Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. ‘Φρένο’ στην ελκώδη κολίτιδα με ελαιόλαδο
‘Φρένο’ στην ελκώδη κολίτιδα με ελαιόλαδο

‘Φρένο’ στην ελκώδη κολίτιδα με ελαιόλαδο

  • January 17, 2017
  • 0 Likes
  • 17 Views
  • 0 Comments

Η ελκώδης κολίτιδα είναι το είδος της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), που φέρνει ανείπωτο πόνο σε περίπου 120.000 ανθρώπους κάθε ηλικίας στη Βρετανία και πάνω από ένα εκατομμύριο στις ΗΠΑ.
    
Παράγει φλεγμονή και έλκη στα τοιχώματα του ορθού και του παχέος εντέρου που ματώνουν, παράγουν πύον και προκαλούν συχνά διάρροια. 
    
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια σοβαρή νόσος και αντιμετωπίζεται συχνά με νοσοκομειακή περίθαλψη.
    
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη Πεπτικού και Νεφρών (NIDDK), 25 έως 40 % των ατόμων που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα, έχουν συχνά προβλήματα με αιμορραγία, ρήξη του παχέος εντέρου, ή ακόμα και κίνδυνο καρκίνου.
    
Μεγάλη βοήθεια στον έντονο πόνο μπορούν να προσφέρουν τα ναρκωτικά, όπως τα στεροειδή τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για να αμβλύνουν τα συμπτώματα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική θεραπεία.
    
Ωστόσο, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Anglia (UEA) ανακάλυψαν πως θα μπορούσε να υπάρχει ένας τρόπος για να σταματήσει η ελκώδης κολίτιδα. Η προληπτική θεραπεία είναι απλή, υγιεινή, ανέξοδη και βρίσκεται στο ελαιόλαδο.
    
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν την είδηση αυτή πρόσφατα κατά τη διάσκεψη των Νόσων του Πεπτικού Συστήματος που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι τα άτομα με μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν την νόσο της ελκώδης κολίτιδας.
    
Το ελαϊκό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που βρίσκονται σε αφθονία στο ελαιόλαδο και στο βούτυρο.
    
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Άντριου Χαρτ της Ιατρικής Σχολής της UEA, μελέτησε πάνω από 25.000 άτομα μεταξύ των ηλικιών 40 και 65 ετών, που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
    
Οι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν μέρος της Ευρωπαϊκής προοπτικής διερεύνησης σε διατροφή και καρκίνο (European Prospective Investigation into Diet and Cancer) και η μελέτη έγινε μεταξύ του 1993 και του 1997.
    
Όλοι οι συμμετέχοντες τηρούσαν λεπτομερή ημερολόγια των τροφίμων που κατανάλωναν, τα οποία στη συνέχεια μελετήθηκαν από διατροφολόγους οι οποίοι τα ανέλυσαν ακριβώς.
    
Οι ερευνητές συνέκριναν τη διατροφή των ανθρώπων αυτών με εκείνους που δεν εμφάνισαν την ασθένεια και βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες στην μελέτη που κατανάλωναν τρόφιμα που περιείχαν ελαϊκό οξύ είχαν 90% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης ελκώδους κολίτιδας.
    
«Το ελαϊκό οξύ φαίνεται να συμβάλει στην πρόληψη της ανάπτυξης της ελκώδους κολίτιδας με το φράξιμο χημικών στο έντερο που επιδεινώνουν την φλεγμονή» τόνισε ο Δρ. Χαρτ στα μέσα ενημέρωσης.
    
«Υπολογίζουμε ότι περίπου το ήμισυ των περιπτώσεων της ελκώδους κολίτιδας θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν οι άνθρωποι που κατανάλωναν ποσότητα ελαϊκού οξέος, το οποίο αντιστοιχεί σε 2 με 3 κουταλιές ελαιόλαδο».
    
Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι ελαϊκό οξύ θα πρέπει να αξιολογηθεί ως πιθανή θεραπεία για όσους ήδη πάσχουν από την ασθένεια.
    
Πηγή: Υγείαonline.gr
         
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline