Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ενδομητρίωση: Ένας σκληρός εχθρός της γυναίκας
Ενδομητρίωση: Ένας σκληρός εχθρός της γυναίκας

Ενδομητρίωση: Ένας σκληρός εχθρός της γυναίκας

  • November 9, 2018
  • 0 Likes
  • 30 Views
  • 0 Comments

Το να είσαι γυναίκα σημαίνει να πρέπει να συμβιβαστείς με το γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν πολλών ειδών προβλήματα στα αναπαραγωγικά σου όργανα. Ένα από αυτά αφορά την περίοδο και ονομάζεται ενδομητρίωση.
        
Σε άλλες γυναίκες είναι γνωστή, άλλες την διαβάζουν πρώτη φορά.
        
Η ενδομητρίωση παρουσιάζεται όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και αποκολλάται κάθε μήνα μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης αναπτύσσεται έξω από αυτήν.
        
Συνήθως προσκολλάται σε όργανα της πυελικής περιοχής, όπως στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες ή πίσω από τη μήτρα, ενώ κάποιες φορές επεκτείνεται στο έντερο και την ουροδόχο κύστη. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και σε μέρη του σώματος που είναι μακριά από τα γεννητικά όργανα (πνεύμονες, εγκέφαλος, ακουστικός πόρος, βλεννογόνος της μύτης).
        
Στα σημεία όπου εγκλωβίζεται το ενδομήτριο δημιουργούνται κύστεις (ενδομητριωσικές εστίες) με αίμα και μέγεθος από μερικά χιλιοστά έως κάποια εκατοστά, που επίσης αιμορραγούν κατά την έμμηνο ρύση αλλά δεν έχουν τον τρόπο να φύγουν από το σώμα. Έτσι, προκαλούν φλεγμονή και δημιουργούν ουλώδη ιστό (συμφύσεις), που συνδέει τα ζωτικά όργανα μεταξύ τους.
        
Με λίγα λόγια, τα όργανα κολλάνε μεταξύ τους και ακινητοποιούνται, με αποτέλεσμα οι φυσιολογικές κινήσεις τους (π.χ. οι κινήσεις των σαλπίγγων και των ωοθηκών κατά την ωορρηξία, οι κινήσεις του εντέρου, οι κινήσεις κατά τη σεξουαλική επαφή) να προκαλούν έντονο πόνο.
        
Ποιο είναι το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα; Ότι ο μέσος όρος σωστής διάγνωσης μπορεί να φτάσει τα 7 χρόνια. Κάποιες φορές ο γιατρός μπορεί να μην βλέπει καν αν έχεις ενδομητρίωση ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι μια κοπέλα μπορεί να έχει δυσμηνόρροια ή απίστευτα έντονους πόνους στη λεκάνη ή κράμπες στο στομάχι, για τα πρώτα εφτά χρόνια που διαθέτει εμμηνορροϊκό κύκλο!
        
Η ενδομητρίωση μπορεί να φτάσει μέχρι και τους πνεύμονες, να πειράξει τον ιστό με αποτέλεσμα η γυναίκα να βήχει αίμα. Η ενδομητρίωση δεν θεραπεύεται, απλώς μετριάζεται ο πόνος της. Επίσης, υπάρχει ένα ποσοστό 30% για γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον παραδοσιακό τρόπο.
        
Εσχάτως, γίνονται προσπάθειες σε ερευνητικό επίπεδο ώστε να γίνεται η διάγνωση πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο των 7 ετών.
        
Πηγή: BBC.com
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            
            

  • Μοιραστείτε: