Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στις 10 καλύτερες ΜΚΟ της Ευρώπης
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στις 10 καλύτερες ΜΚΟ της Ευρώπης

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στις 10 καλύτερες ΜΚΟ της Ευρώπης

  • October 24, 2018
  • 0 Likes
  • 25 Views
  • 0 Comments

Στις 10 καλύτερες ΜΚΟ της Ευρώπης για δράσεις πρόληψης του καπνίσματος στη νεολαία, αναδείχθηκε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με την πρωτοβουλία SmokefreeGreece.
    
Η διάκριση της Ελλάδας προήλθε με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «2018 EU Health Awards», κατά την οποία παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασε και ακολουθεί τα τελευταία 5 χρόνια σε μαθητές ηλικίας 10-17 ετών.
    
Στις 12 Νοεμβρίου 2018, ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, θα τιμήσει σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες τις 10 καλύτερες συμμετοχές, οι οποίες προέρχονται μεταξύ άλλων από Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Σουηδία.
    
Οι 9 στους 10 καπνιστές δοκιμάζουν για πρώτη φορά το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 18, ενώ ο εθισμός στη νικοτίνη από την εφηβική ηλικία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό καθοριστικό παράγοντα μακροπρόθεσμου εθισμού. Τα στοιχεία αυτά κατέδειξαν την ανάγκη για προληπτική παρέμβαση στους νέους, και κυρίως στην προεφηβική ηλικία.
    
Η πρωτοβουλία SmokefreeGreece ξεκίνησε το 2009 με υποστήριξη από το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, σχεδιάζοντας μία σειρά από συντονισμένες δράσεις για τη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα και την πρόληψη έναρξής του στην εφηβική ηλικία. Η προσπάθεια της πρωτοβουλίας για την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Behrakis Foundation της Βοστώνης των ΗΠΑ.
    
«Δεν είναι η πρώτη φορά που μέσω της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας η χώρα μας διακρίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μεγάλες επιτυχίες της στη μείωση του καπνίσματος», δήλωσε ο συντονιστής της πρωτοβουλίας SmokefreeGreece, Παναγιώτης Μπεχράκης, και πρόσθεσε: «Παρεμβάσεις που γίνονται στα σχολεία με επιστημονικό σχεδιασμό, με εκπαιδευτικό περιεχόμενο και σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, έχουν φέρει αποτελέσματα που αναγνωρίζονται διεθνώς. Η σημερινή κοινωνία της Ελλάδας καλείται, για μια ακόμα φορά, να ακούσει τη φωνή των παιδιών της που υψώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
    
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πρωτοβουλίας SmokefreeGreece εστιάζει σε ειδικά σχεδιασμένες προληπτικές παρεμβάσεις προς τους μαθητές, εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Σχεδόν καθημερινά, μαθητές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Τρίπολης και των ευρύτερων περιοχών τους, παρακολουθούν διαδραστικές παρεμβάσεις από εκπαιδευμένο προσωπικό σε ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά κέντρα των τριών αυτών περιοχών της χώρας.
    
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, του Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου, όπως επίσης και Ειδικών, Επαγγελματικών και Εσπερινών Σχολείων, με αντίστοιχα διαμορφωμένη προσέγγιση. Σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Σύμπλευση», κάθε χρόνο μέλη της ομάδας του SmokefreeGreece συμμετέχουν σε σχετικές δράσεις στα ακριτικά νησιά. Μέχρι σήμερα, συνολικά 40.000 μαθητές έχουν παρακολουθήσει 1.525 παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα.
    
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            

  • Μοιραστείτε: