Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Αέρια σώματος και φούσκωμα: Τώρα υπάρχει λύση
Αέρια σώματος και φούσκωμα: Τώρα υπάρχει λύση

Αέρια σώματος και φούσκωμα: Τώρα υπάρχει λύση

  • June 25, 2014
  • 0 Likes
  • 60 Views
  • 0 Comments

altΟ Δρ. Στάθης Σκληρός MD, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ενοχλητικά αέρια σώματος και το φούσκωμα.

Τα αέρια σώματος και το φούσκωμα, μπορεί να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή ενός ατόμου. Το οφείλετε στον εαυτό σας να αντιμετωπίσετε  άμεσα τα συμπτώματα αυτά αντί να νιώθετε ντροπή και άβολα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αέρια σώματος και το φούσκωμα, δεν είναι  απαραίτητο να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος, αν και όπως και να έχει η κατάσταση αυτή είναι  άκρως  ενοχλητική, επώδυνη ή και δυσάρεστη.

Tα πιο κοινά συμπτώματα των αερίων είναι το φούσκωμα, ο τυμπανισμός, το κοιλιακό άλγος και το ρέψιμο. Ωστόσο, δεν τα παρουσιάζουν όλοι αυτά τα συμπτώματα. Οι καθοριστικοί παράγοντες είναι πιθανώς η ποσότητα των παραγόμενων αερίων, η ποσότητα των απορροφούμενων λιπαρών οξέων και η ευαισθησία ενός ατόμου στα αέρια του παχέος εντέρου.

Το φούσκωμα και τα αέρια του σώματος μπορεί να οφείλονται σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σε δυσκοιλιότητα, σε δυσανεξία σε ορισμένες τροφές πχ στη λακτόζη, σε απότομη αλλαγή τροφών στο διαιτολόγιό μας ή από κάποια δίαιτα που κάνουμε, στο στρες, στο κάπνισμα ή σε φαρμακευτική αγωγή.

alt


Τι μπορείτε να κάνετε:

•       Αποφεύγετε τροφές που φουσκώνουν όπως όσπρια, αγκινάρες, λαχανάκια Βρυξελών, μπρόκολο, κουνουπίδι, ανθρακούχα ποτά, μπίρα, πολλά υποκατάστατα ζάχαρης, γάλα, μαλακό τυρί, παγωτά

•       Να τρώτε και να μασάτε αργά

•       Αποφύγετε το πολύ αλάτι από το διαιτολόγιό σας

•       Το περπάτημα και η ελαφριά άσκηση βοηθά σημαντικά

•       Χρησιμοποιείστε σκευάσματα που περιέχουν αποκλειστικά και μόνο σιμεθικόνη. Τα σκευάσματα με σιμεθικόνη έχουν άριστο προφίλ ασφάλειας εφόσον δρουν φυσικά και γρήγορα (λιγότερο από 15 λεπτά) και δεν απορροφούνται από τον οργανισμό.  Γι’ αυτό είναι κατάλληλα για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες από 6 ετών (για εγκύους, στη γαλουχία, για διαβητικούς) και συνιστώνται από την Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με άριστα αποτελέσματα από όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) και από όσους κάνουν χρήση υπακτικών και σπασμολυτικών.

Εάν τα συμπτώματα παραμένουν ή παρατηρήσετε κάποια σημαντική αλλαγή στο σώμα σας καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Δρ. Στάθης Σκληρός MD
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
Διευθυντής Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης
στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline