Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τα αναβολικά στεροειδή μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική ψυχική υγεία
Τα αναβολικά στεροειδή μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική ψυχική υγεία

Τα αναβολικά στεροειδή μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική ψυχική υγεία

  • June 28, 2013
  • 0 Likes
  • 82 Views
  • 0 Comments

altΥπάρχει μια σχέση μεταξύ της χρήσης αναβολικών – ανδρογόνων στεροειδών και μειωμένης ψυχικής υγείας στη μετέπειτα ζωή. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα, από μια μελέτη που έγινε σε μια ομάδα διακεκριμένων αθλητών. Τα αποτελέσματα της μελέτης η οποία έγινε από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine.

Το 20% από τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, παραδέχθηκαν την χρήση στεροειδών.

Στην μελέτη περιλαμβάνονταν περίπου 700 Σουηδοί, πρώην παλαιστές, αρσιβαρίστες, κ.λπ. οι οποίοι συμμετείχαν  σε αγώνες ανωτάτου επιπέδου, μεταξύ των ετών 1960 και  1979. Το 20% από αυτούς παραδέχθηκε τη χρήση στεροειδών κατά τη διάρκεια της ενεργού σταδιοδρομίας τους. Σκοπός της μελέτης ήταν να ελεγχθεί πιθανή σχέση ανάμεσα στη λήψη αναβολικών- ανδρογόνων στεροειδών (AAS) και προβλημάτων ψυχικής υγείας.

«Βρήκαμε μία ξεκάθαρη σχέση. Οι χρήστες AAS είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν λάβει θεραπεία για κατάθλιψη, για προβλήματα συγκέντρωσης και για επιθετικές συμπεριφορές», δηλώνει η διευθύντρια  του ειδικού κέντρου CERA, Claudia Fahlke.

alt

Οι ερευνητές επίσης βρήκαν ότι οι χρήστες AAS ,ήταν πιο πιθανό να έχουν κάνει χρήση και άλλων απαγορευμένων φαρμάκων και αλκοόλ. Όμως παραμένει αδιευκρίνιστο, κατά πόσον η χρήση των στεροειδών πράγματι προκάλεσε τα προβλήματα της πνευματικής υγείας, ή τα προβλήματα της πνευματικής υγείας προκάλεσαν την χρήση των στεροειδών.

«Αυτό το οποίο όμως μπορέσαμε να δείξουμε, είναι ότι τα ψυχιατρικά συμπτώματα και η χρήση των στεροειδών και των άλλων φαρμάκων, έχουν την τάση να ενισχύει το ένα το άλλο, σε ένα φαύλο κύκλο. Σημαίνει ότι οι προσπάθειες αντιντόπιγκ παραμένουν πολύ σημαντικές, τόσο μέσα, όσο και έξω από τα σπορ», συνεχίζει η Fahlke.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline