Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Νόσος Αλτσχάιμερ: Είναι η επιδημία του αιώνα;
Νόσος Αλτσχάιμερ: Είναι η επιδημία του αιώνα;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Είναι η επιδημία του αιώνα;

  • April 25, 2014
  • 0 Likes
  • 44 Views
  • 0 Comments

altΗ νόσος Αλτσχάιμερ, αποτελεί την συχνότερη αιτία άνοιας σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Μόνον στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή την στιγμή ζουν μέχρι 4 εκατ. άτομα με αυτή την ασθένεια. Σε κάθε 10 άτομα άνω των 65 ετών και στα μισά άτομα, άνω των 85 ετών, εμφανίζεται αυτή η νόσος.

Κάθε χρόνο, σε 360.000 Αμερικανούς εντοπίζεται αυτή η νόσος, ενώ 50.000 χάνουν τη ζωή τους απ’ αυτή. Στα περισσότερα άτομα, τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ εμφανίζονται μετά την ηλικία των 60. Όμως, υπάρχουν μερικές μορφές με πρώιμη εμφάνιση της νόσου, που συνήθως οφείλεται σε συγκεκριμένο πρόβλημα στα γονίδια. Στην περίπτωση αυτή, η νόσος μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και από την ηλικία των 30 ετών.
 
Η νόσος Αλτσχάιμερ, προκαλεί συνήθως μία βαθμιαία μείωση των πνευματικών λειτουργιών, που διαρκεί περίπου 7 έως 10 χρόνια. Επηρεάζονται όλες σχεδόν οι λειτουργίες του εγκεφάλου, περιλαμβανομένης της μνήμης, της κινητικότητας, της γλώσσης, της κρίσης, της συμπεριφοράς και της αφηρημένης σκέψης.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύο ανωμαλιών στον εγκέφαλο: των πλακών αμυλοειδούς και των πλεγμάτων από νευρο-νίδια. Οι πλάκες αμυλοειδούς, οι οποίες ανευρίσκονται στο ιστό που υπάρχει ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα, αποτελούν ασυνήθιστες συσσωρεύσεις μιας πρωτεΐνης, που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές, μαζί με εκφυλισμένα νευρικά και άλλα κύτταρα.

Τα πλέγματα από νευρο-νίδια, αποτελούν δεμάτια από περιπλεγμένα νημάτια, που ευρίσκονται εντός των νευρικών κυττάρων. Τα πλέγματα αυτά, αποτελούνται κυρίως από μία πρωτεΐνη, η οποία ονομάζεται πρωτεΐνη ταυ. Στα υγιή νευρικά κύτταρα, η πρωτεΐνη ταυ, βοηθά στην λειτουργία των μικρο-σωληνίσκων, οι οποίοι αποτελούν μέρος της στατικής δομής του νευρικού κυττάρου, ενώ συγχρόνως μεταφέρουν διάφορες ουσίες εντός του νευρικού κυττάρου. Όμως, στην νόσο Αλτσχάιμερ, η πρωτεΐνη ταυ μεταβάλλεται κατά τέτοιο τρόπο, που προκαλεί την αλλοίωση της μορφής αυτών των μικροσωληνίσκων, με αποτέλεσμα την πλήρη αποικοδόμησή τους. Αυτή η κατάρρευση του συστήματος εσωτερικής μεταφοράς του νευρικού κυττάρου, έχει σαν αποτέλεσμα την διακοπή της επικοινωνίας ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα και τελικά τον θάνατο αυτών των κυττάρων.

alt

Κατά τα πρώιμα στάδια της νόσου, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν διαταραχές της μνήμης, εσφαλμένη κρίση και ήπιες μεταβολές στη συμπεριφορά. Καθώς η διαταραχή εξελίσσεται, επιδεινώνονται τα προβλήματα μνήμης και γλώσσας, ενώ οι ασθενείς αρχίζουν να εμφανίζουν δυσκολίες στην επιτέλεση δραστηριοτήτων της καθημερινότητας, όπως να τηρούν ορισμένες προτεραιότητες, να θυμούνται να λαμβάνουν τα φάρμακά τους, κλπ.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα οπτικής αντίληψης του χώρου, κλπ. Μπορεί εύκολα να αποπροσανατολίζονται στον χώρο και στον χώρο, να υποφέρουν από παραισθήσεις (όπως π.χ., ότι κάποιος τους κλέβει, ή ότι ο/η σύζυγος τους απατά), μπορεί να χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους και να γίνονται πολύ επιθετικοί. Κατά την διάρκεια των τελευταίων σταδίων της νόσου, οι ασθενείς αρχίζουν να χάνουν την ικανότητα ελέγχου των κινητικών λειτουργιών. Μπορεί να έχουν δυσκολία στην κατάποση και χάνουν τον έλεγχο της λειτουργίας του εντέρου και της ουροδόχου κύστης. Τελικά, χάνουν την ικανότητα αναγνώρισης των μελών της οικογένειας, καθώς και της ομιλίας. Καθώς η νόσος Αλτσχάιμερ εξελίσσεται, αρχίζει να επηρεάζει τα συναισθήματα και την συμπεριφορά του ατόμου. Τα περισσότερα άτομα με νόσος Αλτσχάιμερ, τελικά εμφανίζουν συμπτώματα όπως, έντονη ταραχή, επιθετικότητα, κατάθλιψη, αϋπνία ή παραισθήσεις.

Κατά μέσον όρο, οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, ζουν 8 έως 10 χρόνια μετά την διάγνωση της ασθένειας. Μερικά άτομα όμως, μπορεί να ζήσουν μέχρι 20 χρόνια. Οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, πεθαίνουν συχνά λόγω πνευμονίας εξ εισροφήσεως, επειδή, κατά τα τελευταία στάδια της νόσου, χάνουν την ικανότητα της κατάποσης.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline