Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μεταμόσχευση μαλλιών
Μεταμόσχευση μαλλιών

Μεταμόσχευση μαλλιών

  • April 8, 2010
  • 0 Likes
  • 101 Views
  • 0 Comments

Ο Αθανάσιος Αθανασίου MD PhD, Πλαστικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, London Clinic UK & Beverly Hills California, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, την ιατρική λύση για την αντιμετώπιση της απώλειας μαλλιών, με την διαδικασία μεταφοράς και μεταφύτευσης.

Απώλεια μαλλιών…ο όλεθρος πολλές φορές για έναν άντρα που μεγαλώνει. Ένας στους δύο άντρες υφίσταται, σε κάποιο βαθμό, τριχόπτωση έως την ηλικία των 50. Κατά την ηλικία των 70, περίπου τέσσερις στους πέντε λευκούς άνδρες έχουν μερικώς φαλάκρα και δύο στις πέντε γυναίκες έχουν εμφανώς αραιότερα μαλλιά. Η ανδρογενής αλωπεκία, όπως είναι ο ιατρικός όρος της τριχόπτωσης, οφείλεται συνήθως σε κληρονομική προδιάθεση και πρόκειται για τη σταδιακή μεταβολή των μαλλιών, από μια υγιή κατάσταση σε μια λέπτυνση και ατονία των τριχών.

Ξεκινάει συνήθως από το επάνω μέρος του κεφαλιού και τη μπροστινή γραμμή του μετώπου, ενώ οι περιοχές στα πλάγια παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Το αίτιο είναι αμιγώς γενετικό και το γονίδιο που ελέγχει την κληρονομική τριχόπτωση «ενεργεί» όταν το επίπεδο των ανδρογόνων του οργανισμού ανεβαίνει. Γι’ αυτό και στα αρχικά της στάδια, η απώλεια των τριχών δίνει τα πρώτα σημάδια της ήδη από την εφηβεία. Οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην τριχόπτωση είναι πολλοί: βακτήρια στο τριχωτό της κεφαλής, άγχος, κακή διατροφή, γενετικού τύπου αλωπεκία (η οποία επηρεάζει και τους άντρες και τις γυναίκες) και ορμονικές διαταραχές.

Η μεταμόσχευση μαλλιών έχει πια καθιερωθεί στην ιατρική επιστήμη και στην κοινωνία σαν μια ασφαλής και επιτυχής μέθοδος αντιμετώπισης της αλωπεκίας. Εκατομμύρια άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, εμπιστεύονται κάθε χρόνο τους ειδικούς για να βελτιώσουν την εικόνα τους και να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους.

Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή μέθη και δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική, ενώ το κόστος εξαρτάται από την περιοχή που πρόκειται να καλυφθεί.

Ένα τμήμα από την πίσω περιοχή του τριχωτού της κεφαλής διαχωρίζεται σε μικρά μοσχεύματα, τα οποία τοποθετούνται εμπρός όπου υπάρχει το έλλειμμα. Η πίσω περιοχή ονομάζεται δότρια, διότι είναι αυτή που μας δίνει τα τριχοθυλάκια, ενώ η μπροστινή πάσχουσα περιοχή ονομάζεται δέκτρια, διότι είναι αυτή που τα δέχεται.

Στη δότρια περιοχή δεν παραμένει κάποιο κενό, διότι το τριχωτό που έχει παραμείνει συμπλησιάζεται. Στη δέκτρια περιοχή τα τριχοθυλάκια, οι ρίζες δηλαδή των τριχών, παράγουν καινούρια τρίχα, ακριβώς όπως θα παρήγαγαν στην περιοχή απ’ όπου τα πήραμε. Οι ρίζες δηλαδή, απλώς αλλάζουν θέση και μεταφέρονται από το πίσω μέρος του τριχωτού στο μπροστά, όπου υπάρχει το έλλειμμα. Τα μαλλιά σε αυτή τη νέα τους θέση μεγαλώνουν κανονικά, με τον τρόπο που μεγάλωναν και συμπεριφερόντουσαν στην περιοχή απ’ όπου τα πήραμε. Μπορούμε να τα βάψουμε, να τα κουρέψουμε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τα μαλλιά στη νέα τους θέση θα μείνουν για πάντα, διότι διατηρούν τις ιδιότητες της περιοχής από όπου τα πήραμε και όχι της περιοχής όπου τα βάλαμε. Τα νέα μαλλιά βγαίνουν μετά από 3 μήνες και το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται περίπου στους 6 με 8 μήνες.

Πώς εξελίσσεται η τριχόπτωση;

Υπάρχουν δύο τύποι αλωπεκίας, ο ανδρικός και ο γυναικείος. Στην ανδρικού τύπου αλωπεκία, που έχει ταξινομηθεί από τον Hamilton σε 12 στάδια, παρατηρείται αρχικά υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής των μαλλιών με προοδευτική αραίωση και, τελικώς, πλήρης απώλεια των τριχών της μετωποβρεγματικής χώρας. Στη γυναικείου τύπου ανδρογενετική αλωπεκία διατηρείται κατά κανόνα η μετωποβρεγματική γραμμή. Έχει ταξινομηθεί σε 3 στάδια. Σε σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να παρατηρηθεί ανδρικού τύπου αλωπεκία στις γυναίκες, αλλά και το αντίθετο.

Πότε εμφανίζεται η τριχόπτωση;

Στους άνδρες σε ηλικία κάτω των 30 ετών (50%), στις δε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση (70%). Στο 5% των ανδρών αρχίζει πριν από την ηλικία των 20 ετών, ξεκινώντας με αραίωση του μετώπου.

Αθανάσιος Αθανασίου
Πλαστικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

www.athens-beverlyhills.com


Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: