Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Εμμηνόρροια – σοβαρή, παρατεταμένη ή ακανόνιστη

Εμμηνόρροια – σοβαρή, παρατεταμένη ή ακανόνιστη

  • September 3, 2015
  • 0 Likes
  • 42 Views
  • 0 Comments
Εναλλακτικές Ονομασίες

Ακανόνιστη εμμηνόρροια, σοβαρή, παρατεταμένη ή ακανόνιστη περίοδος, μηνορραγία, πολυμηνόρροια, μητρορραγία και άλλες εμμηνορροϊκές παθήσεις, ανώμαλη εμμηνορροϊκή περίοδος, ανώμαλη κολπική αιμορραγία

Γενικές Πληροφορίες

Ο εμμηνορυσιακός κύκλος είναι μια διαδικασία η οποία προετοιμάζει τη μήτρα να δεχτεί μια πιθανή εγκυμοσύνη. Εάν όμως δεν συμβεί γονιμοποίηση του ωαρίου που ‘απελευθερώνεται’ κάθε μήνα από τις ωοθήκες μέσω ενός πολύπλοκου ορμονικού μηχανισμού ρύθμισης, τότε η γυναίκα εμφανίζει αιμορραγία από τη μήτρα, τη λεγόμενη εμμηνορρυσία.
Συνήθως οι γυναίκες εμφανίζουν την πρώτη περίοδο στην ηλικία των 12 ετών (εμμηναρχή) και σταματούν να έχουν περίοδο περίπου στην ηλικία των 50 ετών (εμμηνόπαυση). Η μέση διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου είναι οι 28 ημέρες, όμως πρέπει να τονιστεί ότι ο φυσιολογικός κύκλος μπορεί να κυμαίνεται από 26 έως και 35 ημέρες. Συνήθως η περίοδος διαρκεί περίπου 3 με 5 ημέρες.
Οι εμμηνορυσιακοί κύκλοι χαρακτηρίζονται από δύο φάσεις. Η πρώτη φάση, η φάση υπερπλασίας του ενδομητρίου, διαρκεί περίπου 12 με 15 ημέρες και ολοκληρώνεται όταν συμβεί ωορρηξία (απελευθέρωση ώριμου ωαρίου από τις ωοθήκες). Η δεύτερη, ή εκκριτική φάση, ξεκινά τη στιγμή της ωορρηξίας και ολοκληρώνεται όταν αρχίζει η περίοδος. Η πρώτη φάση του κύκλου παρουσιάζει μεταβολές διάρκειας ενώ η δεύτερη είναι συνήθως 14 ημερών για όλες τις γυναίκες.
Ο εμμηνορυσιακός κύκλος ρυθμίζεται από ένα πολύπλοκο μηχανισμό ορμονικών αλληλεπιδράσεων στους οποίους εμπλέκονται σημαντικοί αδένες και όργανα του σώματος όπως η υπόφυση, ο υποθάλαμος, ο θυρεοειδής και οι ωοθήκες. Για αυτό οποιαδήποτε διαταραχή της λειτουργίας ή της αλληλεπίδρασης αυτών των οργάνων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την διαταραχή της εύθραυστης αυτής ορμονικής ισορροπίας και την εμφάνιση ποικίλων προβλημάτων με προεξάρχον την διαταραχή της διάρκειας του εμμηνορυσιακού κύκλου.

ανωμαλίες του γυναικείου αναπαραγωγικού κύκλου

οι ακανόνιστοι εμμηνορυσιακοί κύκλοι οι οποίοι μπορεί να αφορούν σε:
* αμηνόρροια (απουσία περιόδου)
* μηνορραγία (υπερβολική απώλεια αίματος κατά την περίοδο)
* μητρορραγία (αιμορραγίες στο ενδιάμεσο δύο εμμηνορρυσιακών κύκλων)
– Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο
– δυσμηνόρροια (επώδυνη έμμηνος ρύση)
Πότε ο κύκλος θεωρείται ‘μη-τακτικός’
Ένα από τα πιο συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα είναι οι μη-τακτικοί ή ακανόνιστοι εμμηνορρυσιακοί κύκλοι. Πριν όμως καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι όντως η περίοδος σας είναι ακανόνιστη, θα πρέπει να γνωρίζετε την ακριβή έννοια του όρου. Δηλαδή μη-τακτικός κύκλος δεν σημαίνει ότι ο εμμηνορυσιακός σας κύκλος δεν έχει την ίδια διάρκεια κάθε μήνα. Για παράδειγμα πολύ συχνά ο εμμηνορυσιακός κύκλος τον ένα μήνα είναι 29 ημέρες και τον άλλο 30 ή 32 ή 28. Αυτές οι μικρές μεταβολές της διάρκειας του γυναικείου κύκλου θεωρούνται φυσιολογικές, όπως φυσιολογικό είναι άλλες φορές η περίοδος να διαρκεί περισσότερο και άλλες λιγότερο. Μία άλλη παρανόηση η οποία γίνεται συχνά είναι ότι ο φυσιολογικός εμμηνορυσιακός πρέπει να έχει πάντα διάρκεια 28 ημερών, πράγμα αναληθές καθώς κάθε γυναίκα έχει το δικό της κύκλο ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από 26 έως και 33 ημέρες.
Αυτό που θα πρέπει να σας ανησυχήσει είναι να παρατηρήσετε επαναλαμβανόμενες μεταβολές της διάρκειας του εμμηνορυσιακού σας κύκλου. Λέγοντας επαναλαμβανόμενες εννοούμε να έχουν παρατηρηθεί σε περισσότερους από τρεις συνεχόμενους κύκλους. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε μεταβολή της διάρκειας του κύκλου σας μία ή δυο φορές το χρόνο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

μπορείτε μόνες σας

Ανεξάρτητα του αν αποκλείσετε εσείς το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης, αν έχετε καθυστέρηση της περιόδου σας επιβάλλεται πρώτα απ’ όλα να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.
– Αποφύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες και την σωματική εξάντληση με την άσκηση.
– Μην αμελείτε να παίρνετε τα αντισυλληπτικά δισκία ακριβώς όπως σας έχει συμβουλεύσει ο ιατρός σας. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η καθυστέρηση σας να οφείλεται σε μη τακτική λήψη του ‘χαπιού’. Ακόμη και ένα χάπι να ξεχάσετε να πάρετε αρκεί για να εμφανίσετε κάποια ανωμαλία στον κύκλο σας.
– Προσπαθήστε να χαλαρώσετε από την ένταση και το άγχος. Η συναισθηματική φόρτιση επηρεάζει τον ορμονικό άξονα ο οποίος ρυθμίζει την ωορρηξία.
Κρατήστε ένα αρχείο των έμμηνων κύκλων σας και οποιασδήποτε άλλης αιμορραγίας, περιλαμβανομένου:
•    Εκκίνηση και τέλος της εμμηνόρροιας
•    Πόση ροή έχετε (μετρήστε τον αριθμό των σερβιετών ή ταμπόν που χρησιμοποιήσατε, σημειώνοντας το εάν είχαν διαβρεχθεί)
•    Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή μετά από σεξουαλική επαφή
•    Άλλα συμπτώματα που είχατε
Τα ταμπόν θα πρέπει να αλλάζονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για την αποφυγή λοιμώξεων.
Η ασπιρίνη θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να παρατείνει την αιμορραγία. Η ιβουπροφαίνη είναι συνήθως πιο αποτελεσματική από την ασπιρίνη για την ανακούφιση των εμμηνορροϊκών κραμπών. Μπορεί επίσης να μειώσει την απώλεια αίματος στη διάρκεια της περιόδου.
Εάν νομίζετε ότι είστε ή μπορεί να είστε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας.

Καλέστε το γιατρό σας εάν:

•    Έχετε διάβροχη μέσω μιας σερβιέτας ή ταμπόν κάθε ώρα για 2-3 ώρες.
•    Η αιμορραγία σας διαρκεί περισσότερο από 1 εβδομάδα.
•    Είστε έγκυος ή μπορεί να είστε έγκυος
•    Έχετε ισχυρό πόνο, ιδιαίτερα εάν ο πόνος υπάρχει και εκτός της περιόδου σας.
•    Οι περίοδοί σας ήταν σοβαρές ή παρατεταμένες για τρεις ή περισσότερους κύκλους, σε σύγκριση με το φυσιολογικό για εσάς.
•    Έχετε πυρετό ή ανώμαλη κολπική έκκριση, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από άσχημη οσμή.
•    Έχετε αιμορραγία ή σταγόνες αίματος μετά την εμμηνόπαυση.
•    Έχετε αιμορραγία ή σταγόνες αίματος μεταξύ των περιόδων.
•    Έχετε έκκριση από τις θηλές, υπερβολική ανάπτυξη τριχών, βράχνιασμα της φωνής, ακούσια απώλεια ή απόκτηση βάρους ή νέα ακμή.

διαγνωστικές εξετάσεις

•    Τεστ Παπ
•    Βιοψία ενδομητρίου
•    Πυελικό υπέρηχο
•    Εργαστηριακές εξετάσεις όπως, δοκιμασίες θυρεοειδικής λειτουργίας, γενική αίματος, τεστ εγκυμοσύνης και φεριτίνη ορού

  • Μοιραστείτε: