Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Γιατί ‘καίγονται’ τα πνευμόνια μας όταν τρέχουμε στο κρύο;
Γιατί ‘καίγονται’ τα πνευμόνια μας όταν τρέχουμε στο κρύο;

Γιατί ‘καίγονται’ τα πνευμόνια μας όταν τρέχουμε στο κρύο;

  • October 20, 2017
  • 0 Likes
  • 41 Views
  • 0 Comments

Είσαι τύπος που του αρέσει να πηγαίνει για τζόκινγκ στους δρόμους το φθινόπωρο και το χειμώνα; Τότε είναι πιθανό να έχεις αντιληφθεί έστω και μια φορά ότι καθώς αναπνέεις οι πνεύμονες σου μοιάζουν σα να παίρνουν πάνω τους φωτιά.
    
Λες και έχουν καούρες. Αν είσαι λιγότερο συχνός στο κομμάτι του τρεξίματος, τότε θα το έχεις αντιληφθεί παραπάνω από μία φορές.
    
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, να «καίγονται» δηλαδή οι πνεύμονες σου σε κάθε ανάσα, οφείλεται στην υγρασία και συνολικά στην ποιότητα του αέρα που υπάρχει στο περιβάλλον που τρέχεις. Ως προς την υγρασία, είναι γνωστό ότι το χειμώνα, με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, η υγρασία είναι είδος υπό εξαφάνιση.
    
Η απουσία της έχει ως αποτέλεσμα η μύτη και το στόμα, τα δύο σημεία που φιλτράρουν το εισερχόμενο οξυγόνο, να λειτουργούν ακόμα περισσότερο για να ζεστάνουν τον αέρα που εισπνέουν.
    
Όταν τρέχεις και μάλιστα αρκετά χιλιόμετρα, ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερες ανάσες και περισσότερο οξυγόνο. Αυτή η διαδικασία μειώνει και την εσωτερική υγρασία του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να «ξεραίνονται» οι αεραγωγοί της αναπνοής, ώστε τελικά να νιώθουμε αυτό το κάψιμο στους πνεύμονες.
    
Αν λοιπόν συμβαίνει αυτό ως γενικός κανόνας, φανταστείτε πόσο περισσότερο ισχύει όταν το περιβάλλον που τρέχετε δεν έχει και τόσο καθαρό αέρα. Βάλτε στο ζύγι και την συχνότητα με την οποία αθλείστε και τότε έχετε την πλήρη εξήγηση. Παρά το γεγονός ότι ακόμα και οι επαγγελματίες αθλητές μπορεί να βιώσουν αυτή την αίσθηση, εκείνοι που τρέχουν σπανιότερα είναι που την συναντούν πιο συχνά.
    
Όλα τα παραπάνω είναι ο λόγος που φοράμε τα περιλαίμια και άλλα αξεσουάρ γύρω από το λαιμό και τη μύτη όταν τρέχουμε. Για να δημιουργούν μια ζεστασιά και μια υγρασία, ώστε να μπαίνει καλύτερα ο αέρας στους πνεύμονες.
    
Πηγή: MensFitness.com
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            
            
            

  • Μοιραστείτε: