Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Γιατί είμαστε εξαρτημένοι από το κινητό μας;
Γιατί είμαστε εξαρτημένοι από το κινητό μας;

Γιατί είμαστε εξαρτημένοι από το κινητό μας;

  • April 27, 2018
  • 0 Likes
  • 48 Views
  • 0 Comments

Άνθρωποι με το smartphone στο χέρι ελέγχουν τους λογαριασμούς τους στα social media και τα e-mail τους σε καφέ, εστιατόρια ή περπατώντας στον δρόμο.
         
Αυτή η εικόνα είναι πλέον παντού. Η εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από το κινητό τηλέφωνο και γενικότερα τις συσκευές με οθόνες είναι γεγονός. Υπάρχει μία επιστημονική εξήγηση για αυτό. «Είναι κάτι κοινό, θέλουμε συνέχεια να τσεκάρουμε το κινητό μας. Αυτό συνδέεται με την ντοπαμίνη που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο όταν βρίσκουμε μία νέα πληροφορία ή κάποιος επικοινωνεί μαζί μας και μας κάνει να νιώσουμε ότι ενδιαφέρονται για εμάς», εξηγεί στο Business Insider η γιατρός Ντελάινι Ράστον.
         
Η ίδια σκηνοθέτησε ένα ντοκιμαντέρ για την χρήση κινητών από παιδιά και εφήβους με τίτλο screenagers. «Ο εγκέφαλος των παιδιών είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη δεκτικότητα της ντοπαμίνης που απελευθερώνεται όταν κάνουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα ή είμαστε μπροστά σε μία οθόνη» εξηγεί η γιατρός.
         
Για τους τρόπους αντιμετώπισης, το πρώτο που προτείνει η γιατρός είναι να βάζει κανείς εφικτούς στόχους. «Για παράδειγμα στο ντοκιμαντέρ, μία έφηβη μου είπε ότι όταν βγαίνει με την παρέα της, βάζουν τα κινητά τους στο μέσο του τραπεζιού. Όποιος το ελέγξει πρώτος, είναι εκείνος που θα πρέπει να πληρώσει το γεύμα», λέει η Ράστον.
         
Η Ράστον προειδοποιεί ότι η εξάρτηση από την οθόνη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια στις μέρες μας καθώς αποτελεί αντικείμενο τριβής ο χρόνος που περνούν το κινητό στο χέρι σε σύγκριση με τον χρόνο που επικοινωνούν μεταξύ τους.
         
Η Ράστον καταλήγει: «Πρότασή μου είναι να το αντιμετωπίσουν και όχι να το αφήσουν ελπίζοντας ότι είναι κάτι περαστικό. Να προσπαθούν να κάνουν σύντομες συζητήσεις, σε εβδομαδιαία βάση. Αυτός είναι ένας εντυπωσιακός τρόπος για να αλλάξει σταδιακά αυτή η κατάσταση».
         
Πηγή: Newsroom Αθήνα 9.84
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            

  • Μοιραστείτε: