Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Athens Health Forum 2014: Χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον της υγείας στην Ελλάδα
Athens Health Forum 2014: Χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον της υγείας στην Ελλάδα

Athens Health Forum 2014: Χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον της υγείας στην Ελλάδα

  • June 25, 2014
  • 0 Likes
  • 8 Views
  • 0 Comments

altΧρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον της υγείας στην Ελλάδα εξήχθησαν στο συνέδριο ATHENS HEALTH FORUM 2014 – REBUILDING HEALTH IN GREECE, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής από την εταιρεία Palladian Communications Specialists, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην υγεία, συμφωνήθηκε η ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας και η προσπάθεια ενίσχυσης των ποσοστών αγοράς των γενόσημων φαρμάκων.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην υγεία μέχρι σήμερα και ειδικά στην πρωτοβάθμια υγεία και στην αγορά φαρμάκου. Στο θέμα των δαπανών της υγείας στάθηκε στη μη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης των απόλυτων μεγεθών, αλλά στην καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων κονδυλίων, ώστε να περιοριστούν έμμεσα οι δαπάνες για την υγεία και να υπάρχει καλύτερη ανταποδοτικότητα στα χρήματα που προέρχονται από τους φορολογουμένους. Σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις για την Υγεία θα συνεχιστούν, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με πιο ορθολογικό τρόπο, ενώ παράλληλα, ζήτησε αύξηση του κοινωνικού προυπολογισμού. Εμφανίστηκε κατηγορηματικός στη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΟΠΥ, ενώ προανήγγειλε ότι μέχρι  το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει υπουργική απόφαση για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.
 
Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός από τη μεριά του στο πάνελ που συμμετείχε, αναφέρθηκε ότι δεν θεωρεί ότι η λογική του μνημονίου ήθελε ανασφάλιστους ανθρώπους χωρίς περίθαλψη. Πρόσθεσε δε ότι η αξιοπρεπής δημόσια περίθαλψη είναι όρος κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας. Διευκρίνισε ότι  «το κόμμα του ήταν πάντα αντίθετο με τη διαφθορά και την σπατάλη στον χώρο της υγείας και την αδιαφορία για την υγεία του ασθενή, αλλά τώρα δεν μιλάμε για αλλαγές στο σύστημα υγείας, αλλά για τη βιωσιμότητα του». Παράλληλα, ζήτησε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στους ιατρούς  και στις φαρμακοβιομηχανίες και στις εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού. Κατέληξε δε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσωπο σε περιβάλλον λιτότητας και περικοπών.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρης Λιντζέρης στον χαιρετισμό του στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια από τη μεριά της πολιτείας στον χώρο του φαρμάκου και ανέφερε χαρακτηριστικά την αποτύπωση με ψηφιακό τρόπο της τιμής κάθε φαρμάκου, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει και προβλέπει και συναντήσεις του υπουργείου και του ΕΟΦ με κάθε μια φαρμακευτική εταιρεία ξεχωριστά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Φρουζής στον χαιρετισμό του σημείωσε την ανάγκη μεγαλύτερης διείσδυσης στα γενόσημα φάρμακα το ποσοστό των οποίων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 28%, ενώ ο μνημονιακός στόχος είναι να φτάσει στο 60%. Στόχο που ο ίδιος θεωρεί ανέφικτο στην παρούσα φάση, καθώς είναι ρεαλιστικότερο το ποσοστό να ανέλθει σε πρώτη φάση στο 35% και αργότερα στο 40 με 45%.  Συμπλήρωσε δε ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την πολιτική ηγεσία όταν μιλάει για τα γενόσημα. Συνεπώς,  προτείνει για αυτά να μιλούν αποκλειστικά οι επιστήμονες.

alt

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Δημήτρης Δέμος στην τοποθέτησή του τόνισε την προσπάθεια διατήρησης ισορροπίας στην παροχή του φαρμάκου, δίνοντας το σωστό φάρμακο στον ασθενή χωρίς όμως «να ρίξουμε τα ταμεία έξω», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ζήτησε ένα σταθερό πλαίσιο για την φαρμακοβιομηχανία, η οποία θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και διαθέτει ερευνητικό προσωπικό από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Ενώ, κλείνοντας δήλωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα είναι κοντά στην χώρα, άλλωστε και το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης την θεωρεί πυλώνα για την ανάπτυξη.

Ο βασικός ομιλητής του συνεδρίου πρόεδρος του Health Consumer Powerhouse, κ. Johan Hjertqvist παρουσίασε στοιχεία για τον τομέα της υγείας από όλη την Ευρώπη, ενώ παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα καλών πρακτικών από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, οι στρατηγικές ανάπτυξης πετυχημένων συστημάτων υγείας έχουν βασιστεί κυρίως: στη μείωση της “απόστασης” μεταξύ των ιατρών και των ασθενών, στην εξισορρόπηση της χρήσης των πόρων προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα κόστη και να βελτιώσουν την απόδοση του συστήματος, καθώς και στην μείωση του “ρίσκου” για την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων. Παράλληλα, αναλύοντας τα παραδείγματα καλών πρακτικών από το εξωτερικό τόνισε ότι: καμία από όλες αυτές δεν συνεπάγεται υπερβολικό κόστος, αλλά δραστική αλλαγή συμπεριφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στα 4 θεματικά πάνελ του συνεδρίου υπήρχε έντονο διαδραστικό στοιχείο, καθώς οι συμμετέχοντες καλούνταν να σχολιάσουν απαντήσεις του κοινού, τις οποίες έδινε το κοινό μέσω televoting, σε κρίσιμα ερωτήματα για την υγεία.

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline