Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Θετικά και επιβλαβή τρόφιμα για τη γαστρίτιδα
Θετικά και επιβλαβή τρόφιμα για τη γαστρίτιδα

Θετικά και επιβλαβή τρόφιμα για τη γαστρίτιδα

  • June 2, 2010
  • 0 Likes
  • 45 Views
  • 0 Comments

Η κατανάλωση τριών τουλάχιστον γευμάτων την ημέρα, μπορεί να μειώσει σημαντικά το σχηματισμό των γαστρικών υγρών σε άτομα με προβλήματα γαστρίτιδας. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους αυτό μπορεί να γίνεται προσεκτικά και με επιλεγμένα διατροφικά γεύματα.

Σε γενικές γραμμές, κατάλληλες τροφές είναι οι πρωτεΐνες, τα φρούτα και λαχανικά.

Απαγορεύονται αυστηρά τα πικάντικα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα τουρσιά, τα τηγανητά και τα αναψυκτικά.

Χρήσιμα τρόφιμα για όσους πάσχουν από γαστρίτιδα:

•    Λαχανικά και φρούτα, όπως οι πατάτες (βραστές ή πουρέ), τα καρότα, τα κολοκύθια, τα μήλα, οι φράουλες, οι μπανάνες και το ρύζι.

•    Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το ανθότυρο.

•    Ζυμαρικά όπως το ψωμί, το κέικ, τα μακαρόνια, οι χυλοπίτες και τα προϊόντα σόγιας.

•    Προϊόντα κρέατος και πρωτεϊνών, όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το ψάρι, το ζαμπόν και βραστά αυγά.

•    Λίπη, όπως το ελαιόλαδο και το φυτικό βούτυρο.

Επιβλαβή τρόφιμα για όσους πάσχουν από γαστρίτιδα:

•    Μπαχαρικά όπως το κόκκινο και το μαύρο πιπέρι και το τσίλι.

•    Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το κίτρινο και καπνιστό τυρί.

•    Λαχανικά και φρούτα όπως τα φασόλια, οι φακές, το λάχανο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τα τουρσιά, τα σταφύλια, τα βερίκοκα, τα κεράσια, τα φυστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα.

•    Προϊόντα κρέατος, όπως λιπαρά κρέατα, μπέικον, λουκάνικο και γενικά τα αλλαντικά.

•    Οινοπνευματώδη ποτά, αναψυκτικά και καφέδες.

Πηγή:  British Dietetic Association

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline