Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας;
Τι είναι ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας;

Τι είναι ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας;

  • June 4, 2014
  • 0 Likes
  • 14 Views
  • 0 Comments

altΣυνήθως, όταν ένα άτομο εμφανίζει πυρετό, παρουσιάζει συγχρόνως και κάποιο άλλο σημείο ή σύμπτωμα, όπως πόνο ή βήχα, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την εμφάνιση του πυρετού. Όμως, καμιά φορά, ο πυρετός εμφανίζεται χωρίς κάποια εμφανή αιτία.

Όταν αυτός ο πυρετός επιμένει, τότε ορίζεται σαν πυρετός αγνώστου αιτιολογίας. Αυτή, η ασυνήθιστη μορφή πυρετού, καθορίζεται από την παρουσία πυρετού μεγαλύτερου από 38,3°C, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από τρείς εβδομάδες, χωρίς να έχει εντοπισθεί η ακριβής αιτία του.

Τι ερευνητικά δεδομένα υπάρχουν για τον πυρετό αγνώστου αιτιολογίας;

Η μέχρι τώρα έρευνα έχει δείξει ότι, στο 85 έως 95% των περιπτώσεων, η συγκεκριμένη αιτία του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας, μπορεί να εντοπισθεί μετά από σοβαρό και εμπεριστατωμένο έλεγχο του αρρώστου, σε νοσοκομείο. Εκεί, οι θεράποντες γιατροί, μπορεί να χρειασθεί να πραγματοποιήσουν μια εκτεταμένη σειρά εξετάσεων, ώστε να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία του πυρετού.

Ποια είναι η συχνότερη αιτία του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας;

Περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων πυρετού αγνώστου αιτιολογίας, προκαλούνται από λοιμώξεις. Το ίδιο συμβαίνει και για τον πυρετό αγνώστου αιτιολογίας της παιδικής ηλικίας. Κάθε είδους λοιμώξεις, από το απλό, κοινό κρυολόγημα μέχρι την νόσο από ΗΙV, μπορεί να εμφανίσει πυρετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να έχει κάποια λοίμωξη που να προκαλεί πυρετό, η οποία όμως δεν προκαλεί κανένα άλλο σύμπτωμα, πλην του πυρετού. Διάφορες μικροβιολογικές τεχνικές (όπως η καλλιέργεια σωματικών υγρών από διάφορες περιοχές, για τον εντοπισμό βακτηριδίων, ιών, μυκήτων ή παρασίτων), μπορεί καμιά φορά να εντοπίσουν μία κρυφή λοίμωξη. Σε άλλες περιπτώσεις, τα αιματολογικά τεστ μετρούν τα επίπεδα των αντισωμάτων και μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν υπάρχει κάποια λοίμωξη.

Όμως, στις 2 από τις 3 περιπτώσεις πυρετού αγνώστου αιτιολογίας, δεν είναι υπεύθυνη κάποια λοίμωξη! Οι διάφορες μορφές καρκίνου, υπολογίζεται ότι προκαλούν το 20-30% των περιπτώσεων πυρετού αγνώστου αιτιολογίας. Τα λεμφώματα και οι λευχαιμίες, αποτελούν δύο μορφές καρκίνου που προκαλούν συχνά πυρετό, όμως κάθε είδους κακοήθης όγκος μπορεί να προκαλέσει πυρετό.

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, μπορεί να προκαλέσουν επίσης πυρετό αγνώστου αιτιολογίας. Αυτοάνοσες ασθένειες ή νόσοι του κολλαγόνου, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων, όπως η αρτηρίτιδα και διάφορες παρόμοιες καταστάσεις, μπορούν να προκαλέσουν πυρετούς. Επί πλέον μερικές ασθένειες που οδηγούν σε χρόνιες φλεγμονώδεις διαδικασίες σε μία ή περισσότερες περιοχές του σώματος (παράδειγμα η σαρκοείδωση), μπορεί να είναι η αιτία για πυρετό αγνώστου αιτιολογίας.

alt

Σπανιότερες αιτίες πυρετού αγνώστου αιτιολογίας, περιλαμβάνουν την λήψη ορισμένων φαρμάκων, ασθένειες των επινεφριδίων, αιματώματα, υπερθυρεοειδισμό, πνευμονική εμβολή και θρομβοφλεβίτιδα που έχει παραμείνει αδιάγνωστη.

Τελικά, παρά την επισταμένη και λεπτομερή έρευνα, η αιτία του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας παραμένει άγνωστη σε ποσοστά 5-15% των περιπτώσεων. Στα περισσότερα από τα άτομα στα οποία δεν εντοπίζεται η αιτία του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας, έχουν καλή πρόγνωση για την εξέλιξη της υγείας τους και τα περισσότερα αναλαμβάνουν πλήρως εντός ολίγων εβδομάδων.

Το «κλειδί» για την αξιολόγηση του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας, είναι η σωστή και ειλικρινής επικοινωνία ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή και ο σωστός εργαστηριακός έλεγχος, με βάση τα συμπτώματα που υπάρχουν. Η διαδικασία αυτή, απαιτεί πολλές φορές την συμβουλή εξειδικευμένων ιατρών υπο-ειδικοτήτων, όπως, ειδικών λοιμωξιολόγων, ρευματολόγων και ογκολόγων.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline