Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ο φόβος του τοκετού επιμηκύνει τη διάρκειά του
Ο φόβος του τοκετού επιμηκύνει τη διάρκειά του

Ο φόβος του τοκετού επιμηκύνει τη διάρκειά του

  • July 5, 2012
  • 0 Likes
  • 179 Views
  • 0 Comments

Οι έγκυες γυναίκες που φοβούνται να γεννήσουν, τελικά, όταν φθάνει η ώρα, έχουν τοκετό που διαρκεί περισσότερη ώρα σε σχέση με τις γυναίκες που βλέπουν την όλη διαδικασία πιο χαλαρά, σύμφωνα με μία νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα, μία από τις πρώτες διεθνώς που μελέτησε αυτό το ζήτημα.

Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τη Σαμάνθα Σάλβενσεν Άνταμς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ακέρσους, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές γυναικολογικό περιοδικό «BJOG: International Journal of Obstetrics and Gynaecology», μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 2.200 εγκύων γυναικών, οι μισές από τις οποίες δεν είχαν ξαναγεννήσει. Συνολικά, όπως δήλωσαν, το 7,5% των γυναικών φοβούνταν τον επερχόμενο τοκετό.

Οι νορβηγοί γιατροί διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο οι φοβισμένες έγκυες είχαν τελικά τοκετό που διήρκεσε μιάμιση ώρα περισσότερο (περίπου οκτώ ώρες) σε σχέση με τις πιο θαρραλέες, που χρειάστηκαν γύρω στα εξήμισι ώρες. Όμως, αν απομονωθούν άλλοι παράγοντες που μπορεί να συνέβαλαν στην επιμήκυνση του τοκετού, όπως η επισκληρίδιος αναισθησία, τότε, κατά τους ερευνητές, ο παράγων του φόβου από μόνος του εκτιμάται ότι αυξάνει κατά 47 λεπτά τη διάρκεια του τοκετού κατά μέσο όρο.

Ο φόβος του τοκετού επίσης, σύμφωνα με την μελέτη, οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειασθεί επείγουσα (μη προγραμματισμένη) καισαρική τομή (ποσοστό 10,9% έναντι 6,8%) ή η γέννα του μωρού να απαιτήσει τη χρήση χειρουργικών λαβίδων (ποσοστό 17% έναντι 10,6%). Πάντως, παρά τον φόβο τους, το 89% των εγκύων κατάφερε να γεννήσει με φυσιολογικό τρόπο έναντι ποσοστού 93% μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν τέτοιο φόβο.

Ο φόβος και το άγχος πριν τη γέννα μπορεί να αυξήσουν τη συγκέντρωση των ορμονών κατεχολαμινών στο αίμα, οι οποίες, με τη σειρά τους, μειώνουν την ικανότητα συστολών της μήτρας, γεγονός που παρατείνει τον τοκετό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline