Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ανακαλύφθηκαν γονίδια για το τραύλισμα
Ανακαλύφθηκαν γονίδια για το τραύλισμα

Ανακαλύφθηκαν γονίδια για το τραύλισμα

  • July 15, 2010
  • 0 Likes
  • 37 Views
  • 0 Comments

Το μυστήριο πίσω από την περίπλοκη διαταραχή με την ονομασία τραυλισμός έγινε λίγο πιο ξεκάθαρο σήμερα με την ανακοίνωση της ανακάλυψης τριών γονιδίων υπεύθυνων για τον τραυλισμό από το δόκτορα Ντένις Ντρέινα, (Ph.D), διευθυντή του Αμερικανικού Ιδρύματος για τον Τραυλισμό και ερευνητή του Εθνικού Ινστιτούτου Κώφωσης και Άλλων Επικοινωνιακών Διαταραχών της Αμερικής που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2010.

    
Το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Τραυλισμό υποδέχεται με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα νέας έρευνας.
    
“Η έρευνα αυτή είναι σημαντική διότι αποτελεί μια ακόμα ένδειξη του ότι οι συναισθηματικοί παράγοντες, όπως το άγχος ή η κακή γονική μέριμνα, δεν προκαλούν τραυλισμό. Επίσης, ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για την ανακάλυψη της θεραπείας κάποια μέρα”, αναφέρει η Τζέιν Φρέιζερ, Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος για τον Τραυλισμό.
    
“Ακούμε καθημερινά γονείς να ανησυχούν ότι έχουν προκαλέσει οι ίδιοι τον τραυλισμό των παιδιών τους. Οι γονείς δεν προκαλούν τραυλισμό και η έρευνα αυτή έρχεται να σηκώσει το βάρος της ενοχής από τους ώμους τους”, σημειώνει η Φρέιζερ. “Δεδομένου όμως ότι πιθανόν να περάσουν κάποια χρόνια ακόμα έως ότου να βρεθεί η θεραπεία, η λογοθεραπεία και η πρώιμη παρέμβαση στα μικρά παιδιά παραμένουν η καλύτερη επιλογή για την ώρα”.
    
“Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι ο τραυλισμός είναι κληρονομικό ζήτημα”, δηλώνει η Φρέιζερ. “Θέλουμε να τονίσουμε ότι η γενετική προδιάθεση για τραυλισμό δεν σημαίνει ότι ένα άτομο θα έχει πρόβλημα σε όλη τη ζωή του. Η έγκαιρη αντιμετώπιση στην περίπτωση μικρών παιδιών μπορεί να προλάβει αποτελεσματικά την ανάπτυξη του τραυλισμού“.
    
Η κατανόηση της βιολογικής βάσης του τραυλισμού δύναται να οδηγήσει κάποια μέρα στην καλύτερη πρώιμη διάγνωση, σε διαφορετικές θεραπείες για ανθρώπους με γενετικούς δείκτες και στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο γίνεται διαφορετικά η παραγωγή ήχων στους ανθρώπους που τραυλίζουν. 
    
Παρ’ όλο που ο Δρ. Ντρέινα υπογραμμίζει ότι τα ευρήματά του δεν είναι πιθανό να έχουν άμεση επίδραση στη θεραπεία, αντιπροσωπεύουν, παρ’oλα αυτά, ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
    
Πηγή: Stuttering Foundation of America
    
Μετάφραση και απόδοση στα Ελληνικά:
    
Μαρινέλλα Τσουκαλά, Μ.Α., CCC-SLP
Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας
Ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου “Λέγειν” ASHA Member

www.legein.gr

    
Διαβάστε ακόμα ένα σχετικό άρθρο της κυρίας Μαρινέλλας Τσουκαλά με ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από το τραύλισμα:
    
•    11 ερωτήματα γύρω από τον τραυλισμό
    
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline