Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Διαταραχές και πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη
Διαταραχές και πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη

Διαταραχές και πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη

  • November 14, 2018
  • 0 Likes
  • 72 Views
  • 0 Comments

Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός – Ειδική Παθολόγος, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τις οργανικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η νόσος του Σακχαρώδη Διαβήτη και γιατί η προληπτική εξέταση είναι σημαντική για την άμεση αντιμετώπιση.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από ανώμαλο μεταβολισμό του σακχάρου των λιπών και των πρωτεϊνών, όλων των βασικών δηλαδή υλικών που χρησιμοποιεί ο οργανισμός στην δομή και στις καύσεις του.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η υφιστάμενη γενικευμένη διαταραχή του μεταβολισμού μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε όλα τα όργανα του σώματος, δέρμα, αγγεία καρδιά, νεφρά, εγκέφαλο, είναι συχνά χωρίς συμπτώματα. Ο διαβήτης προκαλεί ανδρική ανικανότητα, εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, τοξικές λοιμώξεις, πρόωρη γήρανση πρώιμους θανάτους και χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση του σακχάρου του αίματος.

Η συνύπαρξη παραγόντων όπως έκθεσης σε κάπνισμα, υψηλής χοληστερόλης, κληρονομικότητας για τοξική αγγειοπάθεια, υψηλής ομοκυστείνης, υπέρτασης, αυξάνουν σημαντικά την τοξική δράση του αυξημένου σακχάρου.

Σήμερα η σωστή πρόληψη του διαβήτη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πεδία της μαχόμενης παθολογίας

Επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει ότι η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή συντελούν στην ανάπτυξη του διαβήτη. Η άσκηση είναι σημαντική για την φυσική σταθεροποίηση του μεταβολισμού και την πρόληψη. Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση, αλλά συστηματικό καθημερινό περπάτημα.

Τα συχνά ακατάστατα πλούσια σε θερμίδες γεύματα, η κατανάλωση υπερβολικών λιπαρών, αλκοόλ, ζαχαρούχων αναψυκτικών και οι κακές συνήθειες (π.χ. κατανάλωση φαγητού κατά την διάρκεια τηλεθέασης ή διαβάσματος, καθιστική ζωή) συνδέονται με την ανάπτυξη διαβήτη. Το υπερβολικό σωματικό βάρος, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο δείκτης μάζας σώματος υπερβαίνει το 26, έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη.
                       

                       
Ο εντοπισμός των ατόμων υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη κατά την διάρκεια της ετήσιας ιατρικής προληπτικής εξέτασης και η πρώιμη ιατρική παρέμβαση είναι πολύ σημαντικά. Η συχνότητα των εργαστηριακών προληπτικών μετρήσεων ποικίλλει ανάλογα με τα ευρήματα της ετήσιας παθολογικής εξέτασης, την ηλικία και την συνύπαρξη ή όχι παραγόντων κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη.

Στα άτομα υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται, εκτός των άλλων τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, οι παχύσαρκοι, οι υπερτασικοί, τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, οι γυναίκες με διαβήτη κυήσεως, τα άτομα με υψηλή «χοληστερίνη». Ιδιαίτερα συχνό στην Ελλάδα κατά την μαχόμενη παθολογική ιατρική πράξη είναι το μεταβολικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών, χωρίς συμπτώματα, που συχνά εξελίσσονται σε διαβήτη.

Συγκεκριμένα στο μεταβολικό σύνδρομο υπάρχουν ταυτόχρονα τρεις ή περισσότερες από τις διαταραχές που αναφέρονται παρακάτω, οι οποίες πρέπει να αποκαθίστανται το συντομότερο δυνατόν:

•   Kακοήθης κατανομή υπερβάλλοντος βάρους στην κοιλιακή χώρα θώρακα και άκρα
•   Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος
•   Παθολογικά χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης» HDL
•   Οριακά φυσιολογική αρτηριακή πίεση αίματος
•   Γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας οριακά φυσιολογική.
         
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός – Ειδική Παθολόγος
www.iatreioamoschovaki.gr
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline