σώματος και κεφαλής που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι οι εξής:

•  Η προέλευσή τους
•  Ο τύπος δέρματος
•  Το βάθος τους στο δέρμα
•  Ο τύπος της τρίχας όσον αφορά στη διάμετρο και τη μορφή της

………………………..
ΜΕΘΟΔΟΣ FUE ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΜΗ

Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των μεθόδων FUE και Strip αφορά στον τρόπο εξαγωγής των τριχοθυλακίων.

Στη μέθοδο FUE χρησιμοποιείται ένας κυλινδρικός εξαγωγέας, διαμέτρου μικρότερης του 1mm, με τον οποίο τα τριχοθυλάκια εξάγονται ένα ένα από τη δότρια περιοχή και τοποθετούνται ένα ένα στη λήπτρια περιοχή, οπότε παραλείπεται το στάδιο του διαχωρισμού της μεθόδουStrip. Επομένως, η μέθοδος αυτή είναι λιγότερο επεμβατική, αφού δενγίνεται τομή με νυστέρι και δεν τοποθετούνται ράμματα.

Κύρια πλεονεκτήματα της FUE:

•  Διεύρυνση της δότριας περιοχής
•  Ιδανική για αποκατάσταση φρυδιών και μουστακιού
•  Ιδανική για ασθενείς με αραίωση μικρού βαθμού
•  Ιδανική για άτομα που ξυρίζουν ή διατηρούν πολύ κοντά μαλλιά
•  Αποφυγή ακόμη και της αδιόρατης ουλής που αφήνει η μέθοδος Strip

Αποτελέσματα


Ιωάννης Δ. Παπαγγελόπουλος
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος – Δερματοχειρουργός
Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Εταιρίας Μεταμόσχευσης Μαλλιών

www.dermatologia.gr
www.hairtransplant.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline