Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Γενετικό Τεστ Προδιάθεσης: Να το κάνω;
Γενετικό Τεστ Προδιάθεσης: Να το κάνω;

Γενετικό Τεστ Προδιάθεσης: Να το κάνω;

  • March 5, 2013
  • 0 Likes
  • 43 Views
  • 0 Comments

Πολλά νοσήματα που εμφανίζονται αργότερα στην ενήλικη ζωή, επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου και έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία. Έτσι, όταν ένα άτομο ενδέχεται να έχει προδιάθεση για ένα τέτοιο νόσημα, ίσως σκεφτεί να κάνει ένα γενετικό τεστ.
    
Όταν το νόσημα προλαμβάνεται ή είναι θεραπεύσιμο, ο γενετικός έλεγχος έχει κάποιο νόημα. Στην περίπτωση όμως που το νόσημα δεν προλαμβάνεται ούτε θεραπεύεται, τίθεται το ερώτημα αν ένας τέτοιος έλεγχος θα βοηθούσε τελικά το άτομο.

Ας φανταστούμε τι θα γινόταν αν ένας υγιής νέος μάθαινε πως φέρει μια μετάλλαξη που προκαλεί τελικά θανατηφόρο ασθένεια. Μια τέτοια πληροφορία θα επηρέαζε κατά πολύ τον ίδιο και τον περίγυρό του και όλη του η ζωή θα εξελισσόταν διαφορετικά. Πιθανά θα τον εμπόδιζε να κάνει πολλά από εκείνα που θα έκανε αν δεν τη γνώριζε.

Για παράδειγμα, θα αποφάσιζε να κάνει παιδιά ρισκάροντας να περάσει τη μετάλλαξη στην επόμενη γενιά; Ίσως να διάλεγε την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή επιλέγοντας τα υγιή έμβρυα για εμφύτευση. Κι αν είχε ήδη παιδιά; Από την άλλη, θα ήταν καλύτερα να μην το γνωρίζει και να ζει με το φόβο;

Η απόφαση του να κάνει κανείς ένα γενετικό τεστ προδιάθεσης είναι άκρως προσωπική επιλογή και εξαρτάται κατά πολύ από τις δυνατότητες πρόληψης και θεραπείας κάθε νόσου αλλά και από τη διάθεση του ατόμου να αλλάξει εποικοδομητικά τη ζωή του μετά από μια τέτοια πληροφορία. Έχοντας όμως τα αποτελέσματα στα χέρια, ένα νέο ηθικό δίλημμα εγείρεται. Είναι ένας φορέας υποχρεωμένος να ενημερώσει το περιβάλλον του και ειδικότερα τα άτομα της επόμενης γενιάς που πιθανόν έχουν κληρονομήσει τη μετάλλαξη;

Μια πιθανότητα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι τι θα συμβεί αν κάποιος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την πληροφορία αυτή εναντίον του φορέα. Για παράδειγμα, ένας εργοδότης ενδεχομένως να μην θέλει να κρατήσει έναν τέτοιο εργαζόμενο. Ομοίως, ένα άτομο με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης μιας νόσου πιθανά να δυσκολευόταν να κάνει μια ασφάλεια ζωής επειδή το μεγάλο κόστος των εξετάσεων θα ήταν επιζήμιο για την ασφαλιστική εταιρία. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα γονίδια μας, δεν είναι δίκαιο να γίνονται διακρίσεις εξαιτίας της γενετικής προδιάθεσης.
    
Η επιλογή ενός τέτοιου τεστ θέλει αρκετή σκέψη. Από τη μια μπορεί να βοηθήσει στην πραγματοποίηση ενός σωστότερου οικογενειακού προγραμματισμού και άλλων σημαντικών επιλογών ζωής και από την άλλη, το να μάθει κανείς ότι διατρέχει υψηλό κίνδυνο να νοσήσει από μια σοβαρή ή μη θεραπεύσιμη ασθένεια μπορεί να έχει αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Η επιστημονική ομάδα των Εργαστηρίων Γενετικής DNAlogy

Εργαστήρια Γενετικής DNAlogy SA
Λ. Βουλιαγμένης 98, 16674, Γλυφάδα
Τηλ / Φαξ: 2109650370
e-mail: info@dnalogy.eu   
web-site: www.dnalogy.eu

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline