Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Εξανθήματα

Εξανθήματα

  • September 3, 2015
  • 0 Likes
  • 78 Views
  • 0 Comments
Ορισμός

Εξάνθημα είναι ένα σύμπτωμα που προκαλεί την πληγείσα περιοχή του δέρματος για να γίνει κόκκινο και κηλίδες, και να πρηστεί. Ένα εξάνθημα μπορεί να προκαλέσει σημεία που είναι ανώμαλος, φολιδωτό, λεπιοειδές, ή γεμίζουν με πύον. Εξανθήματα μπορεί να διαφέρουν σε θέση, σχήμα και έκταση και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Ένα εξάνθημα στο στήθος μπορεί να έχει ποικίλες αιτίες και μπορεί να δείξει κάτι που συμβαίνουν γύρω από το ίδιο το στήθος ή να προτείνουν μια συστηματική (σώμα-wide) της νόσου.
Δερματίτιδα εξ επαφής (ερεθισμός του δέρματος) προκαλείται από μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάτι που αγγίζει το δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών που βρέθηκαν σε απορρυπαντικά, σαπούνι ή ένα άρωμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναπτύξετε ένα εξάνθημα στο στήθος σας όταν φοράτε ένα μπλουζάκι που πλένεται με ένα συγκεκριμένο απορρυπαντικό ή να αντιμετωπίζονται με μια χημική ουσία. Metal, όπως ένα περιδέραιο τρίψιμο ενάντια στο στήθος σας, μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάνθημα στο στήθος. Άλλες μορφές της δερματίτιδας εξ επαφής περιλαμβάνουν την έκθεση σε ορισμένα φυτά, όπως η δρυς δηλητήριο ή κισσό, ένα δάγκωμα ζώου ή τσίμπημα εντόμου. Η νόσος του Lyme προκαλείται από τσίμπημα από τσιμπούρι, το οποίο μπορεί αρχικά να φαίνεται σαν ένα κύκλο με ένα μοτίβο μάτι του ταύρου, τότε η πρόοδος σε ένα εξάνθημα.
Οι αλλεργίες στα τρόφιμα και τα φάρμακα είναι δυνητικά σοβαρές πηγές του εξανθήματος. Φιστίκια, τα οστρακοειδή, φράουλες και αβοκάντο είναι μόνο μερικά από τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτές οι τροφές μπορεί να προκαλέσει ήπιες αντιδράσεις? Ωστόσο? Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αντιδράσεις θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή ασθένειες που χαρακτηρίζονται από εμετό, δυσκολία στην αναπνοή, ή πρήξιμο. Αλλεργική πορφύρα είναι μια σοβαρή, συχνά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα στο στήθος, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τις αρθρώσεις, το γαστρεντερικό σωλήνα, και τα νεφρά.
Εξανθήματα μπορεί επίσης να συνδέεται με σε ασθένειες του δέρματος, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και έκζεμα. Μερικές από αυτές είναι χρόνιες παθήσεις του δέρματος που μπορεί να αναζωπυρωθούν για ένα διάστημα, στη συνέχεια, την επίλυση. Άλλες αιτίες του εξανθήματος περιλαμβάνουν αυτοάνοσες διαταραχές που συμβαίνουν όταν το σώμα δέχεται επίθεση από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία κανονικά χρησιμεύει για να το προστατεύσει από ξένους εισβολείς (αντιγόνα). Πολλοί ιοί που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης, ή εκείνες που συνδέονται με ασθένειες της παιδικής ηλικίας, μπορούν να παράγουν εξάνθημα.
Εξανθήματα μπορεί να προκληθεί από μια αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα, φάρμακα, λοσιόν ή απορρυπαντικά. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως δυνητικά απειλητική για τη ζωή, ειδικά εάν το οίδημα και τη συστολή της αναπνοής συμβαίνει, πράγμα που θα μπορούσε να δείξει την αναφυλαξία. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα  εάν το εξάνθημα συνοδεύεται από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, όπως πρήξιμο του προσώπου, οίδημα και στένωση του λαιμού, δυσκολία στην αναπνοή, λιποθυμία, μεταβολή του επιπέδου συνείδησης ή της εγρήγορσης, χλωμό δέρμα, ή μωβ εξάνθημα.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Ερυθρότητα ή φλεγμονή δέρματος, δερματική βλάβη, ερυθρότητα, δερματικό εξάνθημα, ερύθημα

Γενικές Πληροφορίες

Συχνά, το αίτιο ενός εξανθήματος μπορεί να προσδιοριστεί από τα οπτικά χαρακτηριστικά του και τα υπόλοιπα συμπτώματα. Συνήθως, το καλοκαίρι ορισμένες αλλεργίες βρίσκονται σε ύφεση, όπως το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα που οφείλονται στις γύρεις ή η ατοπική δερματίτιδα (ή αλλεργικό έκζεμα). Ωστόσο, άλλες αλλεργικές παθήσεις κάνουν την εμφάνιση τους την καλοκαιρινή περίοδο. Μερικές μάλιστα, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για τη ζωή ορισμένων πολύ ευαίσθητων αλλεργικών ατόμων:
Το αλλεργικό εξάνθημα έχει συνήθως κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: πρόκειται για απλές κοκκινίλες (ερύθημα), ή περιοχές του δέρματος κόκκινες ελαφρά ανασηκωμένες από το υπόλοιπο δέρμα (πομφοί) ή απλά κόκκινα σπυράκια (βλατίδες) που προκαλούν κάποια φαγούρα. Οι πάσχουσες περιοχές του δέρματος μπορεί να ενώνονται μεταξύ τους και να αλλάζουν από ώρα σε ώρα. Η διάρκεια μιας άμεσης αλλεργικής αντίδρασης είναι συνήθως από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες.
Συνήθως, το καλοκαίρι ορισμένες αλλεργίες βρίσκονται σε ύφεση, όπως το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα που οφείλονται στις γύρεις ή η ατοπική δερματίτιδα (ή αλλεργικό έκζεμα). Ωστόσο, άλλες αλλεργικές παθήσεις κάνουν την εμφάνιση τους την καλοκαιρινή περίοδο. Μερικές μάλιστα, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για τη ζωή ορισμένων πολύ ευαίσθητων αλλεργικών ατόμων:

Το αλλεργικό εξάνθημα έχει συνήθως κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: πρόκειται για απλές κοκκινίλες (ερύθημα), ή περιοχές του δέρματος κόκκινες ελαφρά ανασηκωμένες από το υπόλοιπο δέρμα (πομφοί) ή απλά κόκκινα σπυράκια (βλατίδες) που προκαλούν κάποια φαγούρα. Οι πάσχουσες περιοχές του δέρματος μπορεί να ενώνονται μεταξύ τους και να αλλάζουν από ώρα σε ώρα. Η διάρκεια μιας άμεσης αλλεργικής αντίδρασης είναι συνήθως από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες.

Αίτια

Ένα απλό εξάνθημα καλείται δερματίτιδα, εννοώντας φλεγμονή του δέρματος. Η δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται από πράγματα που ακουμπούν το δέρμα, όπως:
•    Χημικά σε ελαστικά, λάτεξ ή λαστιχένια προϊόντα
•    Καλλυντικά, σαπούνια και απορρυπαντικά
•    Χρώματα και άλλα χημικά σε ρούχα
•    Δηλητηριώδης κισσός, δρυς ή ρους
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι ένα εξάνθημα που εμφανίζεται ως κηλίδες ερυθρότητας και απολέπισης γύρω από τα φρύδια, βλέφαρα, στόμα, μύτη, τον κορμό και πίσω από τα αυτιά. Εάν συμβεί στο κρανίο, καλείται πιτυρίδα στους ενήλικες και νινίδα στα βρέφη.
Η ηλικία, το στρες, η κόπωση, ο ακραίος καιρός, το λιπαρό δέρμα, το μη-συχνό λούσιμο, και οι αλκοολούχες λοσιόν επιδεινώνουν αυτή την αβλαβή αλλά ενοχλητική κατάσταση.
Άλλα κοινά αίτια ενός εξανθήματος περιλαμβάνουν:
•    Έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) – τείνει να εμφανίζεται σε άτομα με αλλεργίες ή άσθμα. Το εξάνθημα αυτό είναι γενικά ερυθρό, προκαλεί φαγούρα και απολέπιση.
•    Ψωρίαση – τείνει να εμφανίζεται ως ερυθρές κηλίδες με φαγούρα και απολέπιση επί των αρθρώσεων και στο κρανίο. Μπορεί να επηρεαστούν τα νύχια του χεριού.
•    Κηρίο – κοινό σε παιδιά, η λοίμωξη αυτή οφείλεται σε βακτήρια που ζουν στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος. Φαίνεται ως κόκκινα έλκη που μετατρέπονται σε φλύκταινες, διαρρέουν και στη συνέχεια εφελκιδοποιούνται.
•    Έρπης – μια επώδυνη φλυκταινώδης δερματοπάθεια, που προκαλείται από τον ίδιο ιό όπως η ανεμευλογιά. Ο ιός μπορεί να βρίσκεται αδρανής στο σώμα σας για πολλά χρόνια και να αναδυθεί ως έρπης.
•    Παιδικές αρρώστιες, όπως ανεμευλογιά, ιλαρά, ερυθρά, νόσος χεριών-ποδιών-στόματος, πέμπτη νόσος (λοιμώδες ερύθημα) και οστρακιά.
•    Φάρμακα και δήγματα ή τσιμπήματα εντόμων.
Πολλές ιατρικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν ένα εξάνθημα επίσης. Για παράδειγμα:
•    Ερυθηματώδης λύκος
•    Ρευματοειδής αρθρίτιδα, ιδιαίτερα η νεανικού τύπου
•    Νόσος Kawasaki
Εξάνθημα στο στήθος μπορεί να προκαλείται από δερματίτιδα εξ επαφής. Κοινές ωθήσεις περιλαμβάνουν:
•    Καλλυντικά, χρωστικές ουσίες ή απορρυπαντικά
•    Βιομηχανικά χημικά, όπως εκείνοι που βρίσκονται σε ελαστική, λατέξ και καουτσούκ
•    Μεταλλικές ουσίες, όπως κοσμήματα
•    Δηλητηριώδης κισσός ή δρυός
Άλλες αλλεργικές αιτίες του εξανθήματος στο στήθος περιλαμβάνουν:
•    Έκζεμα (δερματική διαταραχή που προκαλεί φουσκάλες φολιδωτό ή εξανθήματα που μπορεί να προκληθεί από την αλλεργία)
•    Τροφικές αλλεργίες (αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα τρόφιμα)
•    Τσίμπημα εντόμου αλλεργία, όπως ένα τσίμπημα μέλισσας

Περίθαλψη

Τα περισσότερα απλά εξανθήματα θα βελτιωθούν με ήπια φροντίδα του δέρματος και αποφεύγοντας ερεθιστικές ουσίες. Ακολουθήστε αυτές τις γενικές οδηγίες:
•    Αποφύγετε το τρίψιμο του δέρματος.
•    Να χρησιμοποιείται όσο το δυνατό λιγότερο σαπούνι. Χρησιμοποιήστε αντί για σαπούνι ήπια καθαριστικά.
•    Αποφύγετε την εφαρμογή καλλυντικών λοσιών ή αλοιφών απευθείας στο εξάνθημα.
•    Να χρησιμοποιείτε ζεστό (όχι καυτό) νερό για τον καθαρισμό. Στεγνώστε ακουμπώντας απαλά την πετσέτα, μην τρίβετε.
•    Πετάξτε νέα καλλυντικά ή λοσιόν.
•    Αφήστε την επηρεασμένη περιοχή εκτεθειμένη στον αέρα για όσο το δυνατό περισσότερο.
•    Δοκιμάστε φαρμακευτική λοσιόν καλαμίνης για δηλητηριώδη κισσό, δρυ ή ρους καθώς και άλλους τύπους δερματίτιδας εξ επαφής.
Η κρέμα υδροκορτιζόνης (1%) είναι διαθέσιμη χωρίς συνταγή και μπορεί να ανακουφίσει πολλά εξανθήματα. Εάν έχετε έκζεμα, εφαρμόστε ενυδατικά στο δέρμα σας. Δοκιμάστε προϊόντα μπάνιου με βρώμη, διαθέσιμα στα φαρμακεία, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του εκζέματος, της ψωρίασης ή του έρπη.
Για την ψωρίαση, μπορεί να χρειάζεστε συνταγή γιατρού. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε στο γιατρό σας για μια ποικιλία θεραπειών, όπως η θεραπεία με υπεριώδες φως.
Για τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, προσπαθήστε να εφαρμόσετε μικρά ποσά αντιπιτυριδικού σαμπουάν στις κηλίδες αυτού του απολεπιστικού εξανθήματος, ιδιαίτερα κοντά σε τριχωτές περιοχές όπως τα φρύδια. Αφήστε το για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε προσεκτικά. Εάν το σαμπουάν γίνεται ερεθιστικό ή το δέρμα σας πιο κόκκινο, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ τη χρήση. Για το κηρίο, γενικά συνταγογραφείται μια αντιβακτηριακή κρέμα ή αντιβιοτικό από του στόματος.
Δείτε το άρθρο για τον δηλητηριώδη κισσό, δρυ και ρους για να μάθετε πως να αντιμετωπίζετε και να αποτρέπετε αυτόν τον τύπο δερματίτιδας εξ επαφής.

Επικοινωνήσετε με το Γιατρό εάν:

•    Έχετε δύσπνοια, ο λαιμός σας είναι στενός ή το πρόσωπο διογκωμένο
•    Το παιδί σας έχει ένα ιώδες εξάνθημα που μοιάζει με μελανιά

Καλέστε το γιατρό σας αν:

•    Έχετε αρθραλγία, πυρετό ή πονόλαιμο
•    Έχετε ερυθρές λωρίδες, οίδημα ή πολύ ευαίσθητες περιοχές, καθώς αυτά μπορεί να υποδεικνύουν μια λοίμωξη
•    Παίρνεται νέα φάρμακα – ΜΗΝ αλλάζετε ή σταματάτε τα φάρμακά σας χωρίς να μιλήσετε με το γιατρό σας
•    Μπορεί να έχετε δήγμα κρότωνα
•    Η οικιακή φροντίδα δεν δουλεύει ή τα συμπτώματα σας επιδεινώνονται
•    Αλλεργική δοκιμασία
•    Αιματολογικές εξετάσεις
•    Βιοψία δέρματος
•    Ξέσματα δέρματος
Ανάλογα με το αίτιο του εξανθήματος, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτικές κρέμες και λοσιόν, φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα ή χειρουργείο δέρματος.
Πολλοί ιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης αντιμετωπίζουν άνετα τα κοινά εξανθήματα, αλλά για περισσότερο πολύπλοκες δερματοπάθειες, μπορεί να απαιτείται παραπομπή σε έναν δερματολόγο.

Πρόληψη

Αναγνωρίστε και στη συνέχεια μείνετε μακριά από προϊόντα που ερεθίζουν το δέρμα σας. Εάν υπάρχει υποψία αλλεργίας, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει τη δερματική δοκιμασία.
Λάβετε τα κατάλληλα εμβόλια για παιδικές νόσους, όπως το εμβόλιο της ανεμευλογιάς και το MMR (ένα συνδυαστικό εμβόλιο που προστατεύει έναντι της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς).
Αντιμετωπίστε αμέσως τη στρεπτοκοκκική λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού για την πρόληψη της οστρακιάς.
Να πλένετε τα χέρια σας συχνά για την αποτροπή της διασποράς ιών όπως της ερυθράς, της νόσου χεριών-ποδιών-στόματος και της πέμπτης νόσου.
Μάθετε μεθόδους χαλάρωσης όπως γιόγκα, διαλογισμό ή tai chi. Το στρες επιδεινώνει πολλά εξανθήματα, όπως το έκζεμα, την ψωρίαση και τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

  • Μοιραστείτε: