Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Γαϊδουράγκαθο: Ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία του ήπατος
Γαϊδουράγκαθο: Ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία του ήπατος

Γαϊδουράγκαθο: Ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία του ήπατος

  • November 10, 2017
  • 0 Likes
  • 70 Views
  • 0 Comments

Ο Κωνσταντίνος Α. Ρόζος BSc MSc MD, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως βοηθά η δραστική ουσία του γαϊδουράγκαθου στη καλή υγεία του ήπατος.
    
Οι περισσότεροι από εμάς ίσως δεν γνωρίζουμε ότι το ήπαρ (συκώτι) είναι το μεγαλύτερο όργανο και ο μεγαλύτερος αδένας του ανθρώπινου σώματος.
    
Εκτελεί πάνω από 400 λειτουργίες στον οργανισμό μας, που έχουν επίπτωση σε κάθε ιστό και είναι όλες απαραίτητες για να συντηρηθούμε στη ζωή.
    
Συμβάλει στην ρύθμιση του σακχάρου, στον μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών, στην εξουδετέρωση και αποβολή τοξικών για τον οργανισμό ουσιών, στην σύνθεση ένζυμων και εξειδικευμένων πρωτεϊνών όπως επίσης και στην άμυνα του οργανισμού. Είναι επίσης ένα φίλτρο των κοιλιακών οργάνων αφού δέχεται το αίμα από όλες τις φλέβες της κοιλιάς.
    
H καλή κατάσταση του ήπατος δεν απαιτεί μεγάλες θυσίες, αλλά σίγουρα υπάρχουν καταστάσεις που το κουράζουν και το φθείρουν και άλλες που το «ξεκουράζουν» και το διατηρούν σε καλή κατάσταση.
    
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβαρύνει συνολικά τον οργανισμό και ιδιαίτερα το ήπαρ. Η υιοθέτηση μερικών απλών συνηθειών στα πλαίσια της καθημερινότητας όχι μόνο θα βοηθήσει το ήπαρ να κάνει σωστά τη δουλειά του, αλλά συνολικά την καλή υγεία του οργανισμού.
    
Παρακάτω ακολουθούν τρόποι για την καλή διατήρηση της υγείας του
    
•    Προστατέψτε το ήπαρ σας από ιούς και μολύνσεις. Κάποιες ιογενείς λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό μπορεί να προσβάλουν έντονα το ήπαρ και να προκαλέσουν μέχρι και ηπατίτιδα A. Μην καταναλώνετε φρούτα με τη φλούδα και ωμά λαχανικά όταν δεν είστε σίγουροι ότι έχει προηγηθεί σχολαστικό πλύσιμο ή μην πίνετε νερό που δεν γνωρίζετε την προέλευσή του.
    
•    Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές. Οι λιπαρές τροφές δεν επηρεάζουν μόνο τα κιλά μας αλλά και το ήπαρ μας.  Να αποφεύγετε τα βαριά φαγητά και τα λιπαρά γλυκά. H υγιεινή διατροφή και η άσκηση, που συντελούν στην απώλεια βάρους και στη γενικότερη καλή φυσική κατάσταση, βοηθούν το ήπαρ να εκτελεί χωρίς προβλήματα τις ζωτικές του λειτουργίες.
    
•    Αποφύγετε το αλκοόλ. Αν πίνετε συστηματικά έως πολύ τότε υπάρχει κίνδυνος το αλκοόλ να αποβεί τοξικό για το ήπαρ σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συνετή κατανάλωση αλκοόλ είναι 1 ποτήρι την ημέρα ώστε η λειτουργία του ήπατος να είναι καλύτερη.
    

  
•    Η πολυφαρμακία. Τα πολλά φάρμακα και η λήψη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να βλάψουν το ήπαρ. Καλό θα είναι να παίρνετε τα φάρμακα που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός και όχι παραπάνω από τη συνιστώσα δοσολογία.
    
•    Λαμβάνετε συμπληρώματα ενίσχυσης της ηπατικής λειτουργίας. Από τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της λειτουργίας του ήπατος, αυτά με Γαϊδουράγκαθο είναι το πιο δημοφιλή καθώς η υπερτροφή αυτή έχει ευρέως ερευνηθεί από τα αρχαία χρόνια. Περισσότερες από 700 επιστημονικές μελέτες έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά που αφορούν τα εκχυλίσματα σιλύβου -γαϊδουράγκαθου. Τα αποτελέσματα δείχνουν δράσεις πολλαπλών λειτουργιών και πολλαπλών φαρμακολογικών στόχων. Η δραστική ουσία του γαϊδουράγκαθου γενικά είναι η σιλυμαρίνη, ένα μείγμα φλαβονολιγνανών, το οποίο αποτελεί την καθοριστική αιτία για την αποτοξινωτική δράση του βοτάνου και στο οποίο οφείλει την αποτελεσματικότητα του. Οι καρποί του γαϊδουράγκαθου αποτελούν τη μοναδική πηγή σιλυμαρίνης σε ολόκληρο το φυτικό βασίλειο.
    
Βοηθά στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων και μεγάλων τμημάτων ιστών, ενεργοποιώντας την πρωτεϊνική σύνθεση στα ηπατικά κύτταρα με την αύξηση της δραστηριότητας του γενετικού υλικού (DNA-RNA). Παράλληλα προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα, εμποδίζοντας τις τοξίνες να εισχωρήσουν σ’ αυτά και εξουδετερώνοντας τις τοξίνες που έχουν ήδη εισχωρήσει.
    
Υπάρχουν διάφορα συμπληρώματα διατροφής με Γαϊδουράγκαθο στην αγορά, που περιέχουν διάφορες περιεκτικότητες σε συλιμαρίνη.
    
Η χρήση τους βελτιώνει επίσης τη λειτουργία των οργάνων σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος, είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας που οφείλεται σε ιούς ή στη χρήση αλκοόλ και στην πρωτοπαθή ή μεταστατική νόσο στο ήπαρ.
    
Το γαϊδουράγκαθο είναι μία υπερτροφή θησαυρός, που κάθε σπίτι πρέπει να έχει. Η αποτοξίνωση που προσφέρει είναι καθοριστική για την υγεία ενός τόσο σημαντικού οργάνου που δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβαρύνει συστηματικά.
    
Κωνσταντίνος Α. Ρόζος BSc MSc MD
Γαστρεντερολόγος – Ηπατολογος
Diplomate American Board of
Internal Medicine and Gastroenterology
    
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
    
    
    
    

  • Μοιραστείτε: